Home > Πρώτο Θέμα > Ολοκληρώνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου στο Γυμνάσιο Αρρένων

Ολοκληρώνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου στο Γυμνάσιο Αρρένων

Ολοκληρώνονται οι εργασίες

διαμόρφωσης του αύλειου

χώρου στο Γυμνάσιο Αρρένων

► Πρόθεση Δραμινού εφοπλιστή για την αλλαγή των κουφωμάτων

► Αλλάζει όψη συνολικά το Γυμνάσιο Αρρένων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΔΗ, για τις εργασίες που γίνονται στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Αρρένων, είχαμε γράψει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως είναι γνωστό, το κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, καθώς έχει διάρκεια ζωής περίπου 90 χρόνων.

Στο Γυμνάσιο Αρρένων, συστεγάζονται σήμερα το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο της Δράμας. Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1927-1928 και αποτελεί ένα από τα πολλά διδακτήρια που κατασκευάστηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου, 1928-1932.

Gymnasio Arrenon (2)

Σήμερα, το σχολείο φιλοξενεί πάνω από 650 μαθητές καθημερινά, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Τα προβλήματα που υφίστανται εντός του κτιριακού συγκροτήματος είναι αρκετά, και για να λυθούν απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από το Δήμο Δράμας.

 Μια δωρεά της εταιρείας Raycap

Παρ’ όλα αυτά, ο αύλειος χώρος του Γυμνασίου Αρρένων, αυτή τη στιγμή αλλάζει όψη. Και μάλιστα αλλάζει όψη ριζικά, εκ βάθρων! Και αυτό, μετά από μια γενναιόδωρη πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του επιχειρηματία κ. Αποστολίδη.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία Raycap έχει αναλάβει όλα τα έξοδα της ριζικής αλλαγής του αύλειου χώρου του Γυμνασίου Αρρένων, πραγματοποιώντας τις μελέτες αλλά και την πλήρη υλοποίηση του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Οι εργασίες ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουλίου και ήδη έχει παραδοθεί το πρώτο μέρος της παρέμβασης, που είναι ο χώρος συγκέντρωσης των μαθητών. Παραμένουν βέβαια ακόμα να γίνουν αρκετές εργασίες.

Σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό του αύλειου χώρου, αυτός θα περιλαμβάνει χώρους για παιχνίδι, για αθλοπαιδιές, για ανακάλυψη, για συμμετοχή, για την επαφή με τη φύση. Τα δάπεδα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ειδικά σχεδιασμένα για πολυπληθείς ομάδες μαθητών.

Gymnasio Arrenon (5)1

Αλλαγή κουφωμάτων

Λίγες ημέρες πριν, έγινε μια σχετική αναφορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας με ερώτηση δημοτικού συμβούλου. Όπως ειπώθηκε, κάποιος Δραμινός εφοπλιστής προτίθεται να δωρίσει ποσό 500.000 ευρώ για την αλλαγή όλων των κουφωμάτων, παραθύρων και θυρών στο κτίριο του Γυμνασίου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος δεν επιβεβαίωσε άμεσα την είδηση, παρά μόνο είπε ότι έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες για την απαιτούμενη άδεια από την Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων που εδρεύει στην Ξάνθη, προκειμένου να μπορέσουν κάποια στιγμή να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Λυκειάρχης:  Ένας ποιοτικός χώρος

Σε επικοινωνία που είχαμε για άλλη μια φορά με το διευθυντή του 1ου Λυκείου Δράμας κ. Βασίλη Συμεωνίδη, δήλωσε σχετικά με τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου:

Gymnasio Arrenon (3)1

«Το 1ο Λύκειο διαπνέεται από μια εκπαιδευτική αντίληψη ουσίας που θέλει την ήρεμη καθημερινότητα έτσι ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές του να αφοσιώνονται στην μορφωτική προσπάθειά τους έχοντας τις καθηγήτριες και τους καθηγητές δίπλα τους. Με πρακτικές συνεργασίας και εμπιστοσύνης προς τις μαθήτριες και τους μαθητές ενισχύει τις πρωτοβουλίες και την αυτενέργειά τους.

Εκτιμούμε ότι μόλις παραδοθεί το σύνολο της αυλής η δουλειά μας θα γίνει ακόμα πιο ουσιαστική, εφόσον και το μαθητικό διάλειμμα θα έχει μορφωτική ποιότητα με την ευρύτερη έννοια. Επίσης, η άψογη συνεργασία με το συστεγαζόμενο 1ο Γυμνάσιο θα επεκταθεί καθώς η αυλή διαμορφώθηκε με ενιαία λογική προς χρήση όλων των παιδιών, Γυμνασίου και Λυκείου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χρήση ενός τέτοιου ποιοτικού χώρου σε βάθος χρόνου θα έχει αποτελέσματα ουσίας που θα ικανοποιήσουν όσους σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία και τον δωρητή του έργου».