Home > νέα > Εξαιρετικά χρήσιμο το σεμινάριο για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η συγγραφέας και εικονογράφος κα. Μαρίνα Γιώτη

Εξαιρετικά χρήσιμο το σεμινάριο για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η συγγραφέας και εικονογράφος κα. Μαρίνα Γιώτη

Εξαιρετικά χρήσιμο το σεμινάριο

για την ενίσχυση της ψυχικής

ανθεκτικότητας των παιδιών

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η συγγραφέας και εικονογράφος κα. Μαρίνα Γιώτη

► Η ευγνωμοσύνη και η προσαρμοστικότητα βοηθάει τα παιδιά να βλέπουν τις δυσκολίες ως προκλήσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρον σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου στην αίθουσα του Διοικητηρίου Δράμας. Κεντρικό θέμα του σεμιναρίου ήταν: «Πως ενισχύεται η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών μέσα από τα παιδικά βιβλία;».

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η κα. Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας και εικονογράφος αρκετών βιβλίων για παιδιά, ενώ η ίδια αναφέρθηκε στις στρατηγικές ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητα των παιδιών μέσα από παιδικά βιβλία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση, την ευτυχία και την προσαρμοστικότητα των παιδιών μας διασκεδάζοντας.

Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Διόπτρα», το βιβλιοπωλείο «Πάτσης», τον ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό «Λιλιπούπολη» και την Π.Ε. Δράμας.

Η κα. Μαρίνα Γιώτη, είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος, έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και με τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της, ενώ έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο Βιβλίου Public 2021 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία για το βιβλίο της «Γέτι», η δύναμη του ακόμη και δύο Χρυσά Βραβεία στα Toys Awards 2022 για το επιτραπέζιο παιχνίδι της Παραμύθια αλλιώς.

Επίσης έχει γράψει και εικονογραφήσει 15 παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα κορεάτικα και τα ιταλικά, ενώ βρίσκονται σταθερά στις λίστες των παιδικών best sellers.

Η μαγική λέξη «ακόμη»

Η ίδια δέχτηκε ευγενώς να μιλήσει στον «Π.Τ.», όπου αρχικά ανέφερε ότι «το σεμινάριο αφορά στην ψυχική ανθεκτικότητα μέσα από τα παιδικά βιβλία», διευκρινίζοντας: «παρουσιάζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους και οι δάσκαλοι στο σχολείο, να γίνουν ψυχικά ανθεκτικά. Αν καταφέρουμε μέσα από τα παιδικά βιβλία να περάσουμε έννοιες όπως τη δύναμη τού “ακόμη” το οποίο μας βοηθάει όταν  λέμε, “δεν ξέρω πώς να το κάνω ακόμη”, ή για την ευγνωμοσύνη, ή για την προσαρμοστικότητα και άλλες τέτοιες έννοιες στα παιδιά, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε την εσωτερική τους φωνή πιο θετική. Ώστε μεγαλώνοντας, να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία και αυτή η εσωτερική φωνή να τα διευκολύνει, να τα επιτρέψει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να τα παροτρύνει και να μην τα αποτρέπει».

Όπως σημειώνει η κα. Γιώτη, «αυτό λοιπόν, πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί και μπορεί να τις ξεπεράσει, θέλει και προσπάθεια και βοήθεια στο σπίτι και στο σχολείο, ώστε να γίνει αυτό δεύτερη φύση. Κάθε φορά που ένα παιδί σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, τότε έρχεται το “ακόμη”: Δεν μπορείς να το κάνεις ακόμη, δεν ξέρεις πώς να το κάνεις ακόμη! Αυτή η λέξη είναι μαγική. Όταν μιλάμε για ευγνωμοσύνη, ξέροντας ότι αυτή συνδέεται άμεσα με την ευτυχία – αν μπορέσουμε δηλαδή να μάθουμε στα παιδιά μας να εκτιμούν αυτά που έχουν, να είναι ευγνώμονες για τα καλά που έχουν στη ζωή τους και να τα σκέφτονται στη ζωή τους – τότε θα μπορούν να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ενήλικες».

Αναφερόμενη στην τρίτη δεξιότητα που είναι η προσαρμοστικότητα, τονίζει ότι «η προσαρμοστικότητα, ουσιαστικά βοηθάει τα  παιδιά να βλέπουν την κάθε αλλαγή όχι ως ένα  πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν, αλλά ως μια ευκαιρία για να μπορέσουν  να εξελιχθούν, να προχωρήσουν και ουσιαστικά να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία. Η εξέλιξη είναι μέρος της ζωής και τα παιδιά μας θα πρέπει να μάθουν ότι συνεχώς μπορούμε να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι, τότε θα μπορέσουμε να βλέπουμε αυτές τις αλλαγές και θα γίνουμε καλύτεροι».

Ψυχική ενδυνάμωση

Η ίδια αναφέρεται επίσης και στην ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντική. Ειδικά μετά την πανδημία, είδαμε ότι τα παιδιά μας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε κάποια πράγματα κι εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε. Η ψυχική υγεία έχει έλθει στο προσκήνιο και μπορούμε πλέον από πολύ μικρή ηλικία ακόμη, να κάνουμε την εσωτερική φωνή των παιδιών μας θετική.

Οπότε θα έλεγα ότι είναι μια απ’ αυτές τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε. Όπως είναι τα μαθηματικά, η κριτική σκέψη, η έκφραση. Ερχόμαστε όμως εδώ, για να δούμε πώς μπορούμε να  πλάσουμε χαρακτήρες, οι οποίοι μπορούν να σταθούν και να ανταπεξέλθουν στα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις αλλαγές. Να βλέπουν δηλαδή τις αλλαγές ως μια πρόκληση και όχι να τις αποφεύγουν».