Home > Πρώτο Θέμα > Ετοιμάζουν αγωγό ύδρευσης για τον παλιό Δήμο Φιλίππων χωρίς να ρωτήσουν το Δ. Δοξάτου!

Ετοιμάζουν αγωγό ύδρευσης για τον παλιό Δήμο Φιλίππων χωρίς να ρωτήσουν το Δ. Δοξάτου!

Σε νέες περιπέτειες ο Δήμος Δοξάτου με το νερό που δίνει στην Καβάλα

Ετοιμάζουν αγωγό ύδρευσης

για τον παλιό Δήμο Φιλίππων

χωρίς να ρωτήσουν το Δ. Δοξάτου!

Δαλακάκης: «Στη χούντα είχαν βάλει τον τότε κοινοτάρχη

Κυργίων να υπογράψει. Τώρα ούτε μας ρώτησαν…»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΝΕΕΣ περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνει ο Δήμος Δοξάτου, καθώς το Υπ. Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να υδροδοτήσει τον παλιό Δήμο Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου, χωρίς να ρωτήσει τον Δήμο Δοξάτου! Πρόκειται για μια ιστορία, κατά την οποία φαίνεται να αναβιώνει μια κατάσταση, όπως πε- ρίπου εκείνη κατά την περίοδο της δικτατορίας, όπου η ύδρευση της πόλης της Καβάλας ολοκληρώθηκε με την αναγκαστική υπογραφή του τότε κοινοτάρχη Κυργίων!

Το πρόβλημα με την υδροδότηση της πόλης της Καβάλας από τις πηγές Κεφαλαρίου, είναι πολύ παλιό. Το ζήτημα δεν έγκειται στο ότι η Καβάλα υδροδοτείται από εκεί, αλλά στο ότι ποτέ δεν πληρώνει τίποτα στο Δήμο Δοξάτου! Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, ώστε η Καβάλα να πληρώνει το νερό που παίρνει, αλλά όλες έχουν αποτύχει. Η τελευταία προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τον σημερινό δήμαρχο κ. Δαλακάκη, ο οποίος από τον Μάιο έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εξασφαλίζοντας εισαγγελική παραγγελία που αφορούσε τη διερεύνηση στοιχείων τα οποία σχετίζονται με την διαχείριση των νερών του Δήμου Δοξάτου και με την γνωστή διαφορά που έχει ο Δήμος Δοξάτου με τον Δήμο Καβάλας.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Δαλακάκης, «ο Δήμος Καβάλας έχει κατασκευάσει εντός των διοικητικών ορίων του, δίκτυα υδροδότησης και δεν καταβάλλει τίμημα, προς το Δήμο Δοξάτου στον οποίο βρίσκονται τα νερά». Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, ο Δήμος Καβάλας και η ΔΕΥΑΚ δεν πληρώνει τίποτα απολύτως για το νερό, ενώ εισπράττει μεγάλα ποσά από τους καταναλωτές στην πόλη της Καβάλας!

Ένας νέος αγωγός!

Εδώ και λίγο καιρό όμως, έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόβλημα. Ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και υπηρεσιακά στελέχη, τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζεται να κατασκευάσει μια διακλάδωση στον κεντρικό αγωγό από τις πηγές Κεφαλαρίου, η οποία θα υδροδοτεί με νερό από τις ίδιες πηγές και τον παλιό Δήμο Φιλίππων. Κάτι για το οποίο έχει συμφωνήσει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να ερωτηθεί καν ο Δήμος Δοξάτου, στο έδαφος του οποίου βρίσκονται οι εν λόγω γεωτρήσεις, αλλά και το ίδιο το νερό φυσικά!

Και όλο αυτό, σε μια εποχή έντονης λειψυδρίας, κατά την οποία, όπως ενημερώνει τον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δαλακάκης, «δημοτικά μας διαμερίσματα έχουν προβλήματα με το νερό. Ο Νεροφράκτης και η Αγορά έχουν πρόβλημα με το νερό, αλλά και οι δημοτικές γεωτρήσεις είναι όλες κατεστραμμένες γιατί βγάζουν αέρα, επειδή έχει κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας».

