Home > Πρώτο Θέμα >  Η δημογραφική συρρίκνωση της Δράμας και η απομόνωσή της από οδικούς άξονες και δομές-Κατά πόσο θα βοηθήσουν τα επιδόματα γεννήσεων;

 Η δημογραφική συρρίκνωση της Δράμας και η απομόνωσή της από οδικούς άξονες και δομές-Κατά πόσο θα βοηθήσουν τα επιδόματα γεννήσεων;

Κατά πόσο θα βοηθήσουν τα επιδόματα γεννήσεων;

 Η δημογραφική συρρίκνωση

της Δράμας και η απομόνωσή της

από οδικούς άξονες και δομές

 Ο Νομός Δράμας επιβάλλεται να μπει σε ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης ξεχωριστό απ’ όλη την υπόλοιπη χώρα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν τη Δράμα τα δύο προηγούμενα χρόνια, τόσο το 2023 όσο και το 2022, ήταν το δημογραφικό ζήτημα. Τα αποτελέσματα από την μεγάλη απογραφή πληθυσμού που έγινε το 2021, ήταν αποθαρρυντικά.

Η Δράμα, απέδειξε για άλλη μια φορά, ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο έχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, όχι μόνο έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα όσον αφορά τη διαβίωση και την οικονομική και καταναλωτική αγορά του, όχι μόνο έχει μείνει πίσω σε ανάπτυξη κάθε είδους, όχι μόνο παραμένει ακόμα απομονωμένη όσον αφορά τους οδικούς άξονες και τον σιδηρόδρομο από την υπόλοιπη χώρα, αλλά δυστυχώς έχει υποστεί και σοβαρή μείωση του πληθυσμού της.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά σε γενικό επίπεδο και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για το Νομό Δράμας, καθώς καθημερινά φθίνει, υποβαθμίζεται και παραμένει σε μια σταθερή απομόνωση ακόμα και από διοικητικής πλευράς.

Δημογραφικό πρόβλημα και γεννήσεις

Πέραν όλων των άλλων, το δημογραφικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δράμα. Μπορεί μεν να αντιμετωπίζει το ίδιο όλη η χώρα, παρ’ όλα αυτά, η Π.Ε. Δράμας έχει ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα. Κατά την απογραφή πληθυσμού παρουσίασε μείωση κατά 11,8% στο σύνολο του Νομού, ενώ σημαντική ήταν η πτώση και σε κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δήμο Δράμας, κατά τα οποία από το 2013 μέχρι και σήμερα, οι θάνατοι αυξάνονται και οι γεννήσεις μειώνονται.

Σύμφωνα μ’ αυτά, το 2013 στον Δήμο Δράμας είχαμε 366 θανάτους και 428 γεννήσεις, το 2014 είχαμε 570 θανάτους και 558 γεννήσεις, το 2015 είχαμε 665 θανάτους και 589 γεννήσεις, το 2016 είχαμε 575 θανάτους και 563 γεννήσεις, το 2017 είχαμε 699 θανάτους και 544 γεννήσεις, το 2018 είχαμε 604 θανάτους και 513 γεννήσεις, το 2019 είχαμε 648 θανάτους και 507 γεννήσεις, το 2020 είχαμε 845 θανάτους και 537 γεννήσεις, το 2021 είχαμε 781 θανάτους και 516 γεννήσεις και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 (δηλαδή μέχρι 1 Απριλίου) είχαμε 240 θανάτους και 102 γεννήσεις.

Τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, όπως αυτά προκύπτουν από τις ληξιαρχικές πράξεις, δείχνουν ότι η τελευταία χρονιά που οι γεννήσεις ήταν περισσότερες από τους θανάτους στον Δήμο Δράμας ήταν το 2013! Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα η αναλογία αυτή άρχισε να αντιστρέφεται και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι θάνατοι έφθασαν να είναι υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων αφού σημειώθηκαν 240 θάνατοι και μόλις 102 γεννήσεις.
Επιδόματα και δημογραφικό

Κατά καιρούς γίνονται κάποιες προσπάθειες, ώστε να υπάρξει μια βοήθεια σε νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Ένα ξεκίνημα είχε κάνει από το 2022 ο Δήμος Προσοτσάνης, δίνοντας 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται.

Μάλιστα προ ημερών, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει προφανώς το ζήτημα της μείωσης των γεννήσεων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα αύξηση των επιδομάτων για κάθε παιδί που θα γεννιέται, αλλά και για κάθε επόμενο παιδί σε κάθε οικογένεια.

Ειδικότερα, για την πρώτη γέννηση το ποσό αυξάνεται από 2.000 σε 2.400 ευρώ, για τη δεύτερη σε 2.700 ευρώ (+700 ευρώ), για την τρίτη σε 3.000 ευρώ (+1.000 ευρώ) και για τους πολύτεκνους σε 3.500 ευρώ (+1.000 ευρώ). Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη τον πρώτο μήνα από τη γέννηση και μετά τον 5ο μήνα από τη γέννηση.

Τώρα βέβαια κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των γεννήσεων, καθώς αυτό και μόνο δεν αρκεί, δε γνωρίζουμε. Εδώ που τα λέμε, με την ακρίβεια των καιρών και το «πληθωρισμό της απληστίας», τα χρήματα αυτά εξανεμίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Δράμα σε ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης

Στο σημείο στο οποίο βρίσκεται η Δράμα, είναι από τα χειρότερα που θα μπορούσε να είναι. Τόσο σε σχέση με άλλους νομούς και περιοχές της χώρας, όσο και ως Περιφερειακή Ενότητα εντός της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Η γενική απομόνωσή της σε όλα τα επίπεδα, η υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών της σε κάθε μορφή του δημόσιου τομέα όπως στον τομέα της Υγείας με το υποβαθμισμένο Νοσοκομείο, όπως στο ζήτημα των δομών της Δικαιοσύνης όπου κινδυνεύει να κλείσει ακόμα και το Πρωτοδικείο της, η υποχρέωση να καταφεύγουν σε άλλους νομούς όσοι έχουν  υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη και άλλα πολλά, είναι ζητήματα αρκετά σοβαρά, τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να τα εξετάσει διεξοδικά και μόνο για τη Δράμα.

Η περίπτωση της Δράμας είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι μια περιοχή η οποία μονίμως υποβαθμίζεται από κάθε άποψη. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να  υπάρξει μια πιο ειδική ματιά για τη Δράμα, ένας αποκλειστικός προγραμματισμός ώστε αυτός ο τόπος να πάρει τα πάνω του;