Home > νέα > Η φετινή δράση της Ονειρούπολης «Δάσος των ευχών και της ελπίδας» αφιερωμένη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας

Η φετινή δράση της Ονειρούπολης «Δάσος των ευχών και της ελπίδας» αφιερωμένη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας

Η φετινή δράση της Ονειρούπολης

«Δάσος των ευχών και της ελπίδας»

αφιερωμένη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Η δράση του «Δάσους των ευχών και της ελπίδας» της φετινής Ονειρούπολης η οποία θα είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας παρουσιάστηκε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου.

Στη συνέντευξη τύπου, συμμετείχαν ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, κ. Γιώργος Ψαρράς, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, κα. Ευγενία Σαραφίδου, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Σπύρος Κιουλάνης, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Σάββας Δημητριάδης, και ο πρώην δήμαρχος Δράμας, κ. Θωμάς Μαργαρίτης.

Μέσα από αυτή τη δράση, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας πρωτίστως επιδιώκει να ακουστεί για μια ακόμη φορά το πάγιο αίτημα του Συλλόγου για την δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, αλλά και να δώσει χαρά και ελπίδα στα παιδιά του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».

Στη δράση, θα συμμετέχουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, μέσω βιωματικών δράσεων όπου θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους και παράλληλα θα δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας και αγάπης στα παιδιά, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ονειρούπολη και στη συνέχεια στο Ίδρυμα «Ελπίδα».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Μαμσάκος, ανέφερε ότι φέτος είναι μια επετειακή και συμβολική χρονιά για την Ονειρούπολη, καθώς κλείνει 15 χρόνια παρουσίας στα εορταστικά δρώμενα όχι μόνο της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

ONEIROYPOLH - KARKINOPATHEIS1

Από αριστερά ο κ. Κιουλάνης, ο κ. Ψαρράς, ο κ. Μαμσάκος, η κα. Σαραφίδου, ο κ. Μαργαρίτης και ο κ. Δημητριάδης.

Μιλώντας για τη δράση του «Δάσους των ευχών και της ελπίδας», εξήγησε ότι είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, στηρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων στον καθημερινό αγώνα που δίνουν.

«Σε αυτό το πλαίσιο θελήσαμε από κοινού με την κα. Σαραφίδου το δάσος των ευχών και της ελπίδας να συναντήσει την «Ελπίδα» του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και μαζί να γίνουν μια τεράστια αγκαλιά για όλα τα παιδιά, χαρίζοντας χαμόγελα στα πρόσωπα τους και σε όλους εμάς, δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ενισχύοντας την έννοια του εθελοντισμού που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ονειρούπολης αλλά και του ίδιου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας», δήλωσε ο κ. Μαμσάκος.

Από την πλευρά του ο κ. Ψαρράς, αναφέρθηκε στη δράση λέγοντας ότι κάθε χρόνο γίνεται πιο ισχυρή με την συμμετοχή όλων των Δραμινών.

«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια και θέλουμε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη για να αποδείξουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», δήλωσε ο κ. Ψαρράς.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας

κοντά στα παιδιά της «Ελπίδας»

Στη συνέχεια η κα. Σαραφίδου, μίλησε για τους στόχους της επίσκεψης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο κυριότερος λόγος ήταν να δώσουμε χαρά και δύναμη στα παιδιά αυτά που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για την ίδια τους την ζωή. Όποιος διαβαίνει τον δρόμο του καρκίνου ξέρει πόσο μεγάλη αξία έχει να παλεύεις για την ζωή. Ακόμη, θέλαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ονειρούπολης και να το ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο μέσα από την σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχική διαδικασία. Να μπορέσουμε να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι να γίνουμε όλοι δότες μυελού των οστών, μεγαλώνοντας την αλυσίδα αγάπης που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».

