Home > νέα > Η δύσκολη κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας► Μια έρευνα για την κατάσταση των Υγειονομικών Μονάδων της Βόρειας Ελλάδας

Η δύσκολη κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας► Μια έρευνα για την κατάσταση των Υγειονομικών Μονάδων της Βόρειας Ελλάδας

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων

Η δύσκολη κατάσταση

στην Παθολογική

Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας

► Μια έρευνα για την κατάσταση των Υγειονομικών Μονάδων της Βόρειας Ελλάδας

► Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Υγειονομικές Μονάδες (Νοσοκομεία και άλλες), δημοσιεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο εισαγωγικό μέρος της έρευνας, αναφέρεται ότι «οι υγειονομικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα χαρακτηριστικά, «σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν κατάφερε να πάρει κανονική άδεια το καλοκαίρι λόγω των σοβαρών ελλείψεων. Στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων υπάρχουν πολύωρες αναμονές. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνούν τα δύο έτη».

Ιδιαίτερο πρόβλημα, αναφέρεται αυτό της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ για παιδιά, καθώς για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, λειτουργούν μόνο 8 κλίνες στο Ιπποκράτειο, οι οποίες είναι πάντα γεμάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, «το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιβάλλεται η μονιμοποίησή τους. Λήγουν οι Συμβάσεις εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα 55-67 ετών. Επιβεβλημένη ανανέωση. Στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλων ειδικοτήτων, Ιατρικά σύγχρονα μηχανήματα (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κλπ) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών. Κλοπές, βία σε βάρος του προσωπικού λόγω ανεπαρκούς φύλαξης, σοβαρά κτηριακά προβλήματα κλπ».

Τα Νοσοκομεία Δράμας και Καβάλας

Η ΠΟΕΔΝ κάνει ειδικά αναφορά για όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς της, και βέβαια και για τα Νοσοκομεία Δράμας και Καβάλας.

Για το Νοσοκομείο της Δράμας αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή σε μια Παθολογική κλινική που έχει αναπτυγμένες 52 κλίνες εργάζονται 2 γιατροί μόνιμοι και ένας ακόμη ο οποίος είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει μεγάλη έλλειψη Παθολόγων και καλύπτεται με μετακίνηση ανά 15 ημέρες από άλλα Νοσοκομεία. Το ίδιο συμβαίνει και στη ΜΕΘ που υπάρχουν 2 γιατροί και μετακινείται η Διευθύντρια από τη ΜΕΘ της Καβάλας. Υπάρχει μόνο ένας Ουρολόγος και ένας Οφθαλμίατρος. Η τεχνική υπηρεσία έχει φτάσει το 80% κενές θέσεις και στο υπόλοιπο προσωπικό επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Τα Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης ειδικά στον Αξονικό Τομογράφο και στους Υπέρηχους».

Η ΠΟΕΔΗΝ μιλάει βέβαια για όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει και ο «Π.Τ.» μέσω δικών του ρεπορτάζ, τα οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνονται, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της Παθολογικής κλινικής, η οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με 2 γιατρούς, καθώς και με γιατρούς που έρχονται από Καβάλα και ΑΧΕΠΑ καθώς και μία στρατιωτική γιατρό.

Στο Νοσοκομείο Καβάλας, αναφέρονται σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού «με ακάλυπτες πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, στο Παραϊατρικό προσωπικό ακάλυπτες τα 65% των οργανικών θέσεων. Στο Ιατρικό προσωπικό η έλλειψη είναι πάνω του 35% των οργανικών θέσεων και το υπόλοιπο προσωπικό 35 με 40% των οργανικών θέσεων. Υπάρχει αδυναμία κατασκευής για αντιπυρική ζώνη. Επίσης Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης».