Home > Πρώτο Θέμα > Ικανοποιητική η κίνηση στην εστίαση και στα καφέ τις πρώτες ημέρες στη Δράμα-Δηλώσεις των πρόεδρων των σωματείων Ζυθεστιατόρων και καφετεριών

Ικανοποιητική η κίνηση στην εστίαση και στα καφέ τις πρώτες ημέρες στη Δράμα-Δηλώσεις των πρόεδρων των σωματείων Ζυθεστιατόρων και καφετεριών

Δηλώσεις των πρόεδρων των σωματείων Ζυθεστιατόρων και καφετεριών

Ικανοποιητική η κίνηση

στην εστίαση και στα καφέ

τις πρώτες ημέρες στη Δράμα

Συνεχής ο έλεγχος όλων των καταστημάτων από την Αστυνομία

Σε έλεγχο από την Αστυνομία έκλεισε καφέ στη Δράμα για 15 μέρες και πρόστιμο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΞΑΝ από τη Δευτέρα του Πάσχα, τα καταστήματα της εστίασης και οι καφετέριες σε όλη τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, τα μαγαζιά του κλάδου της εστίασης και οι καφετέριες, παρέμειναν κλειστά από τον περασμένο Νοέμβριο και για έξι μήνες. Όλο αυτό το διάστημα ανοικτά παρέμειναν μόνο όσα από αυτά μπορούσαν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του delivery και του click away.

To πρώτο βήμα για την «απελευθέρωση» έγινε με το άνοιγμα της εστίασης. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν σε καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια προκειμένου να θυμηθούν πώς ήταν πριν από το lockdown. Χωρίς παρατράγουδα και με τήρηση κατά γενική ομολογία των κανόνων, αν και σε μερικές περιπτώσεις, μόλις έκλεισαν τα μαγαζιά στις 11 το βράδυ, πλημμύρισαν οι πλατείες από κόσμο που κρατούσε ένα ποτό στο χέρι και συνέχιζε τη διασκέδαση.

Για το άνοιγμα της εστίασης στη Δράμα μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Χατζηπαντελής, επισημαίνοντας ότι, «και ο κόσμος και εμείς το είχαμε ανάγκη».

xatzhpanteidhs

Όπως είπε ο κ. Χατζηπαντελής, «ανοίξαμε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως τη διενέργεια των self test για όλο το προσωπικό, τις μάσκες, τις αποστάσεις στα τραπέζια μας όπως προβλέπονται και αυτή την ώρα λειτουργούμε χωρίς μουσική. Να πω ότι σύμφωνα με τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε, κλείνουμε στις 11 το βράδυ. Πιστεύω ότι σύντομα όλα αυτά τα μέτρα θα αλλάξουν με το άνοιγμα του τουρισμού».

Στην ερώτηση για το πώς πήγε η τήρηση των μέτρων και αν έγιναν έλεγχοι, ο κ. Χατζηπαντελής επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι έλεγχοι και ήταν συνεχόμενοι, μάλιστα έκλεισαν και μια καφετέρια ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο».

Όσον αφορά το ζήτημα της μουσικής, σημείωσε ότι «στα καφέ είναι περισσότερο αναγκαία η μουσική, αλλά κάνουμε όλοι υπομονή για να προχωρήσουμε παρακάτω και σίγουρα θα αλλάξει και αυτό. Θα πρέπει να πω πάντως, ότι, η κίνηση αυτές τις πρώτες μέρες πήγε αρκετά καλά».

Όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, σημείωσε ότι «όσοι μπορούν να απλωθούν, απλώνουν τα τραπέζια τους, εφόσον έχουν χώρο. Πιστεύω πάντως ότι από 15 Μαΐου θα αλλάξουν πολλά στον κλάδο μας, καθώς θ’ ανοίξει ο τουρισμός».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση που περιμένουν τα καταστήματα της εστίασης για να μπορέσουν να δουλέψουν. Όπως είπε, τη Μ. Πέμπτη δόθηκε η έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή και τώρα βρίσκονται σε αναμονή μέσα στο Μάιο, να δοθεί η ενίσχυση σε μορφή επιδόματος μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηπαντελής είπε ότι τα καταστήματα επισιτισμού «άνοιξαν κατά 90% περίπου και κάποιοι μπορεί να μην ανοίξουν ακόμα, γιατί έχουν τα μαγαζιά τους σε παραθαλάσσια μέρη». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι, «αυτό που μας δυσκολεύει είναι το κλείσιμο των καταστημάτων στις 11 το βράδυ και ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταργηθεί αυτό το μέτρο».

Καταλήγοντας, παρότρυνε τον κόσμο «να μην φοβάται, γιατί τηρούμε όλα τα μέτρα και σε χώρους εστίασης είναι καλύτερα, παρά να είναι μέσα στα πάρκα και να είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση όπως είδαμε ήδη να γίνεται και στην πόλη μας. Μάλιστα, η Αστυνομία μέσα σε δύο μέρες έλεγξε όλα τα καταστήματα ενώ έδωσαν και τις απαραίτητες οδηγίες».

hliadhs

Για το άνοιγμα των καφετεριών μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο πρόεδρος  του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας κ. Ηλιάδης, επισημαίνοντας ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων έγινε κάτω από καλές συνθήκες, ήταν καλή και η περίοδος και τα περισσότερα μαγαζιά γέμισαν από κόσμο. Γενικά μπορώ να πω ότι το ξεκίνημα ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια».

Αναφορικά με το ζήτημα των ελέγχων, σημείωσε ότι «οι έλεγχοι είναι καθημερινοί για την τήρηση των μέτρων, ενώ είχαμε μάλιστα και απρόοπτα με πρόστιμα και κλείσιμο ενός μαγαζιού. Όπως είπε μάλιστα, πολλές φορές δεν φταίνε τα μαγαζιά γι’ αυτό και θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή του κόσμου και να παρακαλέσω ότι, από μόνοι μας πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και δεν χρειάζεται να μας επιπλήξει ο καταστηματάρχης».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Ηλιάδης, «όλοι ξέρουμε τα μέτρα που ισχύουν και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί κυρίως στο τέλος την πληρώνει το μαγαζί και όχι ο κόσμος. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα και αγγίζουν τις 3.000 – 5.000 ευρώ και έχουμε και κλείσιμο του μαγαζιού για 15 μέρες».

Αναφορικά με το ζήτημα της μουσικής, είπε ότι «στον καφέ και το ποτό η μουσική είναι απαραίτητη και ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει αυτό το μέτρο, όπως και το ότι τα μαγαζιά κλείνουν στις 11 το βράδυ.  Είναι δύο σοβαρά θέματα και θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι συνάδελφοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Θα πρέπει να πω πάντως, ότι, τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να καταλάβουν ότι από την στιγμή που κλείνει αυτό, ο καταστηματάρχης δεν μπορεί να έχει καμιά ευθύνη. Όπως και το ότι ο καταστηματάρχης δεν μπορεί να λειτουργεί με την έννοια να διώχνει τον κόσμο που μαζεύεται γύρω από το μαγαζί, όρθιος. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό».

Αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης, ο ίδιος σημείωσε ότι «περιμένουμε μέσα στο Μάιο να μας δοθεί το κεφάλαιο κίνησης μέσω ΕΣΠΑ και πιστεύω ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Το κεφάλαιο κίνησης θα δοθεί σε μορφή επιδότησης».

Το επόμενο στοίχημα

Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα είναι πλέον το γενικευμένο άνοιγμα της οικονομίας και ειδικά ο τουρισμός από τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, πάντα επικρατεί αγωνία για την πορεία της πανδημίας και για το πόσο αυτή η χαλάρωση των μέτρων θα προκαλέσει αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

Μια εβδομάδα μετά την εστίαση, στις 10 Μαΐου, σειρά παίρνει το άνοιγμα των σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια).Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.

Στις 15 Μαΐου το άνοιγμα του τουρισμού οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες. Την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών για τα ψώνια με μήνυμα στο 13032.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23:00 και λήγει στις 05:00 τα ξημερώματα.