Home > Πρώτο Θέμα > Στη «ΔΡΑΣΗ» της Δράμας μας προτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

Στη «ΔΡΑΣΗ» της Δράμας μας προτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

Μικρό αφιέρωμα στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ»

Στη «ΔΡΑΣΗ» της Δράμας

μας προτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι

και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

► Ιδιαίτερα έντονα τα περιστατικά αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης στα χρόνια της πανδημίας

► Αυξημένα τα περιστατικά εθισμού στον ηλεκτρονικό τζόγο κυρίως από εφήβους!

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Καμπουρίδης και ο Ψυχολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος κ. Βλάχος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ μικρή και λιτή γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» και εν συντομία «ΔΡΑΣΗ», ξεκίνησε τις πολύ σημαντικές δραστηριότητές του, για το 2023.

Η «ΔΡΑΣΗ», ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία της έπειτα από την σχετική προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον ΟΚΑΝΑ το 2013. Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση είχε γίνει το Νοέμβριο του 2011, έπειτα από τις άοκνες, είναι αλήθεια, προσπάθειες του τότε προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κώστα Μιχαηλίδη, που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ».

Εκείνη την εποχή, η Δράμα ήταν ο μόνος Νομός στην Ελλάδα, που δεν είχε Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Μετά από μια αρκετά δύσκολη και πολύχρονη διαδικασία, έγινε τελικά κατορθωτή η ίδρυσή του και στη Δράμα, σε μια εποχή σκληρής λιτότητας. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε η διάθεση από τον ΟΚΑΝΑ. Στο κάλεσμα που έγινε, ανταποκρίθηκαν οι επιστημονικοί φορείς της Δράμας (όπως μεταξύ άλλων ο Ιατρικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο και άλλοι). Μετά από την ιδρυτική συνέλευση ξεκίνησε ένας αγώνας για την στελέχωση της «ΔΡΑΣΗΣ».

Η δομή στελεχώθηκε με 4 άτομα επιστημονικό προσωπικό στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ένα άτομο γραμματειακή υποστήριξη, όλοι από τη Δράμα. Πέρα από τις πέντε θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τότε και που σήμερα έχουν φτάσει να είναι έξι, αναμένεται να αυξηθούν σύντομα κατά δύο επιπλέον άτομα στο δυναμικό του επιστημονικού προσωπικού.

Αφού στάθηκε στα πόδια του, ο επόμενος στόχος ήταν να γίνει η θεραπευτική μονάδα στο Νοσοκομείο, η οποία σχετίζεται με την θεραπεία ατόμων εξαρτημένων από ναρκωτικά, ώστε να μην πηγαίνουν συχνά σε διπλανές γειτονικές πόλεις. Η προσφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί εντός του Νοσοκομείου Δράμας, συμβάλει σημαντικά στη βοήθεια εξαρτημένων ατόμων.

Η τελετή για την κοπή της βασιλόπιτας του 2023, έγινε το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της «και λιγότερη δράση, με την έννοια να μην είναι εξαρτημένος ο κόσμος και βέβαια να έχετε όλους εμάς δίπλα σας, την Εκκλησία, αλλά και όλους τους φορείς και τους απλούς πολίτες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στην τελετή παρέστησαν και χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Καμπουρίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Δράμας κ. Παπαθανασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Παναγιωτίδης και Ηλιόπουλος, και η κα. Κιόρτεβε, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Σαβρίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Μιχαηλίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κα. Μπανά, στελέχη της «ΔΡΑΣΗΣ» και άλλοι.

Καμπουρίδης: Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

Για το έργο της «ΔΡΑΣΗΣ», μίλησε αρχικά στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της δομής κ. Καμπουρίδης, ο οποίος ευγενώς απάντησε σε ερωτήσεις που του θέσαμε.

Κύριε Καμπουρίδη, ποιο είναι το γενικότερο μήνυμα που θα θέλατε να επικοινωνήσετε από τα τελευταία χρόνια από τη δουλειά της ΔΡΑΣΗΣ;

«Το Κέντρο Πρόληψης ΔΡΑΣΗ στη Δράμα, δουλεύει μπορώ να πω καλύτερα από άλλα σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό το αποδίδω στο επιστημονικό προσωπικό, που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ο κόσμος ήταν κλεισμένος και που ψυχολογικά είχε πέσει, είχαμε δεχτεί πολλά μηνύματα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να βγουν αλώβητοι από αυτή την άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Όπως λέμε, κάνουμε πρόληψη κατά των ναρκωτικών, αλλά ασχολούμαστε και με θέματα ψυχολογίας, εθισμού στον τζόγο και οτιδήποτε περιλαμβάνει τέτοια ζητήματα ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Όλο αυτό το διάστημα, πήγαμε πάρα πολύ καλά το 2022 και μάλιστα ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας. Ευελπιστούμε ότι το 2023 θα πάμε ακόμα καλύτερα. Φτάνει ο Δραμινός πολίτης να εμπιστευτεί την επιστημονική ομάδα που έχουμε στο Κέντρο Πρόληψης.

Η ομάδα μας απαρτίζεται από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Είμαστε από τα λίγα Κέντρα  αυτή τη στιγμή που κάναμε μια νέα αίτηση στον ΟΚΑΝΑ να προσλάβουμε και άλλα δυο άτομα. Θα πρέπει να πούμε ότι, σε σύγκριση με μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα, στη Δράμα το προσωπικό μας είναι περισσότερο αναλογικά.

Εμείς έχουμε πέντε άτομα επιστημονικό προσωπικό, και ένα άτομο γραμματειακή υποστήριξη. Αλλά χρειαζόμαστε άλλα δύο άτομα επιστημονικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε περισσότερο στις απαιτήσεις του κόσμου».

Πώς γίνεται η όλη διαδικασία; Πηγαίνετε στα σχολεία, αλλά γίνονται και συνεδρίες με γονείς που έχουν διάφορες ανάγκες;

«Κινούμαστε, σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας αλλά και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο ΔΙΠΑΕ, αλλά από εκεί και μετά βοηθάμε ακόμα και σε αθλητικά σωματεία, συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και οπουδήποτε αλλού μπορούμε.

Δεν υπάρχει κάτι που η επιστημονική μας ομάδα δεν ασχολήθηκε. Βοηθάμε σε όλα τα πεδία που μπορούμε και είναι της αρμοδιότητάς μας. Δεν υπάρχει κάτι, που να μην μας έχει ζητηθεί και να μην έχουμε πάει, ακόμα και στην Αστυνομία και στο Στρατό. Από τις αιτήσεις που έχουμε δεχτεί, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Ζείτε καθημερινά από μέσα όλη αυτή διαδικασία πρόεδρε. Θα θέλατε να μας δώσετε ένα μήνυμα για την νέα χρονιά;

«Αισιοδοξία, αισιοδοξία, αισιοδοξία. Τίποτα άλλο! Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά».

Βλάχος: Μεγάλη αύξηση σε ζητήματα εθισμού στον ηλεκτρονικό τζόγο

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπευτής και επιστημονικά υπεύθυνος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, απαντώντας σε ερωτήσεις μας.

Κύριε Βλάχο, πώς κύλησαν τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία και ειδικότερα ποια ήταν τα προβλήματα που απασχόλησαν τον κόσμο για τα οποία ζήτησε τη βοήθεια του Κέντρου;

«Υπάρχει μια αύξηση αιτημάτων σε όλα τα επίπεδα. Και από πλευράς εκπαίδευσης – Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας – αλλά και από τις ανάγκες των γονιών. Μέσα σ’ αυτά τα δυο χρόνια είδαμε πολλά προβλήματα, βγήκαν πάρα πολλά στην επιφάνεια και θέλουν και οι ίδιοι τους να ενισχύσουν τον γονεϊκό τους ρόλο.

Σε επίπεδο εκπαιδευτικών, τα αιτήματα που δεχτήκαμε τον τελευταίο χρόνο είναι πάρα πολλά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Υπήρξε όμως αύξηση και των ατομικών αιτημάτων. Τα περισσότερο αιτήματα που δεχόμαστε για συμβουλές και ψυχοθεραπεία έχουν να κάνουν με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και από πλευράς εθισμού έχουμε πολλά περιστατικά εθισμού στον ηλεκτρονικό τζόγο. Έχουμε μια ιδιαίτερα έντονη αύξηση στα θέματα αυτά και μπορεί να έχει συμβάλλει ο εγκλεισμός, ο περιορισμός, οπότε οι άνθρωποι βρήκαν μια διέξοδο, μια διαφυγή προς αυτό».

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε κατά ομάδες ηλικιών, ποια είναι τα θέματα που τους απασχόλησαν;

«Στα περιστατικά άγχους αλλά και κατάθλιψης, είναι συνήθως μεσήλικες, από τα 40 και πάνω. Στα περιστατικά τζόγου όμως έχουμε και πολύ μικρές ηλικίες, ακόμα και εφήβους».

Πώς αντιμετωπίζει η ΔΡΑΣΗ όλα αυτά τα περιστατικά;

«Μετά από τα αιτήματα που δεχόμαστε, πηγαίνουμε στα σχολεία, προσπαθούμε με διάφορες πρακτικές που επιλέγουμε αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται από το σχολικό περιβάλλον, εστιάζουμε σε θεματικές μέσω των οποίων θέλουμε να βελτιώσουμε κάποιες δεξιότητες στα παιδιά που έχουν να κάνουν με την αυτοεκτίμηση, τη διαχείριση συγκρούσεων, με την επικοινωνία στην οικογένεια, την επικοινωνία γενικά αλλά και με τη διαχείριση των συναισθημάτων.

Πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτούς τους δείκτες, μελλοντικά αυτοί οι νέοι θα αναπτύξουν μια συμπεριφορά η οποία δε θα είναι εθιστική».

Θα μπορούσατε να μου αναφέρετε κάποια παραδείγματα από αυτά που έχετε δει και ήταν κάπως έντονα και σας έκαναν εντύπωση;

«Να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε ρεκόρ αιτήσεων από γονείς. Οι γονείς θέλουν να βελτιώσουν τον γονεϊκό τους ρόλο. Οι θεματικές που εστιάζουμε πάρα πολύ σ’ αυτό, είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βελτιώσουν τον γονεϊκό τους ρόλο, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας μέσα στην οικογένεια και να μπορέσουν να θέσουν κανόνες και να οριοθετήσουν την συμπεριφορά τους τη δική τους και των παιδιών τους. Είναι από τις θεματικές που έχει πολύ ανάγκη ο κόσμος.

Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί, τα αιτήματα των οποίων έχουν να κάνουν με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού τους ρόλου και τη διαχείριση των τάξεων, στην αίθουσα διδασκαλίας. Και αυτό γιατί, τα δυο τελευταία χρόνια είχε χαθεί η επαφή, είχαμε την τηλεκπαίδευση και δημιουργήθηκε ένα κενό. Είναι μια φάση προσαρμογής που τη βιώνουμε όλοι, οπότε οι ανάγκες προσαρμογής είναι περισσότερες».

Αν σας ζητούσα να αρχειοθετήσετε αυτά τα περιστατικά, σε ποια σειρά θα τα βάζατε;

«Γενικά σε πρώτη θέση είναι οι αγχώδεις διαταραχές. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους και ενδεχομένως διαταραχές πανικού και αυτά οδηγούν μετά σε αγοραφοβίες και κατάθλιψη. Όλα αυτά είναι μια αλυσίδα».

Μια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε ίσως σε όλους αυτούς τους ανθρώπους με όλα αυτά τα ζητήματα;

«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ, αισιοδοξία και να μην φοβηθούν να ζητήσουν βοήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που θα τους βοηθήσουν. Όσοι ήρθαν σ’ εμάς, κι αυτοί στην αρχή φοβόντουσαν και τους ήταν άγνωστη όλη αυτή η εμπειρία. Τελικά νομίζω ότι βρήκαν μια λύση και όπως μας λένε, κακώς που δεν ερχόμασταν πιο μπροστά. Υπάρχει λύση, το θέμα είναι να ευαισθητοποιηθούν».

Χαιρετισμοί φορέων και μελών του Δ.Σ.

Κατά τη διάρκεια της σύντομη τελετής, φορείς της Δράμας αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβούλιο χαιρέτησαν και μίλησαν για το έργο της «ΔΡΑΣΗΣ».

