Home > Πρώτο Θέμα > Γραφείο Help Desk λειτουργεί στο Επιμελητήριο Δράμας προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων

Γραφείο Help Desk λειτουργεί στο Επιμελητήριο Δράμας προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων

Δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας

Γραφείο Help Desk λειτουργεί

στο Επιμελητήριο Δράμας προς

εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων

Πολύ σύντομα ανοίγει το πρόγραμμα για το «πρασίνισμα» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – Βγήκε η προδημοσίευση για το ΕΠΑΝΕΚ με συνολικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ πρώτη προδημοσίευση του προγράμματος το ΕΠΑΝΕΚ αναφέρθηκε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Όπως τόνισε, ήδη έγινε η προδημοσίευση για το άνοιγμα του προγράμματος, το οποίο αφορά στην «πράσινη» μεταποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και φυσικά και στη Δράμα.

Πρόκειται για μια δράση του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προσαρμοσμένη ουσιαστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αφορά κτίρια, αφορά εξοπλισμούς, αφορά οτιδήποτε έχει σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 700 εκατ. ευρώ και  μοιράζεται ανάλογα με τις δράσεις και υποδράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σ’ αυτό.

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, «πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα, αυτό της ανταγωνιστικότητας. Είναι πολύ θετικό ότι έχουμε την προδημοσίευση εντός του 2022 και ουσιαστικά η δημοσίευση θα είναι στις αρχές του 2023 με υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ότι, «στόχος είναι, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι υποχρεωτική πλέον στην επιχειρηματικότητα, να αυτονομηθούν οι επιχειρήσεις ενεργειακά λόγω της τεράστιας ενεργειακής κρίσης, την οποία θα βιώσουμε δυστυχώς και το 2023. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μας δώσει το ΕΣΠΑ, το Ελλάδα 2.0 και ο Αναπτυξιακός Νόμος για να βελτιώσουμε κατά πολύ αυτές τις συνθήκες της παραγωγής για να μπορέσουμε να είμαστε και ανταγωνιστικοί».

Το γραφείο Help Desk  του Επιμελητηρίου Δράμας

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, το Επιμελητήριο Δράμας, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Δράμας, έχει συστήσει, οργανώσει και λειτουργεί γραφείο με την επωνυμία Help Desk Επιμελητηρίου Δράμας.

Σ’ αυτό το  Help Desk, υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης σε μία be to be συνάντηση, μεταξύ του ενδιαφερόμενου και του στελέχους του Επιμελητηρίου, ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τα προγράμματα αυτά.

Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, «το Help Desk κυρίως απευθύνονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν κάπου αλλού. Κι αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του φορέα μας στα μέλη, που κυρίως αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, στο Help Desk υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε μια διάγνωση ρύθμιση οφειλών, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε στις τράπεζες, είτε στο δημόσιο. Κι αυτό γίνεται μέσω συνεργατών που είναι διαπιστευμένοι μεσολαβητές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως πάλι για  τους μικρομεσαίους, διότι θα πρέπει να διαγνώσει τι μπορεί και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

 

Υπηρεσία Νόμος Επιχειρείν

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην υπηρεσία Νόμος Επιχειρείν, που επίσης λειτουργεί στο Επιμελητήριο Δράμας, το οποίο μπορεί να παρέχει νομικές συμβουλές, είτε γραπτώς, είτε ψηφιακά, αλλά ακόμα και σε φυσική μορφή στα μέλη του «και όλα αυτά έναντι μιας ανταποδοτικότητας που καταβάλουν τα μέλη μας, για διάφορα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν» όπως σημειώνει. Οι συμβουλές αυτές μπορούν να κινούνται «για παράδειγμα σε ζητήματα επαγγελματικής στέγης και πολλά άλλα ακόμη, για τα οποία οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες εγκλωβίζονται γιατί δεν έχουν δυνατότητα να ενημερωθούν».

Επισημαίνει επίσης ο κ. Γεωργιάδης, ότι «το Επιμελητήριο στέκεται δίπλα στον επιχειρηματία που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και θέλει μια ενημέρωση. Και αυτό δεν θα γίνει μόνο ψηφιακά μέσα από το portal, δεν θα γίνει μόνο με e-mail, δεν θα γίνεται μόνο άυλα, αλλά και με φυσική παρουσία ειδικών, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι μ’ αυτά τα θέματα».

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, τονίζει ότι, «η νέα χρονιά θα είναι μια χρονιά με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες σ’ αυτά τα εργαλεία. Είτε θα ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η κεντρική διοίκηση, είτε  στα προγράμματα που  θα διαχειριστεί η Περιφέρεια, τα ΠΕΠ.

Χρήματα υπάρχουν πάρα πολλά. Είναι πάνω από 70 δισ. ευρώ συνολικά το ΕΣΠΑ, με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό Νόμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά να επισημάνουμε ότι περισσότερο έχει να κάνει και με τη φιλοσοφία την οποία έχει ο καθένας να επενδύσει. Και η φιλοσοφία αυτή έγκειται στο γεγονός να ακολουθεί τις κατευθύνσεις μιας σύγχρονης οικονομίας, μιας σύγχρονης αγοράς».