Home > νέα > Η λειτουργία της υδατονέφωσης και τα προβλήματα με το φωτοκαταλυτικό υλικό στην περιοχή του ΒΑΑ Δράμας -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ. Δράμας

Η λειτουργία της υδατονέφωσης και τα προβλήματα με το φωτοκαταλυτικό υλικό στην περιοχή του ΒΑΑ Δράμας -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ. Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ. Δράμας

Η λειτουργία της υδατονέφωσης

και τα προβλήματα με το φωτοκαταλυτικό

υλικό στην περιοχή του ΒΑΑ Δράμας

Απομένουν να γίνουν ορισμένες διορθώσεις στο έργο και στη συνέχεια θα παραληφθεί

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ έργο του ΒΑΑ στην περιοχή της ανάπλασης της 19ης Μαΐου και των γύρω οδών, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές.

Οι τελευταίες αναφορές που είχαν γίνει από τον «Π.Τ.», ήταν απ’ όσα είχε πει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης. Ότι πλέον σε διάστημα 18 μηνών περίπου, το έργο θα παραληφθεί και επίσημα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, ενώ στο μεταξύ ο ανάδοχος εργολάβος έχει αρχίσει και διορθώνει διάφορες ατέλειες του έργου.

Επί της ουσίας πρόκειται μόνο για διορθώσεις που γίνονται στην περιοχή παρέμβασης, καθώς ουσιαστικά το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου, πετύχαμε τους τεχνικούς να κάνουν τα δοκιμαστικά και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στους μηχανισμούς της υδατονέφωσης. Προκειμένου να μάθουμε τι γίνεται μ’ αυτό το θέμα, αλλά και τι απομένει να γίνει ακόμα από τον ανάδοχο για τις διορθώσεις στο έργο, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας κ. Ιωάννη Κιοσσέ, ο οποίος ευγενώς δέχτηκε να μας δώσει τις σχετικές πληροφορίες.

Υδατονέφωση

Αναφορικά με τον μηχανισμό της υδατονέφωσης και απαντώντας στην ερώτηση αν γίνονται ακόμα δοκιμαστικά, ο κ. Κιοσσές μας εξήγησε ότι το ζήτημα αφορά κάποιο τεχνικό πρόβλημα που υπήρχε.

Όπως σημειώνει, «εμείς πιστεύαμε ότι από την στιγμή που θα τοποθετούνταν ο μηχανισμός θα ήταν και άμεσα λειτουργικός. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι όταν τοποθετήθηκε ο μηχανισμός, ο ψεκασμός δεν ήταν αυτός που έπρεπε. Κανονικά θα έπρεπε να ψεκάζει σταγονίδια δροσισμού και όχι να καταβρέχει. Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά τα μπεκ και του ζητήσαμε να τα αλλάξει και να ρυθμίσει τη σωστή διατομή».

Ερωτώμενος για το αν ο μηχανισμός της υδατονέφωσης θα λειτουργήσει αυτόματα, σημειώνει ότι «έχει έναν αισθητήρα και ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά την οποία του έχει δοθεί, θα ανοίγει μόνο του και θα ψεκάζει δροσιά. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τον βαθμό που έχει οριστεί, θα σταματάει».

Τι άλλο απέμεινε

Ρωτήθηκε ακόμα ο κ. Κιοσσές, τι άλλο έχει απομείνει από το έργο και μας εξηγεί ότι «έτσι κι αλλιώς ακόμα δεν έχει παραληφθεί το έργο, είμαστε σε φάση διορθώσεων και απομένουν ορισμένα ζητήματα να γίνουν».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχουν ορισμένες αστοχίες τις οποίες θα πρέπει να διορθώσει ο εργολάβος. «Όσον αφορά το κομμάτι του αστικού εξοπλισμού έχουν τοποθετηθεί όλα, ενώ έχουμε διαπιστώσει ότι σε κάποια σημεία το οδόστρωμα κρατάει κάποια νερά. Εκεί του έχουμε ζητήσει να κατασκευάσει κάποια φρεάτια ώστε να φεύγουν τα νερά για να μην έχουμε λιμνάζοντα ύδατα».

Επίσης, σημειώνει ότι «υπάρχουν κάποια δοντάκια σε ορισμένες ράμπες, όπου όταν περνάει κάποιο καρότσι βρίσκει εμπόδιο. Αυτό θα διορθωθεί επίσης ώστε να εξομαλυνθούν αυτά τα δοντάκια».

Επίσης, κάποια ζητήματα έχει διαπιστώσει ο Σύνδεσμος Τυφλών Αν. Μακεδονίας, που έχει θέσει τις σχετικές παρατηρήσεις του. Σε κάποια σημεία, λανθασμένα τοποθετήθηκαν στην όδευση τυφλών πλάκες που δεν έπρεπε. «Όλα αυτά είναι λάθη που γίνονται εκ παραδρομής. Θα διορθωθούν στη συνέχεια και περιμένουμε να γίνουν από τον ανάδοχο για να προχωρήσουμε στην παραλαβή του έργου».

Το φωτοκαταλυτικό υλικό

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της επίστρωσης του φωτοκαταλυτικού υλικού, του οποίου η τοποθέτηση υπήρξε μάλλον προβληματική, ο κ. Κιοσσές σημείωσε ότι το έχει δει και η Υπηρεσία το πρόβλημα αυτό και σημείωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο η μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προέβλεπε το 2016. Εκ των υστέρων όμως, το εργοστάσιο που παρασκεύαζε αυτό το υλικό, έκλεισε. Και όταν έπρεπε να βρεθεί ένα αντίστοιχο υλικό, βρήκαμε τελικά ένα άλλο υλικό, το αλλάξαμε μετά από συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή και το παραλάβαμε. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα υλικό το οποίο στην Ελλάδα δεν έχει δοκιμαστεί ξανά και έρχεται για πρώτη φορά. Και αναγκαστικά βλέπουμε τώρα κι εμείς το πώς ανταποκρίνεται αυτό στο χρόνο και τη λειτουργία του».