Home > νέα > Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας πέντε ταινίες Δραμινών δημιουργών Δημιουργήθηκαν μετά από ένα δωρεάν work shop με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη

Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας πέντε ταινίες Δραμινών δημιουργών Δημιουργήθηκαν μετά από ένα δωρεάν work shop με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη

4-10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFF

Για πρώτη φορά στο

Φεστιβάλ Δράμας πέντε

ταινίες Δραμινών δημιουργών

Δημιουργήθηκαν μετά από ένα δωρεάν work shop με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Δευτέρα και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου, γίνεται η έναρξη του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (46ο DISFF).

Το Φεστιβάλ σηκώνει πλέον αυλαία και σίγουρα, όσοι από τους συμπολίτες μας μπορέσουν να παρακολουθήσουν ταινίες και πολλές από τις παράλληλες εκδηλώσεις, θα έχουν να αποκομίσουν ιδιαίτερες εμπειρίες για θέματα γύρω από τον κινηματογράφο.

Η φετινή συμμετοχή ταινιών είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε δηλώσει στον «Π.Τ.» τις προηγούμενες ημέρες ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σακαρίδης, κατατέθηκαν περίπου 3.000 αιτήσεις για συμμετοχές.

Πρόκειται για μια χρονιά που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχής από αιτήματα και καταθέσεις ταινιών για τα διαγωνιστικά τμήματα αλλά και για όλες τις κατηγορίες των προβολών.

Πέντε ταινίες Δραμινών δημιουργών

Για το κοινό των συμπολιτών μας που θα παρακολουθήσει τη φετινή διοργάνωση, αξίζει να αναφέρουμε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προβολή πέντε ταινιών μικρού μήκους που έχουν γυριστεί στο πλαίσιο ενός work shop μετά από πρωτοβουλία του κ. Σακαρίδη.

Το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς 30 Δραμινοί παρακολούθησαν ένα δωρεά work shop με καθοδηγητή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σκηνοθέτη του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδη και δημιούργησαν πέντε μοναδικές ταινίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ειδική προβολή το βράδυ της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου. Η προβολή των ταινιών θα γίνει στον πολιτιστικό χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στο «Μαρμάρινο Σπίτι» στην περιοχής της Αγίας Βαρβάρας.

Οι τίτλοι των ταινιών αυτών είναι: «Καφές Καραβίσιος» – «#tiramisu» – «Χαμένη υπόθεση» – «Η ημέρα της Κρίσεως» – «5» – «Flux». Οι ταινίες θα προβληθούν με αγορά εισιτηρίου.

Το ζήτημα για τη δημιουργία αυτών των ταινιών, οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν πιο κοντά στον κινηματογράφο και το Φεστιβάλ και να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια ταινία. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάνω από 130 άτομα, δεν γινόταν όμως να συμμετέχουν όλοι και επιλέχθηκαν 30 από αυτούς.

Οι 30 δημιούργησαν ομάδες 5 ατόμων, οι οποίες αφιερώθηκαν στη δημιουργία μιας ταινίας, πάντα με την φροντίδα του κ. Σακαρίδη και θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα στο Φεστιβάλ.

Θεματικά, οι ταινίες κυμαίνονται στην κατηγορία της μυθοπλασίας και ασχολούνται με θέματα της καθημερινότητας. Το work shop είχε μεγάλη επιτυχία και από την επόμενη χρονιά, θα γίνει πιο οργανωμένα, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Διάφορες εκδηλώσεις εκτός προβολών ταινιών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εκδηλώσεις οι οποίες είναι ανοικτές για το κοινό και αφορούν σε διάφορα θέματα και τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν.

Η πρώτη απ’ αυτές είναι η τελετή έναρξης στις 19.00 τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος» SFH Talks: Από το σενάριο στο επίκεντρο: εξερευνώντας την ανάπτυξη σεναρίων και τα φεστιβάλ για τις ταινίες μικρού μήκους με τις Jutta Wille, Sona Morgenthalova, Λίνα Μανωλοπούλου.

Την ίδια μέρα και ώρα 18.3 στο «Μαρμάρινο Σπίτι» Cyclops Cultural Centre: Ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων Ν. Δράμας και θέμα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Προκλήσεις και καλές πρακτικές». Σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

(Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά). Παιδικές βιωματικές δράσεις για το περιβάλλον από το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Για παιδιά 6-12 ετών.

Την Τετάρτη  6 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ: Director’s Cut: A Cinema of Stills εργαστήρι με τη Νατάσα Χριστιά και στις 13.30 επίσης στο αίθριο Mix & Match: Συναντήσεις με τους επαγγελματίες.

Επίσης, στις 17.00 στο θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος» Music Licensing & Sound Design με την Musou Music Group: Από την Ιδέα στην πραγματοποίηση με τους Στέφανο Γκάνο, Άλκηστη Τσίκλου, Μάρκο Φράγκο, και στις 17.30 στον ίδιο χώρο: Τα μυστικά του σινεμά / Είναι σαν της ποιήσεως τη μαγεία με τους Μαρία Κομνηνού, Ηλέκτρα Βενάκη, Κυριάκο Αγγελάκο.

Την ίδια μέρα στις 18.00 στο Δημοτικό Ωδείο, ΕΚΟΜΕ – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Cin(e)περίληψη στην τάξη.

Την ίδια μέρα 6/9 και ώρα 18.30 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος», συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή του Προέδρου Γιώργου Δεμερτζή, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του γραφείου Creative Europe.

Την Πέμπτη 7/9 και ώρα 16.00 στο κινηματογράφος «Αλέξανδρος», Φεστιβαλικός οδηγός: Υπέρ και κατά όταν καταθέτουμε μια ταινία σε φεστιβάλ σε συνεργασία με το Student Campus και τον Θανάση Νεοφώτιστο, και στις 17.00 στον ίδιο χώρο Γιορτάζουμε 10 χρόνια Pitching Lab στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Γιατί χρειάζομαι ένα pitch? Με τους Βαρβάρα Δούκα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, John Stephens, και στη συνέχεια στις 17.45 Free Cinema! Με τους Γιάννη Σακαρίδη & Γιώργο Γούση.

Την Παρασκευή 8/9 και ώρα 16.45 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος», Queer Κινηματογραφικά Φεστιβάλ – σε περίοδο ειρήνης και πολέμου με τους Bohdan Zhuk & Μαρία Κατσικαδάκου (a.k.a. Maria Cyber), στις 17.30 Show me the Crew! – Παρουσίαση της Crew United Greece με τη Βένια Βέργου και στις 18.00 Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα

Παρουσιάσεις Βιβλίων: «Ήλιος με ξιφολόγχες» Γιώργος Σκαμπαρδώνης και «Η μεταμόρφωσή της» Αμάντα Μιχαλοπούλου.

Σάββατο 9/9 και ώρα 18.00 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος»: Cash Rebate & Ταινίες Μικρού Μήκους (με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ).

Την Κυριακή 10/9 και ώρα 20.00, τελετή λήξης στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.