Home > νέα > «Η Δράμα των Ψηλών Βουνών» ένα υπέροχο τραγούδι για τη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο παιδαγωγός και μουσικός Κ. Συμεωνίδης

«Η Δράμα των Ψηλών Βουνών» ένα υπέροχο τραγούδι για τη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο παιδαγωγός και μουσικός Κ. Συμεωνίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο παιδαγωγός και μουσικός Κ. Συμεωνίδης

«Η Δράμα των Ψηλών Βουνών»

ένα υπέροχο τραγούδι για τη Δράμα

Κ. Συμεωνίδης: «Όπου και να πάω θα κουβαλάω τα φυσικά μου σύνορα, τον Αγγίτη και το Νέστο»

Η βροχή στη Δράμα, η Θάλασσα των Σαργασών και η τελική επιστροφή στην πατρίδα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ υπέροχο τραγούδι για τη Δράμα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το μουσικό project του Δραμινού, μουσικοσυνθέτη – στιχουργού και παιδαγωγού, Κωνσταντίνου Συμεωνίδη. Το νέο του τραγούδι για τη Δράμα, ερμηνεύεται από το μουσικό σχήμα «Μελήδε», το οποίο έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Τους στίχους και τη μουσική έχει γράψει ο Κ. Συμεωνίδης, την ενορχήστρωση έχουν κάνει οι Παναγιώτης  Παναγιώτης Νταβέλος και Νίκος Σπυρόπουλος και παίζουν οι μουσικοί:

Τραγούδι: Σταύρος Γιαγκούλης – Μπάσο: Φώτης Μυλωνάς – Πλήκτρα: Παναγιώτης Νταβέλος – Ούτι: Κυριάκος Καλαϊτζίδης – Βιολί: Κυριάκος Πετράς – Λαούτο: Κυριάκος Ταπάκης – Video Editing by Kyprianos (InSideOut Studio) © Produced by Evangelos Kolokotronis

Στο μουσικό project, μπορεί κανείς να δει εναέριες εικόνες από το παρθένο δάσος του Φρακτού στη Δράμα και σκοπός της ενσωμάτωσής τους, είναι η προβολή του εξαιρετικού αυτού υλικού.

To μουσικό Project του μουσικοσυνθέτη – στιχουργού και παιδαγωγού Κωνσταντίνου Συμεωνίδη «Μελήδε», μετά την κυκλοφορία του 2ου Digital Single «Χάνομαι για σένα», που κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και να βρει τη θέση του σε 2 παγκόσμιες μουσικές συλλογές, επιστρέφει με το 5 Track Digital EP «Δράμα των ψηλών βουνών».

Στο νέο μουσικό project, περιέχονται πέντε βιωματικά τραγούδια με θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα, τη φιλία, τις ανθρώπινες σχέσεις και το δεσμό με τη γενέτειρά του, Δράμα.

Ο δημιουργός τα τελευταία χρόνια ζει στη μαγευτική Μήλο αλλά τρέφει πάντα βαθιά αγάπη για τον τόπο που μεγάλωσε.

Το τραγούδι «Δράμα των ψηλών βουνών» ο Κ. Συμεωνίδης το αφιερώνει στη γενέτειρά του και πηγάζει από τη συγκίνηση που του προκαλούν οι ομορφιές της και κυρίως τα ψηλά βουνά και τα ποτάμια της. Αναφέρεται και στη Χαριτωμένη, το χωριό που φιλοξένησε τους πρόσφυγες συγγενείς του, που ήρθαν το 1922 από την περιοχή της Προύσας.

Συμεωνίδης:  «Ο Αγγίτης και ο Νέστος τα γεωγραφικά μου σύνορα»

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον κ. Συμεωνίδη, ο οποίος όπως μας είπε, έχει φύγει από τη Δράμα από το 1995 και από το 2000 ζει και εργάζεται ως δάσκαλος στη Μήλο.

Ο ίδιος, είναι «γέννημα θρέμμα Δραμινός και το πατρικό μου είναι κοντά στο γήπεδο της Δόξας». Όπως λέει με ιδιαίτερη νοσταλγία στη φωνή του, «έχω πάντα στο μυαλό μου το μπαλκόνι του σπιτιού μου, όπως όταν έβγαινα, από δεξιά έβλεπα το Φαλακρό, αριστερά το Παγγαίο και μπροστά το Μενοίκιο. Εκεί στο Μενοίκιο είναι και το χωριό των παππούδων μου, η Χαριτωμένη».

Όπως λέει, όταν είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και γύρισε στη Δράμα, στο 1990-1992 είχε κάνει τότε ένα δίσκο, όπου είχε συγκεντρώσει τραγούδια από ντόπια χωριά της Δράμας, τον Ξηροπόταμο, το Μοναστηράκι, τους Πύργους, την Πετρούσα και άλλα με

σκοπούς και τραγούδια της Δράμας.

Όπως λέει «αυτό ήταν που έδωσε ώθηση σε όλη αυτή τη μουσική και άρχισε να ακούγεται και να παίζεται παντού˙ τους καλούσαν στο Λύκειο Ελληνίδων και αλλού».