Θέλουμε επίσης, να ακουστεί για μια ακόμη φορά το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας για την δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, που θα προσφέρει ανακούφιση αλλά και ουσιαστική περίθαλψη και στήριξη στους ασθενείς που δυστυχώς στο Νομό Δράμας παρουσιάζουν  ανησυχητικές αυξητικές τάσεις σε ότι αφορά στα αριθμητικά δεδομένα που καταγράφονται στην περιοχή μας. Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πόλη μας, να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία αντιμετώπισης ευαίσθητων θεμάτων».

Οι μαθητές της Α’βάθμιας και Β’βάμθιας

Εκπαίδευσης στηρίζουν τη δράση

Ο κ. Κιουλάνης, από την πλευρά του εξήγησε πως θα συμμετέχουν οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη δράση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια δράση η οποία έχει πολλαπλά οφέλη και για τους μαθητές, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε μεταγνωστικό επίπεδο. «Είναι γεγονός ότι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αποκτούν πάρα πολλές γνώσεις στο σχολείο είναι όμως εξίσου σημαντικό, και περισσότερο θα έλεγα, να μπουν σε βιωματικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, θα γίνουν ενεργοί πολίτες και τελικά καλύτεροι άνθρωποι.

Τα σχολεία μας συμμετέχουν ενεργά, καθώς οι μαθητές μας καλούνται να δημιουργήσουν ένα βιντεοκλίπ μέσα από το οποίο θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους, θα δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας και αγάπης στα παιδιά το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ονειρούπολη και στη συνέχεια στο Ίδρυμα «Ελπίδα». Η καταληκτική ημερομηνία για τις συμμετοχές των σχολείων είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου».

Ακολούθως, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τα βασικά εργαλεία με τα οποία η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δουλεύει μεθοδολογικά πάνω σε τέτοια σχέδια δράσης, είναι ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο συνεκτικός ιστός των μελών μιας κοινωνίας τόσο μεγάλο δικαίωμα στην ανάπτυξη και την πρόοδο κατέχει.

Η δράση αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, συνδέεται και εμπλέκεται διαθεματικά με την εικαστική αγωγή, με την κοινωνική και πολιτική αγωγή καθώς επίσης και με τα προγράμματα  αγωγής υγείας και των πολιτιστικών θεμάτων.

«Έχουμε αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πλάνο με βάση το οποίο οι μαθητές θα κληθούν να αποκομίσουν συγκεκριμένα βιώματα, παραστάσεις και πρότυπα σκέψεις και συμπεριφοράς με τα οποία όχι απλά θα συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση, αλλά ουσιαστικά θα αντλήσουν τις απαραίτητες δυνάμεις προκειμένου να είναι έτοιμα στο επόμενο διάστημα της ζωής τους να αναλάβουν θέση ενεργού και υπεύθυνου πολίτη για τα παρόμοια ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους διοργανωτές, και προσπαθούμε μέσα από αυτή την δράση να ισχυροποιήσουμε την θέση μας στην κοινωνική προσφορά και να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κωδικό θεραπείας μιας ανίατης ασθένειας που αναμφίβολα για εμάς δεν είναι ο καρκίνος, αλλά η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης προς τα άτομα τα οποία δίνουν έναν τόσο σκληρό αγώνα».

Τέλος, ο κ. Μαργαρίτης, σημείωσε ότι η Ονειρούπολη φέτος συμπληρώνει τα 15 χρόνια λειτουργίας της από το 2004 που δημιουργήθηκε, και ήταν εμπνευστής ο ίδιος.

«Η Ονειρούπολη, αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την τοπική κοινωνία αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα και είναι μια εκδήλωση χαράς, αγάπης όχι μόνο για τους υγιείς ανθρώπους αλλά κυρίως αλληλεγγύης για αυτούς που πάσχουν.

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το πάντρεμα που επιχειρείται μεταξύ της δράσης του «Δάσους των ευχών και της ελπίδας», με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας. Είναι ευκαιρία, να ακουστεί παντού το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας για την δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο μας».