Home > Πρώτο Θέμα > Η Κοινωνική Πολιτική της Περιφέρειας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες-Ξεκίνησε από τη Δράμα η παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας ΑΜΘ

Η Κοινωνική Πολιτική της Περιφέρειας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες-Ξεκίνησε από τη Δράμα η παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ξεκίνησε από τη Δράμα η παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας ΑΜΘ

Η Κοινωνική Πολιτική της Περιφέρειας

με επίκεντρο τον άνθρωπο και

τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

► Αυξημένοι οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το επόμενο ΕΣΠΑ

► Δηλώσεις Χρ. Μέτιου, Αρ. Μωυσιάδη, Γρ. Παπαεμμανουήλ, Χρ. Μαμσάκου, Κ. Χαρακίδη και Κ. Χατζηδημητρίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η παρουσίαση της Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση χθες το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.

Είναι η πρώτη από μια σειρά θεματικών ενοτήτων που παρουσιάζεται από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και με κεντρικό τίτλο «Η Κοινωνική Πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ».

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο η κοινωνική πολιτική της ΠΑΜΘ, ενώ ακολούθως στο δεύτερο μέρος, πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση ανάλυσης των διαδικασιών για τη συνέχιση των Κοινωνικών Δομών από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021-2027.

Η ημερίδα ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μωυσιάδη, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μέτιος αναλύοντας τα ζητήματα που αφορούν στην Κοινωνική Πολιτική.

Όπως τόνισε αρχικά, «σήμερα ξεκινά η παρουσίαση του έργου της διοίκησής μας, αλλά και όσων σχεδιάζουμε στη συνέχεια. Αυτή η παρουσίαση θα γίνει σε 9 θεματικές ενότητες και 5 χωρικές. Ξεκινάμε με πρώτη την Κοινωνική Πολιτική, γιατί αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας, γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να υποστηρίξουμε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, γιατί επιθυμούμε να είμαστε παρόντες και αρωγοί σε όλους εσάς: φορείς, συλλόγους, ιδιώτες, στο σημαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελείτε».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «τον Απρίλιο του 2019, ως διοίκηση επεξεργαστήκαμε και  παρουσιάσαμε στους πολίτες της ΑΜΘ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Ένα σχέδιο για μια Περιφέρεια δυναμική και ανθρώπινη, ένα σχέδιο με εκατοντάδες έργα και δράσεις σε όλη την ΑΜΘ και όλα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα σχέδιο που παραμένει ανοικτό και το εμπλουτίζουμε συνεχώς».

Χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μέτιος, ότι, «τον Απρίλιο του 2019 το σχέδιό μας περιείχε 334 έργα, μελέτες και δράσεις. Σήμερα το σχέδιό μας περιλαμβάνει πάνω από 670 έργα, μελέτες και δράσεις. Για τις υποδομές, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την ενέργεια, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την εκπαίδευση, την ψηφιακή μετάβαση».

Στην παρουσίαση της Κοινωνικής Πολιτικής, παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μωυσιάδης, ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ ΑΜΘ κ. Κουδουμάκης, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, οι δήμαρχοι Δράμας και Δοξάτου κ.κ. Μαμσάκος και Καραμπακάλης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Τάσσου, ο κ. Χαρακίδης, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Δράμας κ.κ. Διαλεκτόπουλος και Κιουλάνης, αλλά και  υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που έχουν άμεση σχέση με την Κοινωνική Πολιτική και άλλοι.

Δηλώσεις Χρ. Μέτιου

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «η πρώτη ενότητα αφορά την κοινωνική πολιτική, βασικός άξονας της Περιφέρειάς μας. Η επόμενη ενότητα θα είναι η Υγεία, την Τρίτη στην Κομοτηνή».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Μέτιος, ότι, «η κοινωνική πολιτική ως βασικός άξονας της Περιφέρειάς μας, είναι σημαντική, γιατί πραγματικά πρέπει να προσέξουμε όλους εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη. Όλες οι καλές δράσεις που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, θα συνεχιστούν. Έχουμε όμως τη δυνατότητα λόγω των αυξημένων πόρων του Κοινωνικού Ταμείου, να γίνουν και πολλές νέες».

Δηλώσεις Αρ. Μωυσιάδη

Δηλώσεις σχετικά με την ημερίδα για την Κοινωνική Πολιτική της ΑΜΘ, έκανε στα μέσα ενημέρωσης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, οποίος σημείωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί κλείσαμε τις δεσμεύσεις μας εξ αρχής, στηρίζοντας όλες τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες της Περιφέρειάς μας. Είναι σημαντικό για εμάς, ο άνθρωπος να αισθάνεται ασφαλής μέσα στην κοινωνία την οποία συμβιώνει και αυτός είναι ο βασικός στόχος της Κοινωνικής Πολιτικής: Η ευημερία, η ασφάλεια, η στήριξη και υποστήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Αυτός είναι ο στόχος μας και πιστεύουμε πραγματικά ότι κάναμε το μέγιστο, έχοντας τη δυνατότητα απορρόφησης όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για να φτάσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο διαβίωσης, για τους ανθρώπους πραγματικά που διαβιώνουν σε δύσκολες καταστάσεις, σ’ αυτές τις τελευταίες περιόδους, που ξέρουμε πολύ καλά ότι βάλλεται από πολλές και πολλών ειδών κρίσεις».

