Home > Πρώτο Θέμα > «Είμαστε κυριολεκτικά στο στόχαστρο. Έξι κρατικοί φορείς μας ελέγχουν καθημερινά» Έντονη διαμαρτυρία από τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Επισιτιστών στον «Π.Τ.»

«Είμαστε κυριολεκτικά στο στόχαστρο. Έξι κρατικοί φορείς μας ελέγχουν καθημερινά» Έντονη διαμαρτυρία από τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Επισιτιστών στον «Π.Τ.»

Έντονη διαμαρτυρία από τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Επισιτιστών στον «Π.Τ.»

«Είμαστε κυριολεκτικά στο στόχαστρο.

Έξι κρατικοί φορείς μας ελέγχουν καθημερινά»

Σ. Βαγενάς: «Να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να στείλουμε όλους τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ» – «Μας βάζουν να κάνουμε τον χωροφύλακα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ είναι πλέον από χθες τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως και 21 Αυγούστου, για όλους τους χώρους διασκέδασης, όπως ταβέρνες και εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης. Αμιγείς χώροι εμβολιασμένων εντός των καταστημάτων, μεικτοί εξωτερικοί χώροι, έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού ή rapid test ταυτόχρονα με αναγκαία ταυτοπροσωπία με ταυτότητες ή διαβατήρια και άλλα διάφορα, συνθέτουν κατά κυριολεξία ένα θερμό σκηνικό εν μέσω καλοκαιριού, που σίγουρα θα τεντώσει νεύρα και θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα.

Τα νέα μέτρα μέχρι 31 Αυγούστου, προβλέπουν κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ, ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης, ενώ οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.

Για τις παραβάσεις προβλέπονται βαριά πρόστιμα με 2.000 ευρώ στην επιχείρηση μέχρι 200 τ.μ. και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες, ενώ σε άλλες παραβάσεις προβλέπεται πρόστιμο ακόμα και 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας ακόμα και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Sotiris Vagenas

Βαγενάς: «Είμαστε στο στόχαστρο»

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Επισιτιστών κ. Σωτήρη Βαγενά, ο οποίος με την πρώτη κουβέντα σημειώνει: «Είμαστε κυριολεκτικά στο στόχαστρο» και εξηγεί: «Το μόνο που μπορεί να κάνει η εστίαση, είναι να διαμαρτυρηθεί έντονα. Και ένας τρόπος διαμαρτυρίας από εμάς προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση, είναι να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να στείλουμε όλους τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, να τους απολύσουμε. Αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα».

Στην ερώτηση αν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως  μέτρο πίεσης απέναντι στα μέτρα, ο ίδιος σημειώνει: «Εγώ νομίζω ότι είναι μια έντονη διαμαρτυρία στην εστίαση, γιατί δεν είναι μόνο ο Covid, δεν είναι μόνο η Εφορία, δεν είναι μόνο το ένα και άλλο, έχουμε από πάνω μας έξι κρατικούς φορείς, που είναι καθημερινά στα πόδια μας. Και μοιράζουν καθημερινά χιλιάρικα σε πρόστιμα… έτσι για την πλάκα!»

Τονίζει ακόμα ο κ. