Home > Πρώτο Θέμα > Φαρμακεία στη Δράμα έχουν αρχίσει να ζητούν πίσω χρήματα για αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη από ασθενείς

Φαρμακεία στη Δράμα έχουν αρχίσει να ζητούν πίσω χρήματα για αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη από ασθενείς

Στον παραλογισμό του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη…

Φαρμακεία στη Δράμα έχουν αρχίσει

να ζητούν πίσω χρήματα για αναλώσιμα

σακχαρώδους διαβήτη από ασθενείς

Χρ. Δαραμήλας: Είναι παράνομο τα φαρμακεία να μετακυλύουν το κόστος των αναλωσίμων στους διαβητικούς ασθενείς!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τα αναλώσιμα του σακχαρώδους διαβήτη, φαίνεται πως ήδη έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Μόλις πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου 2017, ο «Πρωινός Τύπος», φιλοξενούσε συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Ράγια, αναφορικά με το ζήτημα των αναλωσίμων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει, απ’ όταν ο ΕΟΠΥΥ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, όταν θέλησε ο Οργανισμός να εφαρμόσει νέες συμβάσεις με φαρμακοποιούς, οπτικούς, λογοθεραπευτές κτλ., και να αλλάξει τα δεδομένα. Όταν οι φαρμακοποιοί υπέγραψαν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, δεν περίμεναν ότι επτά μήνες μετά, θα παρέμεναν απλήρωτοι για αναλώσιμα που χορήγησαν σε διαβητικούς ασθενείς.

Αυτή είναι η μία μεγάλη αλήθεια. Οι φαρμακοποιοί έχουν να πληρωθούν ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 για αναλώσιμα που χορήγησαν, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα πολιτική, με την εφαρμογή νέων χαμηλότερων τιμών αποζημιώσεων σ’ αυτά.

Το πρόβλημα μεγαλώνει επίσης, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προσπάθησε να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ, είναι προβληματικό πέρα για πέρα. Δεν μπορεί να γίνει καμιά διασταύρωση για το τι πραγματικά συνταγογραφείται για έναν ασθενή και οι έλεγχοι που γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθυστερούν σε απίστευτο βαθμό.

Αυτή τη στιγμή, οι φαρμακοποιοί έχουν λάβει τις λίστες Ιανουαρίου 2017 από τον ΕΟΠΥΥ, απ’ όπου τους εξαναγκάζουν περίπου, να ζητήσουν πίσω χρήματα για αναλώσιμα που πήραν σακχαρωδιαβητικοί ασθενείς τον Ιανουάριο στη Δράμα.

Κάποια φαρμακεία μάλιστα στην πόλη της Δράμας, ζήτησαν να πληρωθούν για αναλώσιμα του Ιανουαρίου, ενώ όπως καταγγέλλεται από τους Συλλόγους Διαβητικών, αυτό είναι παράνομο.

Xristos Daramilas

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστος Δαραμήλας (ΦΩΤΟ αρχείο Π.Τ.)

Παράνομη η μετακύλιση κόστους

Ο «Πρωινός Τύπος», ήρθε σε επαφή και μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Δαραμήλα.

Αναφέραμε το γεγονός στον κ. Δαραμήλα, ότι δηλαδή φαρμακεία στη Δράμα ζήτησαν χρήματα για αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη που χορηγήθηκαν τον Ιανουάριο και μας είπε ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια και ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως επίσημη ανακοίνωση, για μετακύλιση του κόστους των αναλωσίμων στους ασθενείς.

Όπως εξήγησε ο κ. Δαραμήλας, «το άτομο με διαβήτη δεν πληρώνει τίποτα σε κανέναν. Οτιδήποτε πληρώσει ο διαβητικός στο φαρμακείο για διαφορά, για βελόνες, ταινίες μέτρησης ή σκαρφιστήρες, είναι παράνομο. Το φαρμακείο είναι υποχρεωμένο να τα δώσει δωρεάν. Δεν πληρώνει τίποτα ο διαβητικός. Και σύμφωνα με το ΦΕΚ 2181/27-6-2017, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους στους ασθενείς, πράγμα που επισύρει νομικές κυρώσεις.»

Όπως σημειώνει ο κ. Δαραμήλας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «οποιοσδήποτε ασθενής στην Ελλάδα, επιβαρυνθεί με κόστος των αναλωσίμων του, θέλουμε το ονοματεπώνυμο του φαρμακείου και την απόδειξη με την οποία τον επιβάρυνε, για να μπορέσουμε να κινηθούμε νομικά».

Όπως επισημάναμε στον κ. Δαραμήλα, μπορεί να είναι όντως παράνομο, αλλά ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει και στέλνει λίστες στα φαρμακεία, με τις οποίες τους εξαναγκάζει να ζητήσουν πίσω χρήματα από ασθενείς και στο ερώτημα αυτό, μας απαντά:

«Ο ΕΟΠΥΥ πήρε μια απόφαση, την οποία εδώ και ενάμιση μήνα προσπαθούμε να την ανατρέψουμε, η οποία όμως δεν εξαρτάται από εμάς βεβαίως, αλλά από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή τη στιγμή, οι Σύλλογοι των Φαρμακοποιών ανά την Ελλάδα, ακολουθούν ο καθένας τη δική του τακτική, άλλοι ακολουθούν τα πρότυπα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, άλλοι όχι.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι, ο καθένας αποφασίζει και διατάζει με τα φαρμακεία. Και το χαρακτηρίζω έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί τα φαρμακεία αυτή τη στιγμή πρέπει να ακολουθήσουν το νόμο. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος εφαρμόζεται από τις 17 Ιουλίου σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα και σήμερα αποζημιώνουμε τις παλιές τιμές. Βέβαια όμως είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Δεν έχουν πληρωθεί τίποτα, με αποτέλεσμα να φοβούνται τι χρήματα θα αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Μεγαλύτερη πίστωση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας κα. Πόλυ Τορούνγολου, επισημαίνει με τη σειρά της ότι το να ζητήσει χρήματα για αναλώσιμα το φαρμακείο πρόκειται για μια παράνομη ενέργεια, τονίζοντας ότι, «δεν μπορούν να προτρέχουν από τώρα οι φαρμακοποιοί, καθώς δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για να γίνει αυτό», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πίστωση που δίνει το Υπουργείο Υγείας.

«Η Ομοσπονδία μας, έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ να πιστώσει άλλα 17 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του αναλώσιμου υλικού, γιατί φέτος κατέθεσαν μόνο 60 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν πιστώσει 90 εκατ. ευρώ, πάντα για τα αναλώσιμα υλικά. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις.