Home > νέα > Κτηματολόγιο για όλα τα χωριά του Νομού Δράμας σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση προ Καποδίστρια

Κτηματολόγιο για όλα τα χωριά του Νομού Δράμας σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση προ Καποδίστρια

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και στη Δράμα

Κτηματολόγιο για όλα τα χωριά

του Νομού Δράμας σύμφωνα

με τη διοικητική διαίρεση προ Καποδίστρια

Οι απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΑΕΙ και στη Δράμα, η νέα καταγραφή της κτηματογράφησης από το Κτηματολόγιο, τις επόμενες ημέρες. Η καταγραφή στο Νομό Δράμας, θα γίνει για τα χωριά, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση προ Καποδίστρια.

Όπως είναι γνωστό, ήδη αυτές τις ημέρες γίνεται σχετική ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που θα συμμετάσχουν στην νέα καταγραφή, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημέρα έναρξης της προσέλευσης των ενδιαφερομένων στα γραφεία.

Αναλυτικότερα, ο «Πρωινός Τύπος», θέλοντας να πληροφορηθεί την ακριβή ημερομηνία έναρξης της κτηματογράφησης στο Νομό Δράμας, επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία όμως δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για την ημέρα έναρξης, ενώ δεν μπόρεσε να μας δώσει ούτε κάποιο τηλέφωνο στη Δράμα. Όπως μάλιστα μας είπε συγκεκριμένα η κυρία στο τηλέφωνο: «Δεν μπορούμε να σας πούμε συγκεκριμένη μέρα, γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε κι εμείς την ακριβή ημερομηνία». Όταν μάλιστα ζητήσαμε να μας δοθεί ένα τηλέφωνο των γραφείων στη Δράμα επί της οδού Κοζάνης 3, η κυρία μας πληροφόρησε ότι «τα γραφεία στη Δράμα δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν ακόμα».

Τα χωριά που εντάσσονται

Τα χωριά που εντάσσονται στην καταγραφή του Κτηματολογίου είναι αναλυτικότερα τα εξής: Αγία Παρασκευή, Αδριανή, Άνω Πυξάρι, Αχλαδέα, Ανθοχώρι, Αργυρούπολη, Βώλακας, Βαθύτοπο, Γραμμένη, Γρανίτης, Δοξάτο, Δασωτό, Εξοχή, Καλλίφυτος, Καλός Αγρός, Κουδούνια, Καλή Βρύση, Κάτω Νευροκόπι, Κατάφυτο, Κάτω Βροντού, Καλλιθέα, Κοκκινόγεια, Λιβαδερό, Λευκόγεια, Μεγαλόκαμπος, Μοναστηράκι, Μακρυπλάγι, Μικρόποπλη, Μαυρολεύκη, Μαυρόβατος, Μικροχώρι, Μικρόκαμπος, Μικροκλεισούρα, Μικρομηλέα, Νεροφράκτης, Νικηφόρος, Ξηροπόταμος, Ποταμοί, Παγονέρι, Περιθώρι, Πανόραμα, Πλατανιά, Πτελέα Πλατανιάς, Περιχώρα, Πλατανόβρυση, Παρανέστι, Πετρούσα, Προσοτσάνη, Πύργοι, Οχυρό, Σκαλωτή, Σιταγροί, Σιδηρόνερ, Υψηλή Ράχη, Φτελιά, Φωτολίβος, Χαριτωμένη, Χρυσοκέφαλο, Χωριστή.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Προκειμένου κάποιος να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του, θα πρέπει να έχει τα εξής δικαιολογητικά:

– Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο).

– Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του.

– Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου (απλό φωτοαντίγραφο).

– Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου  ταυτότητας ή διαβατηρίου.

– Απλό φωτοαντίγραφο αποδεικτικού του ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.)

Η προθεσμία καταγραφής ισχύει για 3 μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού, ενώ είναι 6 μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκέπτονται ηλεκτρονικά την πλατφόρμα www.KTHMA.gr ενώ τηλεφωνικά μπορούν να επικοινωνούν: 801 40000 100 για κλήσεις από σταθερό με αστική χρέωση και 231 600 5400 για κλήσεις από κινητό με χρέωση κινητού προς σταθερό. (Ωράριο λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου καθημερινά 08.00 – 16.00).

Το γραφείο Κτηματογράφησης στη Δράμα θα βρίσκεται στην οδό Κοζάνης 3, ενώ στη Θεσσαλονίκη στην οδό Σαράφη 48Β και 48Γ, στην Καλαμαριά.

 

Έγκαιρη προετοιμασία

Όπως επισημαίνεται από το Κτηματολογικό γραφείο, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν έγκαιρα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουν στο αρχείο τους αντίγραφο των συμβολαίων τους ή άλλων εγγράφων, που να τεκμηριώνουν τα δικαιώματα που έχουν σε ακίνητα. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα σχετικά έγγραφα, μπορούν να τα αναζητήσουν στον συμβολαιογράφο στον οποίο συντάχθηκε η σχετική  πράξη ή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

Αν δεν έχουν στο αρχείο τους τα πιστοποιητικά μεταγραφής, μπορούν επίσης να τα αναζητήσουν από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

Σημαντικό είναι, να έχουν τακτοποιηθεί εκκρεμότητες που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται όπου απαιτείται, διόρθωση της δήλωσης Ε9, σύνταξη συμβολαίου, έλεγχος μεταγραφής τίτλων κτήσης στο Υποθηκοφυλακείου κτλ.

Επίσης, σε περίπτωση που το δικαίωμα στο ακίνητο έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβληθούν διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν την χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, βεβαιώσει προέδρου Κοινότητας ή και δημάρχου για άσκηση νομής, Ε9 της φορολογικής  δήλωσης κτλ.).

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος εφόσον: α. Το αναφέρει το συμβόλαιο, β. Επικαλείστε χρησικτησία σε αγροτεμάχιο ή οικόπεδο, γ. Έχετε εκδώσει οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό), δ. Το έχετε ήδη συντάξει για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον η οριοθέτηση του ακινήτου προκύπτει από διοικητή πράξη (διανομές, αναδασμούς, πράξεις εφαρμογής κτλ.)

Εάν οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν τη θέση του ακινήτου τους, ο εντοπισμός και η οριοθέτηση μπορεί να γίνει, προσκομίζοντας απόσπασμα μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχεται δωρεάν από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ή χρησιμοποιώντας GPS χειρός που διατίθενται δωρεάν από τα γραφεία κτηματογράφησης μαζί με κατάλληλες οδηγίες για την χρήση τους.