Με ιδιαίτερη νοσταλγία και συγκίνηση, μιλάει επίσης για τη  βροχή στη Δράμα  και διηγείται κάτι που λέει συχνά στους μαθητές του στη Μήλο: «Στη Μήλο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο βροχή δεν βλέπεις. Βροχή έχει από τον Οκτώβριο και μετά. Μ’ αρέσει λοιπόν τόσο η βροχή στη Δράμα, που όταν βρέχει ζητώ από τους φίλους μου στη Δράμα, να μου στείλουν βίντεο να δω. Είναι ένα από τα βιώματά μου».

Αναφέρεται ακόμα και σε άλλα βιώματά του για τη Δράμα, όπως «τα φυσικά γεωγραφικά μου σύνορα που πάντα θα κουβαλάω μαζί μου. Αυτά μαζί με τα ποτάμια όπως τον Αγγίτη όπου πηγαίναμε με τον πατερά μου μικρά παιδιά στο Σπήλαιο και το Νέστο από την άλλη άκρη, είναι τα γεωγραφικά σύνορα που πάντα θα κουβαλάω μαζί μου. Όπου και να πάω, αυτά τα σύνορα θα έχω μέσα μου. Όπου και να ζω, στη Μήλο με επιλογή δική μου σήμερα, είναι πολύ ωραίος τόπος, αλλά δεν παύουν να μου λείπουν αυτά με τα οποία μεγάλωσα».

«Δράμα των ψηλών βουνών και Θάλασσα των Σαργασών»

Μέσα το τραγούδι, ακούγεται και ένας στίχος που λέει: «Δράμα των ψηλών βουνών και Θάλασσα των Σαργασών».

Ερωτώμενος τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ο κ. Συμεωνίδης μιλάει για έναν συμβολισμό για τη μοναδική πατρίδα που έχουμε όλοι μας.

«Η Θάλασσα των Σαργασών, είναι ένας συμβολισμός» μας λέει και εξηγεί:  «Η Θάλασσα των Σαργασών είναι στην Κεντρική Αμερική κοντά στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Εκεί γεννιούνται όλα τα χέλια απ’ όλο τον κόσμο. Και όταν πρόκειται να πεθάνουν, ξαναγυρίζουν εκεί να πεθάνουν, στον τόπο που γεννήθηκαν. Και αυτός είναι ο συμβολισμός για μένα, τουλάχιστον όταν είναι να πεθάνω, να γυρίσω στον τόπο που γεννήθηκα».

Στην ερώτηση για το αν σκέφτεται να κάνει κάποια στιγμή μια συναυλία στη Δράμα, εκφράζει το παράπονό του ότι το 2003 όταν είχε έρθει για μια συναυλία, είχε δυνατή βροχή που τελικά αναβλήθηκε καθώς δεν είχε προβλεφθεί κλειστός χώρος. Από τότε δεν κατέστη εφικτό να ξανάρθει για συναυλία στη Δράμα.

Το συγκρότημα «Μελήδε»

Ο ίδιος είναι και ο ιδρυτής του μουσικού σχήματος «Μελήδε», για το οποίο επισημαίνει ότι βγήκε από το τραγούδι «Μελήδε Εδωδή». Εξηγώντας μας γι’ αυτό, τονίζει ότι ο τίτλος του τραγουδιού «Μελήδε Εδωδή» είναι εμπνευσμένος από έναν ομηρικό μύθο, αυτόν του Πρωτεσίλαου, που ήταν ο πρώτος που σκοτώθηκε στον Τρωικό Πόλεμο.

Το «Μελήδε Εδωδή» μιλάει για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, έναν έρωτα που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Το Μελήδε Εδωδή είναι από ομηρική φράση που σημαίνει από μέλι, κάτι που είναι από μέλι. Εδωδή είναι το φαγώσιμο και το μελήδε είμαι το μέλι.

Οι στίχοι του τραγουδιού

Παρακάτω αναφέρονται οι στίχοι του τραγουδιού για τη Δράμα, τους οποίους ευγενικά μας έστειλε ο κ. Συμεωνίδης, τον οποίο και ευχαριστούμε για την συνέντευξη αυτή:

[Αγέρα απ’ το Φαλακρό / που πας για το Παγγαίο / στείλε της μάνας γης φιλία / στο Νότο στο Αιγαίο. // Μενοίκιο κράτος το χιονιά / στην κορυφή ασπρισμένη / να λάμψει μέσ’ στη ρεματιά / και  η Χαριτωμένη. // Μέσα απ’ τα σπλάχνα / άντλησε Αγγίτη τη δροσιά μου ./ στεγνή βραδιά να μη θωρώ / ποτέ στα όνειρά μου. // Στείλε με ορμή / στο Αιγαίο πια / Νέστο μου τα παιδιά σου / και κρύψε μέσα στο βυθό / όλα τα κρίματά σου. //

ΡΕΦΡΕΝ: Θάλασσα των Σαργασών / Δράμα των ψηλών βουνών.]

Ο σύνδεσμος στον οποίο μπορεί κανείς να βρει και να ακούσει το υπέροχο αυτό τραγούδι είναι: https://www.youtube.com/watch?v=Vi7pNxcCwGA