Home > νέα > Εξοπλίστηκε το Οφθαλμολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Δράμας και ξεκινούν χειρουργεία για καταρράκτη

Εξοπλίστηκε το Οφθαλμολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Δράμας και ξεκινούν χειρουργεία για καταρράκτη

 

Εξοπλίστηκε το Οφθαλμολογικό Ιατρείο

του Νοσοκομείου Δράμας και

ξεκινούν χειρουργεία για καταρράκτη

► Ενεργειακή αναβάθμιση και πλήρη ανακαίνιση στην εξωτερική όψη, πατώματα κτλ.

Λιάτσης: Σε τροχιά ανάπτυξης το Νοσοκομείο Δράμας 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ανάπτυξης βρίσκεται το Νοσοκομείο Δράμας και φαίνεται ότι λύνει σταθερά τα διάφορα προβλήματα που έχει, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νικόλαος Λιάτσης.

Στις δηλώσεις του προς τον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Λιάτσης αναφέρθηκε επιγραμματικά και μόνο, στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου, στην ενεργειακή αναβάθμιση, στον εξοπλισμό του Οφθαλμολογικού Ιατρείου, που τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ακόμα και να χειρουργεί καταρράκτη, ενώ μίλησε επίσης και για την σπουδαιότητα της λογοδοσίας ενός δημόσιου οργανισμού όπως τα Νοσοκομεία.

Liatshs

Ο κ. Νικόλαος Λιάτσης.

Η λογοδοσία

Όπως τόνισε αρχικά, «η λογοδοσία είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Και το θέσαμε ως στόχο και ως δέσμευση, εφαρμόζοντας μια λιτή και συνεργατική διοίκηση. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργούμε με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία της Δράμας».

«Θέλω να δώσω την ευκαιρία στον κόσμο», συνέχισε ο κ. Λιάτσης, «να γνωρίσει το Νοσοκομείο, αλλά και να μας υποδείξει, να κάνει προτάσεις για να βελτιώσουμε τη λειτουργία μας. Αυτός είναι ο στόχος. Να μας υποδείξει ο κόσμος τι πρέπει να κάνουμε, για να διορθώσουμε θέματα για να μεγιστοποιηθούν οι υπηρεσίες υγείας με τον καλύτερο τρόπο», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι υποχρέωση κάθε δημόσιου οργανισμού, να μπορεί να λογοδοτεί στο δημόσιο βίο. Να λογοδοτεί, όχι μόνο για τα πεπραγμένα του, για το πώς αντιμετώπισε τις καταστάσεις, για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, αλλά και να θίξει τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Δεν θα κουκουλώσουμε τα προβλήματα».

Η δυναμική των Νοσοκομείων

«Τα Νοσοκομεία έχουν μια δυναμική, δεν είναι ένας στατικός οργανισμός», μας λέει ο κ. Λιάτσης: «Έχουμε να κάνουμε με την υγεία των πολιτών. Καταλαβαίνετε ότι, αυτή η δυναμική, δημιουργεί και εξέλιξη. Και πρέπει εμείς πάντα, να βλέπουμε με διορατικότητα αυτά τα προβλήματα, για το πώς θα λυθούν. Με βραχυπρόθεσμες πράξεις ή μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις.

Το Νοσοκομείο της Δράμας, πρέπει να δείξουμε στον κόσμο, ότι αναπτύσσεται. Και αναπτύσσεται μέσα από την στελέχωση, μέσα από την αλλαγή της οργανωσιακής του κουλτούρας. Μέσα από την αλλαγή των διαδικασιών και της αναδιάρθρωσης που έχει επέλθει στο Νοσοκομείο».

Εγχειρίσεις καταρράκτη!

Θα μπορούσε να πει κανείς: επιτέλους! Η εγχείρηση καταρράκτη στο Νοσοκομείο Δράμας, ήταν κάτι που έλλειπε. Πολύς κόσμος πηγαίνει αναγκαστικά στο αντίστοιχο της Καβάλας, προκειμένου να προβεί σε εγχειρήσεις καταρράκτη. Και η ανακοίνωση ότι ξεκινάνε επιτέλους στη Δράμα εγχειρήσεις καταρράκτη, είναι κάτι σημαντικό.

Ήδη, αυτό που σήμερα θα ανακοινώσει η διοίκηση του κ. Λιάτση, είναι η αγορά εξοπλισμού και η οργάνωση του Οφθαλμολογικού Ιατρείου και το ξεκίνημα των εγχειρήσεων τις επόμενες ημέρες:

«Πολύ σημαντικό είναι ότι, με ιδίους πόρους αγοράσαμε μηχανήματα, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, για να μπορέσουμε να εξοπλίσουμε εργαστήρια και ιατρεία, που είναι πολύ σημαντικά. Όπως είναι το Οφθαλμολογικό Ιατρείο. Αγοράσαμε όλα τα αναλώσιμα που χρειάζεται ένα Οφθαλμολογικό Ιατρείο, για να μπορεί να κάνει εγχειρήσεις για καταρράκτες. Από τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα σχετικά για τα χειρουργεία του καταρράκτη. Επίσης, θα γίνει αναφορά στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, από το οποίο μπορέσαμε να αντλήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι, περίπου 4 εκατ. ευρώ, για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».

Ενεργειακή αναβάθμιση

Μεγάλο ρόλο θα παίξει επίσης στη συνέχεια, η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου. Όπως είναι γνωστό, πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η ένταξη σχετικών έργων στο ΕΣΠΑ, με συνολικό ποσό 6 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση. Μας λέει επ’ αυτού ο κ. Λιάτσης:

«Το γνωρίζεται ότι μέσα από τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την στήριξη του περιφερειάρχη κ. Μέτιου, το Νοσοκομείο Δράμας αλλάζει.  Παίρνει 6 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή του αναβάθμιση. Ουσιαστικά αλλάζει το Νοσοκομείο. Θα μπει το κέλυφος, θα υπάρξουν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις επί των όψεων του κτιρίου, επί των δωμάτων, θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά αξίας 1.200.000 ευρώ, θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση και μετά θα μπούμε σε μια διαδικασία ανακαίνισης του εσωτερικού χώρου του Νοσοκομείου. Όπως τα πατώματα που είναι σε άθλια κατάσταση και εγκυμονούν κινδύνους, θα γίνουν ανακατανομές, θα γίνει και μια διαφορετική διευθέτηση και των ροών του Νοσοκομείου».

Σε καλό δρόμο…

Καταλήγοντας ο διοικητής κ. Λιάτσης, δηλώνει την αισιοδοξία του ότι, «είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, όσον αφορά τις προσλήψεις μας και έχουμε αποκτήσει ένα βηματισμό. Αυτόν τον βηματισμό ήθελα εξ αρχής και απαιτούσα και από το Υπουργείο Υγείας και από την Υγειονομική Περιφέρεια. Ήθελα να αποκτήσει ένα σωστό βηματισμό το Νοσοκομείο, όσον αφορά τις προσλήψεις του προσωπικού, για να κλείσει όλα αυτά τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί».

Επισημαίνει τέλος, ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ «τα ταμειακά αποθέματα είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ, και θα αναλύσουμε τον ορθολογισμό των δαπανών που έχουν γίνει, προκειμένου να έχουμε την πλήρη εκμετάλλευση του προϋπολογισμού, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλους τους πόρους που έχουμε».