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Είμαστε κοντά όλοι οι φορείς της Δράμας σ’ αυτό το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελεί  η ΔΡΑΣΗ. Ως διοίκηση της Περιφέρειας χρηματοδοτούμε με 5.000 ευρώ κατ’ έτος τους σκοπούς αυτού του πολύ σημαντικού έργου, το οποίο απαρτίζεται από πολύ καλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι άτομα με υψηλό αίσθημα ευθύνης».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Δράμας κ.Μαμσάκος ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και δύναμη και καλύτερες μέρες για όλους μας. «Γιατί, πραγματικά, περάσαμε μια δύσκολη δοκιμασία όλοι μας. Θεωρώ ότι αυτή η δοκιμασία συνεχίζεται. Με την ένωση όμως όλων των φορέων προσπαθήσαμε και ξεπεράσαμε πολύ ζωτικά προβλήματα που είχε ο νομός μας και πιστεύω ότι με την ίδια λογική θα βαδίσουμε και το 2023. Να τονίσω ότι η ΔΡΑΣΗ κάνει μια εξαίρετη δουλειά» και συνεχάρη το Δ.Σ. και το προσωπικό που συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια».

Ο πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Καμπουρίδης, σημείωσε: «Το Κέντρο Πρόληψης ΔΡΑΣΗΣ, προσπαθεί να κάνει όσο καλύτερη δουλειά μπορεί. Εύχομαι η Δράμα να μην έχει την ανάγκη μας, αλλά εκεί που την έχει, να ξέρει ο Δραμινός λαός, ότι η ΔΡΑΣΗ είναι δίπλα του. Είμαστε περήφανοι ως διοίκηση για το επιστημονικό προσωπικό και την γραμματειακή  υποστήριξη και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, σημείωσε ότι «η ΔΡΑΣΗ πέρα από την πρόληψη και την συνεισφορά προς τους ανθρώπους προκειμένου να απεξαρτηθούν από ναρκωτικά έχει ως στόχο και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και το έργο της αποκτά ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Ως περιφερειακή αρχή όχι μόνο ενισχύουμε την κάθε ΔΡΑΣΗ στις υπόλοιπες Π.Ε., αλλά και περαιτέρω διότι έχουμε εγκαθιδρύσει και την Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, που έχει να κάνει με την προαγωγή αυτού του τόσο σημαντικού τομέα και με κάθε τρόπο πρέπει να θυμόμαστε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής».

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, σημείωσε ότι, «πρόληψη σημαίνει βελτίωση της ζωής και της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, μακριά απ’ όλες τις μορφές εξαρτήσεων. Σημαίνει υποστήριξη και ενδυνάμωση όλων όσων ασχολούνται με το μέλλον των παιδιών, των εφήβων και των νέων στην πορεία τους προς την ενηλικίωση, για μια ψυχικά υγιή αυριανή κοινωνία».

Όπως τόνισε, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υγείας, «βρίσκεται στο πλευρό κάθε γονέα, κάθε εφήβου, εκπαιδευτικού, θεσμικού φορέα ή άλλου πολίτη, για να βοηθήσει στην καλυτέρευση της ζωής του. Είναι κοντά για να τους οδηγήσει σε αληθινούς τρόπους ζωής. Η πρόληψη απαιτεί τη συμμετοχή όλων όσων συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Ο υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Δράμας κ. Παπαθανασίου, είπε ότι, «Η Αστυνομία πάντα ήταν αρωγός σε όλα τα όμορφα έργα που γίνονται στην πόλη μας. Η ΔΡΑΣΗ αφορά όλους τους συμπολίτες μας και η Αστυνομία θα είναι πάντα δίπλα, σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ.  Πούλιος, σημείωσε ότι «η ΔΡΑΣΗ στηρίζεται στον εθελοντισμό. Και όλα αυτά τα χρόνια, η ΔΡΑΣΗ έχει αποδείξει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να ανταπεξέλθει και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες ούτως ώστε να είναι χρήσιμος και παραγωγικός και να δίνει δύναμη στις τοπικές κοινωνίες, όταν βέβαια γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πρέπει να πούμε ότι η ΔΡΑΣΗ τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά και το επιστημονικό προσωπικό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Δραμινής Κοινωνίας. Βέβαια μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Και επειδή ο εθελοντισμός δεν μπορεί να είναι μόνο από τη μια μεριά, θα πρέπει να έχει και τη συμμετοχή των Δραμινών πολιτών. Φρονώ λοιπόν ότι η συμμετοχή όλων μας, είναι το μυστικό, το κλειδί, για την επιτυχία κάθε τέτοιας προσπάθειας».

Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων &  Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» είναι 2521030053 και το email: drasidrama@gmail.com.