Home > Πρώτο Θέμα > «Η Ονειρούπολη πρέπει να γυρίσει σελίδα για να βοηθήσει τη Δράμα και τον εαυτό της»

«Η Ονειρούπολη πρέπει να γυρίσει σελίδα για να βοηθήσει τη Δράμα και τον εαυτό της»

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

«Η Ονειρούπολη πρέπει να γυρίσει

σελίδα για να βοηθήσει

τη Δράμα και τον εαυτό της»

► Σε καλό και συνεργατικό κλίμα η συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής

► Συζήτηση για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ, για τη Δράμα, αποτελεί μια μεγάλη ανάσα από πολλές πλευρές. Στην καρδιά του χειμώνα και στο επίκεντρο των μεγάλων γιορτών των Χριστουγέννων, η Ονειρούπολη είναι το σημείο αναφοράς για την πόλη και όχι μόνο.

Η μεγάλη αυτή χριστουγεννιάτικη γιορτή – που παραμένει ακόμα η μεγαλύτερη στην Ελλάδα – είναι αυτή που μπορεί να προσδώσει στη Δράμα ακόμα περισσότερα οφέλη, εφόσον μπορέσει να ξεπεράσει τον κακό εαυτό της.

Είναι γενικά παραδεκτό απ’ όλους, ότι 17 χρόνια μετά, η Ονειρούπολη εμφανίζει σημάδια κόπωσης και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταλήξει σε ανούσιο πανηγύρι, σε ένα μεγάλο λούνα-παρκ, χωρίς να προσφέρει όλα αυτά  που θα μπορούσε στη Δράμα. Και η προσφορά της μπορεί να είναι πολυεπίπεδη: από μια απλή γιορτή, από χαρά για τα παιδιά, μέχρι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στον πολιτισμό και πάνω απ’ όλα στον τουρισμό της περιοχής μας. Η Δράμα, μέσα από την Ονειρούπολη, μπορεί να γίνει το επίκεντρο του Δεκεμβρίου ως εναλλακτικός τόπος προορισμού.

Η αλήθεια είναι ότι, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η μεγάλη αυτή γιορτή δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ το 2021, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας,  υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα.

Στο μεταξύ, το οριστικό κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ που διοργάνωνε όλη την εκδήλωση και η  μεταφορά της στο Δήμο, προκάλεσε έντονα γραφειοκρατικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να μην πραγματοποιηθεί ακόμα και την τελευταία ώρα.

Όλα αυτά όμως, όλη αυτή η περιπέτεια, φαίνεται πως ανέδειξε σε μέγιστο βαθμό την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές και μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της. Ήδη, είχε αποφασιστεί η αλλαγή του τρόπου διάθεσης του χώρου για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια μέσω δημοπρασιών, κάτι όμως που τελικά δεν μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα και όλα έγιναν με απευθείας αναθέσεις. Μια κατάσταση η οποία είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Σε καλό κλίμα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της επόμενης Ονειρούπολης, συνεδρίασε την Τετάρτη η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία συγκλήθηκε με σκοπό τη συζήτηση του Κανονισμού Λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Σ’ αυτήν από την παράταξη «πόλη+ζωή» συμμετείχε ο κ. Μλεκάνης, από την παράταξη του «Project για τη Δράμα» ο κ. Ιωαννίδης, ο κ. Καλλινικίδης είχε αποστείλει τις προτάσεις του, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος και ο κ. Καλαηδόπουλος δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, επισημαίνει  ότι «η συνάντηση έγινε σε ένα πολύ καλό και συνεργατικό κλίμα, παρουσιάστηκε η πρότασή μας για τον Κανονισμό Λειτουργίας και δόθηκε το περιθώριο για να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις ώστε να κοιτάξουμε το επόμενο διάστημα να τον καταρτίσουμε και να προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες της διοργάνωσης της επόμενης Ονειρούπολης. Επίσης έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για τον τρόπο διοργάνωσης, για τις κεντρικές ιδέες και τους κεντρικούς άξονες της διοργάνωσης για το 2022-2023 και αναμένεται όλα αυτά να κεφαλαιοποιηθούν το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Τάσσου επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλό και συνεργατικό και θα κάνω κι εγώ το παν, ώστε αυτό να συνεχιστεί».

Ερωτώμενος αν από την πλευρά της δημοτικής αρχής περιλαμβάνεται κάτι καινούριο στον Κανονισμό Λειτουργίας, ο κ. Τάσσου σημειώνει ότι, «κάτι καινούριο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διατίθεται ο κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Αυτό που προτείνεται γι’ αυτό το θέμα, που έτσι κι αλλιώς είχε ακουστεί και το προηγούμενο διάστημα, και νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία σ’ αυτό γιατί είναι και προτάσεις άλλων παρατάξεων το προηγούμενο διάστημα, ο ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός».

Σε ερώτηση αν βρέθηκαν κοινά σημεία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τονίζει ιδιαίτερα ότι, «γενικά υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί. Ακόμα και όποιες διαφωνίες υπάρχουν, εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή γίνονται καλοπροαίρετα και ακόμα και οι διαφωνίες θα δώσουν τη δυνατότητα μιας καλύτερης συζήτησης για το καλό της Ονειρούπολης».

«Η Ονειρούπολη πρέπει να γυρίσει σελίδα»

Στην ερώτηση αν έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για την επόμενη διοργάνωση και αν έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο ίδιος ότι, «αν και το αντικείμενο της συνάντησης δεν ήταν αυτό, παρ’ όλα αυτά έχει ανοίξει η κουβέντα έτσι κι αλλιώς. Κατ’ αρχήν άνοιξε η κουβέντα, ότι θα πρέπει κάποια στιγμή η Ονειρούπολη να γυρίσει σελίδα. Έχει πολλά που πρέπει να συζητηθούν γύρω από την Ονειρούπολη.

Για μένα, αυτό το οποίο είναι βασικό μου μέλημα, εκτός από τις διαδικαστικές βάσεις, είναι να κοιτάξουμε πως η επόμενη Ονειρούπολη – εφόσον θα είναι και απαλλαγμένη από τον κορωνοϊό  – θα μπορέσει να βοηθήσει τη Δράμα και τον ίδιο της τον εαυτό, απαλλαγμένη από παλαιότερα λάθη και κατά συνέπεια πώς θα βοηθήσει και ολόκληρη την πόλη».

Αναφορικά με το ζήτημα του απολογισμού της τελευταίας διοργάνωσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού εξηγεί ότι, «ο οικονομικός απολογισμός της Ονειρούπολης έχει ολοκληρωθεί πλήρως, έχει γίνει η κατηγοριοποίηση και η καταλογογράφηση όλων των συμβάσεων, ποιες εκτελέστηκαν, ποιες δεν εκτελέστηκαν και ποιες δεν εκτελέστηκαν στο σύνολό τους, ενώ έχουμε και τα έσοδα τα οποία προέκυψαν. Από ένα τεχνικό σφάλμα δεν μπήκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι θα μπει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνει μια συζήτηση και να μπορέσουμε να ανοίξουμε την κουβέντα για την επόμενη μεγάλη γιορτή της Δράμας».