Dalakakis

Δαλακάκης: «Πρόκειται για χούντα»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δαλακάκης χθες, μας είπε ότι εδώ και 3 μήνες προσπαθεί να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, και όπως του διαμηνύουν από το γραφείο του, «η συνάντηση αυτή δεν έχει νόημα, καθώς το έργο θα γίνει».

Όπως τόνισε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δαλακάκης: «Είπα στο διευθυντή του γραφείου του κ. Σταθάκη, ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, επειδή η Καβάλα έχει 100.000 ψηφοφόρους και ο Δήμος Δοξάτου 15.000, να τα βλέπετε όλα μ’ αυτή τη ζυγαριά. Εμείς εδώ έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και μάλιστα μεγάλο. Δεν μπορείτε να πάρετε κι άλλο νερό. Αλλά κι αν πάρετε, ετοιμαστείτε να γίνει Βιετνάμ. Είστε χούντα».

Όπως είπε ο κ. Δαλακάκη, θα παραμείνει στην Αθήνα για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να έχει συναντήσεις με διάφορους παράγοντες, μήπως και μπορέσει να βρει κάποια άκρη σχετικά μ’ αυτό το θέμα.

Υπεράντληση

Μάλιστα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης 2 Αυγούστου, ο δήμαρχος Δοξάτου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος μας έχει λειψυδρία, η Καβάλα παίρνει ήδη εξαιτίας της χούντας υπερποσότητες νερού από τις πηγές μας. Τα αντλιοστάσιά μας από την υπερπροσπάθεια υπεράντλησης χαλούν συνέχεια και υπερκαταναλώνουν ρεύμα… και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό εδώ και 40 χρόνια;;;; Μα φυσικά οι κάτοικοι του Δήμου Δοξάτου με τους λογαριασμούς ύδρευσης. Και τώρα έρχεται ο Δήμος Καβάλας και ο υπουργός κ. Σταθάκης και αποφασίζουν και διατάσσουν, να πάρει κι άλλο νερό η Καβάλα». «Ωραίοι Δημοκράτες! Όλα για τις ψήφους… Που να είχατε και τανκς κύριε Υπουργέ… Δεν μασάμε από Χούντες όμως, ούτε ο ίδιος ούτε οι δημότες μου. Ορκίζομαι ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι κ. Υπουργέ. Φέτος θα είναι η τελευταία φορά που χρυσοπληρώνουν το μάρμαρο οι κάτοικοι του Δήμου Δοξάτου. Δεν θα μας λυγίσετε. Κάτω η χούντα!»

Η προσφορά Σταθάκη στην Καβάλα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης, είχε βρεθεί στην Καβάλα τον περα- σμένο Μάιο και είχε συνάντηση με τη δήμαρχο κα. Τσανάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο.

Η προσφορά του υπουργού προς την Καβάλα, ήταν 10 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν δύο έργα: Το ένα αφορούσε την υλοποίηση της μελέτης για αγωγό ύδρευσης των οικισμών του πρώην Δήμου Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου, και το άλλο την υλοποίηση μελετών που αφορούν αρδευτικά έργα στα τενάγη, σύμφωνα με μελέτες που υπάρχουν στην αρμόδια Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Σ’ εκείνη τη συνάντηση μάλιστα είχε γίνει γνωστό ότι, τα έργα θα ξεκινούσαν υποθετικά παράλληλα με τις εργασίες του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή των Φιλίππων, ενώ ο κ. Σταθάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι η όδευση του αγωγού δεν επρόκειτο να αλλάξει.

Και τα έργα είχαν ερμηνευθεί ως «δωρεά» στην περιοχή για την μη αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, καθώς τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν και από την εταιρεία του ΤΑΡ.