Home > Πρώτο Θέμα > Η Δράμα «χτίζει» γέφυρες φιλίας στην Κωνσταντινούπολη- Η εκδήλωση της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας» στην Κωνσταντινούπολη

Η Δράμα «χτίζει» γέφυρες φιλίας στην Κωνσταντινούπολη- Η εκδήλωση της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας» στην Κωνσταντινούπολη

 Η εκδήλωση της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας» στην Κωνσταντινούπολη

 Η Δράμα «χτίζει» γέφυρες

φιλίας στην Κωνσταντινούπολη

 Το βιβλίο «ΑΔΡΙΑΣ – Ήταν όλοι τους Ήρωες» και η έκθεση 135 φωτογραφιών που παρουσιάζουν τη Δράμα στη διαχρονία της από τα οθωμανικά της χρόνια ως σήμερα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εντυπωσιακή εκδήλωση, από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ για τη Δράμα, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 20 Απριλίου στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο της Αστικής Σχολής Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος πλέον λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν την εκδήλωση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αριστερά του ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, κ. Θεοδωρίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Κούτρας, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.

Ο κεντρικός τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας», και περιελάμβανε δύο μέρη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα, συγγραφέα – δημοσιογράφο, η οποία μίλησε για το βιβλίο «ΑΔΡΙΑΣ – Ήταν όλοι τους Ήρωες», ενώ στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ζουλφί Λιβανελί, μουσικοσυνθέτης – συγγραφέας – ποιητής – πολιτικός και υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας. Τέλος, μίλησε η καθηγήτρια Δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ κα. Γεωργία Μπακάλη, η οποία αναφέρθηκε στο περίφημο Γεφύρι της Δράμας, παρουσιάζοντας σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περίοδο της οθωμανικής Δράμας, καθώς και αρκετά στοιχεία από την κοινωνικοποίηση του πληθυσμού εκείνη την εποχή.

Η δημοσιογράφος – συγγραφέας κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα κατά την παρουσίαση του βιβλίου «ΑΔΡΙΑΣ. Ήταν Όλοι τουςΉρωες”. Δίπλα της ο διάσημος μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί και η Δραμινή ιστορικός Δρ. Γεωργία Μπακάλη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε εξ ολοκλήρου από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και τον πρόεδρό της ναυπηγό και επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη καθώς και τους συνεργάτες του και τα στελέχη της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Αφορμή ήταν το βιβλίο για το Αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ, το οποίο το 1943, έξω από την Κάλυμνο, έπεσε σε γερμανικό ναρκοπέδιο και απώλεσε την πλώρη και τη γέφυρά του, ωστόσο δεν πειράχθηκε το λεβητοστάσιό του. Με τις τεράστιες ζημιές που υπέστη, ο κυβερνήτης, ο Α’ μηχανικός και το γενναίο του πλήρωμα κατάφεραν να το προσαράξουν στην τουρκική ακτή Γκιουμουσλούκ, μια παραθαλάσσια κοινότητα ανταλλάξιμων Τουρκοκρητικών.  Οι τελευταίοι βοήθησαν με κάθε τρόπο τους Έλληνες τις 40 ημέρες που έμειναν εκεί, πριν ξεκινήσουν ένα παράτολμο ταξίδι επιστροφής ως την Αλεξάνδρεια.

Για το βιβλίο και την σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, μίλησε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας Ζουλφού Λιβανελί, ένας ‘’πρεσβευτής’’ της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία του «ΑΔΡΙΑΣ» στο πρόσφατο βιβλίο του «Ο Ψαράς και ο Γιός του» (Εκδόσεις Πατάκη) καθώς και η συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Ο κ. Βιδάκης ξεναγεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην έκθεση φωτογραφίας.

Η έκθεση φωτογραφίας και το κάλεσμα

Την ίδια ημέρα, εγκαινιάστηκε και η έκθεση φωτογραφίας με κεντρικό θέμα: «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας» που παρουσιάζει τις απεικονίσεις της πόλης από την οθωμανική της περίοδο ως τις ημέρες μας καθώς και την υπέροχη φύση που την περιβάλλει.

Ο κ. Θεοδωρίδης με τον Τούρκο μουσικοσυνθέτη-συγγραφέα κ. Ζουλφί Λιβανελί και τη δημοσιογράφο και συγγραφέα κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Από τις 135 φωτογραφίες οι 76 μαυρόασπρες φωτογραφίες είναι εικόνες από την καθημερινή ζωή στους μαχαλάδες,  τα παζάρια, τα καφενεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι 50 εξ αυτών προέρχονται από την περίοδο μεταξύ των ετών 1896-1922 και οι υπόλοιπες 26 από την περίοδο μεταξύ των ετών 1925-1955.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τουρκία, Πρέσβης κ. Κων. Κούτρας με τον υπεύθυνο της έκθεσης κ. Κ. Βιδάκη.

Στις συμπληρωματικές 59 έγχρωμες φωτογραφίες, οι 19 αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα της πόλης και οι 40  την πλούσια δραμινή φύση.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, η έκθεση συνιστά ένα τεκμήριο φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, ενώ αποτέλεσε και μια πρόσκληση προς τους τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς Τούρκους Δραμινούς που ζουν σήμερα στην Τουρκία.

Ένας από τους βασικούς στόχους στο πλαίσιο αυτό, είναι να υπάρξει κάποια επαφή με τους ανθρώπους αυτούς, να φέρουν φωτογραφικά ντοκουμέντα των οικογενειών τους, τα οποία θα ψηφιοποιηθούν στην Πόλη από την ΑΜΕΚ ΚΥΚΛΩΨ, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί ένα πλήρες βιβλίο για τη Δράμα.

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαΐου 2024.

Πλήθος Δραμινών στην εκδήλωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Δραμινός Ναυπηγός, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ κ. Άρης Θεοδωρίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και πλήθος Δραμινών που μετέβησαν από τη Δράμα, αλλά και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Θεοδωρίδης εμφανώς συγκινημένος παρακολουθεί την εκδήλωση.

Παρέστησαν επίσης και αρκετοί Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι παραβρέθηκε και μία κυρία που παρακολούθησε την εκδήλωση, απόγονος οικογένειας που το 1924 είχαν φύγει με την ανταλλαγή πληθυσμών και είχαν καταγωγή από το Παρανέστι Δράμας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από τη Δράμα καλεσμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης ήταν η καθημερινή εφημερίδα της Δράμας «Πρωινός Τύπος», η οποία μάλιστα κάλυψε εξ ολοκλήρου την εκδήλωση με πλούσιο ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα εδώ, σε ένα ειδικό αφιέρωμα.