Δηλώσεις Γρ. Παπαεμμανουήλ

Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα, «σε σχέση με την Κοινωνική Πολιτική. Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια επίκεντρο στη διοίκησή μας ήταν ο άνθρωπος και συνεχίζει να είναι ο άνθρωπος. Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, έχει βάλει στην ατζέντα του πολύ ψηλά, τόσο την υποστήριξη των δομών που υπάρχουν στο επίπεδο της Περιφέρειας από τον Έβρο μέχρι τη Δράμα, αλλά και κυρίως και στη Δράμα που έχουμε τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Μωυσιάδη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για όλα όσα γίνονται, αλλά να ακούμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες και τις προτάσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα της Κοινωνικής Πολιτικής για να μπορούμε να εντάσσουμε στα προγράμματά μας, ό,τι είναι προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας μας».

Δηλώσεις Χρ. Μαμσάκος

Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ημερίδας και τόνισε ότι «η συνεργασία μας με τους περιφερειακούς συμβούλου και τον ίδιο τον περιφερειάρχη στο θέμα της Κοινωνικής Πολιτικής είναι πάρα πολύ καλή, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει και τον ενδιαφέρει, είναι πώς θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» αν χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν όσον αφορά την Κοινωνική Πολιτική για το Δήμο Δράμας, ο κ. Μαμσάκος απάντησε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός και πάρα πολλές οικογένειες που δυστυχώς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Γίνεται λοιπόν κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους και αυτές τις οικογένειες. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αλλά και του κακού το χειρότερο».

Δηλώσεις Κ. Χαρακίδης

Για το θέμα της Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας, μίλησε στα μέσα ενημέρωσης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας και υποψήφιος δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, τονίζοντας ότι, το νέο ΕΣΠΑ δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες απορρόφησης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Πρόκειται για μια σημαντική ημερίδα στο Δήμο μας, μια πολιτική την οποία εφαρμόζουν κυρίως οι Δήμοι της Περιφέρειας. Μια πολιτική πολυδιάστατη, η οποία έχει να κάνει με όλους τους τομείς, με όλους τους φορείς και με τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, είτε αφορά την Κοινότητα Ρομά, είτε με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το ΚΔΑΠ και όλα αυτά, τα οποία οι Δήμοι οφείλουν να έχουν στις υπηρεσίες τους, στις δομές τους.

Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή και ο Δήμος της Δράμας θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι αυτό, όπως και εμείς το πράξαμε στην περίοδο 2011-2014 δημιουργώντας όλες αυτές τις δομές και υποδομές που υπάρχουν στο Δήμο Δράμας. Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για να απορροφήσουμε κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αυτό εδώ ως παράταξη εμείς και εγώ ως υποψήφιος δήμαρχος το έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα».

Δηλώσεις Κ. Χατζηδημητρίου

Δηλώσεις για την Κοινωνική Πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ, έκανε επίσης και η κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, αντιπρόεδρος Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ, υπεύθυνη του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας, η οποία σημείωσε: «Η ημερίδα αφορά και εμάς ως Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ και αυτή την ώρα περιμένουμε την ενεργειακή αναβάθμιση που έχει εγκριθεί για το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, όπως υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης και σ’ αυτό θα ενταχθεί και η κατασκευή της στέγης, που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θα αλλάξει και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που μένουν στις δομές».

Ερωτηθείσα από τον «Π.Τ.» ποια είναι τα βασικά σημεία για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας,  η ίδια σημείωσε ότι, «όπου ζητήθηκε από την Περιφέρεια να βοηθήσει μας βοήθησε. Η αλήθεια είναι ότι στο σημαντικό μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης, έγινε μεν το κομμάτι της έρευνας και της μελέτης, αλλά δεν προχώρησε όπως ήταν το επιθυμητό, γιατί προστέθηκε ένα ακόμα τμήμα σ’ αυτή τη μελέτη. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και αυτό. Πάντα υπάρχουν ανοικτές πόρτες επικοινωνίας. Δεν θα έλεγα ότι ο περιφερειάρχης και περιφερειακό συμβούλιο αδιαφορούν και θα ήταν τραγικό να αδιαφορούν για θέματα της κοινωνικής πρόνοιας».