Home > νέα > Η εκδήλωση της ΕΛΜΕ Δράμας για την κλιματική αλλαγή και το σχεδιασμό για το μέλλον στη χώρα μας Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Κ. Ευμοιρίδης, Ν. Μιχαλόπουλος, Σ. Μοιρασγεντής και Γ. Χατζόγλου

Η εκδήλωση της ΕΛΜΕ Δράμας για την κλιματική αλλαγή και το σχεδιασμό για το μέλλον στη χώρα μας Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Κ. Ευμοιρίδης, Ν. Μιχαλόπουλος, Σ. Μοιρασγεντής και Γ. Χατζόγλου

Η εκδήλωση της ΕΛΜΕ Δράμας

για την κλιματική αλλαγή και

το σχεδιασμό για το μέλλον στη χώρα μας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Κ. Ευμοιρίδης, Ν. Μιχαλόπουλος, Σ. Μοιρασγεντής και Γ. Χατζόγλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής 12 Απριλίου, η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας με κεντρικό θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Αναλύοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με θέμα «Κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», ο κ. Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή: Απαιτήσεις και προκλήσεις», και ο κ. Γιώργος Χατζόγλου, εργαζόμενος στο τμήμα Υγεία – Ασφάλεια – Περιβάλλον του Ομίλου Πλαστικά Θράκης.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης,  δήλωσε: «Η ΕΛΜΕ Δράμας το τελευταίο διάστημα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση κατά πρώτον της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή καθηγητών, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών, και κατά δεύτερον της κοινωνίας της Δράμας. Η κλιματική αλλαγή αφορά όλους μας, και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και τους μαθητές».

Μιχαλόπουλος: Να μειώσουμε τις εκπομπές θερμοκηπίων

Αναφερόμενος στην ομιλία του ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι, «οι λύσεις λίγο πολύ ξέρουμε ότι είναι σε δύο κατευθύνσεις. Η μία πρέπει να μειώσουμε σίγουρα τις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων και η άλλη να πάμε σε μια προσαρμογή. Να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες περιμένοντας να δούμε κάποιο αποτέλεσμα».

Όπως τόνισε επίσης, «ζούμε σε μια περιοχή η οποία είναι αυτό που ονομάζουμε hot spot. Δηλαδή κλιματικά είναι ένα σημείο στο οποίο η θερμοκρασία αυξάνεται με ρυθμούς γρηγορότερα –σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα- από ότι η θερμοκρασία σε άλλες περιοχές του πλανήτη, για την ακρίβεια στον μέσο όρο του πλανήτη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας  ότι «έχει σημαντικά προβλήματα με το νερό. Έχουμε ήδη υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα, αλλά και στη θάλασσα, η αύξηση έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τους δύο βαθμούς Κελσίου. Ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Θυμίζω ότι η Συνθήκη του Παρισιού είχε πει πως πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να μη ξεπεράσει 1,5 βαθμό Κελσίου σε όλο τον κόσμο».

 

Μοιρασγεντής: Το μοντέλο της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων

Με τη σειρά του και μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μοιρασγεντής σημείωσε ότι «η αιτία των κλιματικών αλλαγών είναι ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες χρησιμοποιούν κυρίως ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Άρα έχουμε εκπομπές ρύπων. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή απαιτείται δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων πολύ γρήγορα, μέχρι και μηδενισμός το 2050.

Η περίφημη Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ναι μεν στοχεύει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, αλλά δημιουργεί και αρκετές εντάσεις, ενστάσεις, αντιδράσεις».

Όπως είπε ο κ. Μοιρασγεντής, «η ελληνική πολιτεία έχει επιλέξει ένα συγκεκριμένο μοντέλο επίτευξης αυτών των στόχων που λέει ότι κυρίως αφορά την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου. Δηλαδή την απολιγνιτοποίηση, τη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στις βιομηχανίες, τα νοικοκυριά κλπ. και τη μεγάλη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών που δημιουργούν διάφορες πιέσεις στις τοπικές κοινωνίες. Από την άλλη δεν δίνει μεγάλη έμφαση ούτε στην αλλαγή των συμπεριφορών, ούτε στην εξοικονόμηση ενέργειας αναβαθμίζοντας τα κτίρια, αλλάζοντας το μοντέλο των μεταφορών, προωθώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.».

Χατζόγλου: Ελπίδες η βιομηχανία να ακολουθήσει ένα πρότυπο

Τέλος, ο κ. Χατζόγλου αναφέρθηκε στη μετάβαση που επιχειρείται από τις βιομηχανίες από το παλιό μοντέλο γραμμικής οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ανέδειξε και την πλατφόρμα που έχει γίνει από τον Όμιλο Πλαστικών Θράκης και ονομάζεται In The Loop.

Όπως είπε, «είναι μια πλατφόρμα η οποία θέλει να σε βάλει στη λούπα όπως λέει, για να βοηθήσεις να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται αυτός ο κύκλος του μοντέλου κυκλικής οικονομίας με επαναχρησιμοποίησης υλικών, με νέα υλικά τα οποία είναι λιγότερο ενεργοβόρα κατά την παραγωγή τους, έχουν πολύ λιγότερη πρώτη ύλη, πρώτη ύλη ανακυκλωμένη η οποία δεν επιβαρύνει τον πλανήτη με χρήση πόρων από αυτήν. Είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει προσελκύσει πάρα πολλές εταιρείες και ευελπιστούμε να καταφέρουν κι άλλες βιομηχανίες να ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο».