Home > Εκδηλώσεις > Η μυθιστορηματική ζωή της Μαρίκας Νίνου ξεδιπλώνεται στη θεατρική παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» Μιλάει στον «Π.Τ.» η ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου

Η μυθιστορηματική ζωή της Μαρίκας Νίνου ξεδιπλώνεται στη θεατρική παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» Μιλάει στον «Π.Τ.» η ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου

Σάββατο ώρα 21.00 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Η μυθιστορηματική ζωή της Μαρίκας Νίνου

ξεδιπλώνεται στη θεατρική παράσταση

«Η Τουρκομερίτισσα»

Μιλάει στον «Π.Τ.» η ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία θεατρική παράσταση και μάλιστα πολυβραβευμένη, ανεβαίνει αύριο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στη Δράμα. Πρόκειται για την παράσταση με τίτλο «Η Τουρκομερίτισσα», η οποία θα παιχθεί στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και ώρα 21.00 και ο «Π.Τ.» είναι χορηγός επικοινωνίας.

Είναι ένα θεατρικό έργο, βασισμένο στη ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, όπου τον ρόλο της Μαρίκας Νίνου ερμηνεύει η γνωστή και πολυτάλαντη ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου.

Η Τουρκομερίτισσα διακρίθηκε σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. (2022), όπου βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2023), όπου και πάλι βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από το ιστορικό Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς.

Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

Ουζουνίδου: «Συνεπαρμένη που την υποδύομαι»

Για την θεατρική παράσταση, αλλά και για το ρόλο της Μαρίκας Νίνου που υποδύεται, μιλάει στον «Π.Τ.» η ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου, δηλώνοντας ότι αισθάνεται «συνεπαρμένη» και «μαγεμένη» τόσο από το ίδιο το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Καρατζιάς, όσο και για τη δύσκολη ζωή της Μαρίκας Νίνου.

Κυρία Ουζουνίδου, πώς αισθάνεστε κατ’ αρχάς που ερμηνεύετε έναν τόσο ιδιαίτερο ρόλο, αυτόν της Μαρίκας Νίνου;

«Συνεπαρμένη που την υποδύομαι, που έχω μάθει μέσα από αυτήν τόσα πράγματα, που έχω παραδειγματιστεί από την δύναμη και την θέληση της ψυχής της. Με το που διάβασα το εξαιρετικό κείμενο του Δημήτρη Καρατζιά μαγεύτηκα και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι που από την πρώτη στιγμή το θέατρο γέμισε ασφυκτικά από κόσμο».

Τί είναι αυτό που πιθανόν σας δυσκόλεψε να μπείτε σ’ αυτόν τον ρόλο, να «μιλήσετε» για μια από τις σημαντικότερες φωνές που λαϊκού τραγουδιού;

«Το αν θα μπορέσω να βγάλω προς τα έξω όλη της την διαδρομή, όλα αυτά που πέρασε. Πέρασε μεγάλες δυσκολίες, έφυγε πολύ νέα, κατάφερε με το σπαθί της να επικρατήσει στην ως τότε ανδροκρατούμενη μουσική κοινωνία του ρεμπέτικου και έχω μόνο τα κατάφερε αλλά έγινε και η πρώτη των πρώτων. Με κόστος, με κόπο αλλά και με πολύ πάθος».

Σε μια συνέντευξή σας παλαιότερα, αναφερθήκατε στην προσφυγική καταγωγή της οικογένειάς σας, και ότι στη γενέτειρα πόλη σας στην Κομοτηνή, έχει μια σημαντική αρμενική κοινότητα την οποία έχετε γνωρίσει αρκετά καλά. Κατά πόσο λοιπόν βοήθησε η γνωριμία σας με το αρμενικό στοιχείο στην Ελλάδα, ώστε να ερμηνεύσετε τη Μαρίκα Νίνου στο σανίδι, μιας και η ίδια ήταν Αρμένισσα;

«Είναι γεγονός πώς στην Κομοτηνή υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αρμενίων. Πολλοί κατάγονται απ την Κομοτηνή κι άλλοι είναι απόγονοι προσφύγων. Πολλοί φίλοι μου είναι Αρμένιοι κι από μικρή ηλικία γνώριζα τα ήθη και τα έθιμα καθώς και τα παραδοσιακά αρμένικα τραγούδια που με μάγευαν.

Την Μεγάλη Παρασκευή προσκυνάμε οικογενειακώς την αρμένικη εκκλησία (έχουν τον πιο όμορφα στολισμένο επιτάφιο), που βρίσκεται στο Αρμενιό δηλαδή στην αρμένικη συνοικία. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής στην προσπάθεια να υποδυθώ τη Μαρίκα Νίνου, που μεγάλωσε σε μια παράγκα , στην Κοκκινιά, εστίασα στο κοινό αίσθημα όλων των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν βίαια απ τα σπίτια και τις περιουσίες τους, και που ήταν η επιθυμία να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να επιβιώσουν, με θάρρος και θράσος, σε έναν τόπο επίσης πολύ φτωχό και ταλαιπωρημένο».

Η σύντομη ζωή της Μαρίκας Νίκου είναι άρρηκτα δεμένη με μια εποχή, κατά την οποία η Ελλάδα κάνει προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ίδια να μεγαλώνει ανάμεσα σε μια προσφυγιά και δυο Μεγάλους  Πολέμους, να ζει τον Εμφύλιο κτλ. Πώς δίνεται αυτή η εποχή μέσα από το συγκεκριμένο θεατρικό έργο;

«Ο Δημήτρης Καρατζιάς έκανε μελέτη χρόνων για να γράψει το κείμενο. Με  σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα. Μέσα από το έργο περνάνε όλες οι φάσεις της ιστορίας της Ελλάδας με έναν θεατρικό τρόπο άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με συγκίνηση και αναμφίβολα μέσα από όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια της Μαρίκας Νίνου. Είναι συγκινητικό να ακούς το κοινό να σιγοτραγουδά μαζί σου και να το βλέπεις να χαμογελάει».

Πρόκειται για μια παράσταση η οποία ανεβαίνει με επιτυχία από το 2022 και έχει πάρει και δύο σημαντικά θεατρικά βραβεία. Πού οφείλεται, κατά την άποψή σας, η επιτυχία της παράστασης, εκτός βέβαια από τις πολύ καλές ερμηνείες σας;

«Στο ότι ο κόσμος μαθαίνει την ίδια τη Μαρίκα Νίνου. Το πώς μεγάλωσε, το που μεγάλωσε. Το πώς έγινε και ξεκίνησε να τραγουδάει. Το πώς ερωτεύτηκε, το πώς αρρώστησε. Την δύναμη με την οποία αντιμετώπισε την ασθένεια της και άλλα τόσα που θα δείτε στην παράσταση. Τα τραγούδια της άφησαν εποχή θα μείνουν ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η παράσταση πάει πάρα πολύ καλά, οι κριτικές είναι διθυραμβικές και με μεγάλη χαρά έχουμε βραβευτεί δύο φορές για το κείμενο του Δημήτρη Καρατζιά».

Μια γλυκόπικρη παράσταση

Πρόκειται για μια παράσταση, αλλά και για μια ζωή, η οποία καθορίζεται με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο δεύτερος παγκόσμιος, με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα.

Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή την σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να την μάθουν οι νεότερες γενιές.

Μια γλυκόπικρη παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.

Ποια ήταν η Μαρίκα Νίνου

Η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε στη Θεσσαλονίκη, και το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εμφανίστηκε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, κάνοντας ακροβατικά νούμερα, μαζί με τον άντρα και το παιδί της.

Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του για τραγουδίστρια στο κέντρο «Φλόριντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και της έμαθε τα μυστικά του τραγουδιού. Η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1949 στο κέντρο «Τζίμης ο Χοντρός» υπήρξε καθοριστική στη ζωή και των δύο. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε στο πάλκο και στη δισκογραφία με πλήθος σημαντικών λαϊκών συνθετών, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Καλδάρας κ.ά.

Η μακροβιότερη, όμως, και πιο παραγωγική συνεργασία της ήταν αυτή με τον Τσιτσάνη. Υπήρξε η μούσα, που τον ενέπνευσε όσο καμιά άλλη. Τον Οκτώβριο του 1951 πήγαν μαζί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το ταξίδι αυτό χώρισαν ξαφνικά και η Μαρίκα πήγε στην Αμερική, όπου τραγούδησε δίπλα στον Κώστα Καπλάνη επί δύο χρόνια.

Πριν πάει στην Αμερική είχε κάνει στην Αθήνα εγχείρηση καρκίνου, αλλά στην Αμερική παρουσίασε ραγδαία μετάσταση. Επέστρεψε αμέσως στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους. Πέθανε, σε ηλικία μόλις 39 ετών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957.

Τα τραγούδια της

Συνολικά η Μαρίκα Νίνου ηχογράφησε 174 τραγούδια σε δίσκους 78 στροφών, από τα οποία το ένα τρίτο ανήκει στον Τσιτσάνη και τα υπόλοιπα σε είκοσι άλλους δημιουργούς. Στα 119 από αυτά τραγουδάει πρώτη φωνή και στα 55 δεύτερη. Επίσης, άφησε εννιά τραγούδια του Τσιτσάνη, ηχογραφημένα το καλοκαίρι του 1954 στην αίθουσα «Παρνασσός» από γαλλικό συνεργείο, και εντεκα σε ζωντανή ηχογράφηση του Τζίμη του Χοντρού το 1955.

Από τα 119 τραγούδια που ηχογράφησε η Μαρίκα Νίνου  κάνοντας πρώτη φωνή σε δίσκους 78 στροφών, τα 34 ηχογραφήθηκαν στην εταιρεία His Master’s Voice, 37 στην Columbia, 8 στην Odeon, 6 στην Parlophone, 12 στη Melody, 20 στη Liberty Αμερικής και 2 στην Apollo Αυστραλίας.

Καρατζιάς – Ουζουνίδου

Ο Δημήτρης Καρατζιάς και η Ελένη Ουζουνίδου συναντιούνται και πάλι, μετά την «Ψιλικατζού», που παρουσιάστηκε για 2 σεζόν στον Πολυχώρο VAULT και αυτή τη φορά με μια αληθινή ιστορία. Για την ερμηνεία της, στην Ψιλικατζού, η Ελένη Ουζουνίδου ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά βραβεία Κοινού 2019 του Αθηνοράματος και πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Βραβεία Κοινού All4fun και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές:

Συγγραφέας /Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμια: Κική Μαυρίδου

Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Τrailer παράστασης:  ORKI Productions

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Αιγόκερως

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά

Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης / Oργάνωση περιοδείας: Νταίζη Λεμπέση / Email daisylempesi@hotmail.gr

Παραγωγή: VAULT Theatre Plus

Διανομή:

Στο ρόλο της Μαρίκας Νίνου η Ελένη Ουζουνίδου

και στο ρόλο του Τζίμη Μάρκου ο Δημήτρης Καρατζιάς.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 75‘ (χωρίς διάλειμμα), ενώ οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής: Προπώληση more.com  και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, Γενική είσοδος: 15 ευρώ, Μειωμένο Εισιτήριο: 12 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ  / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας).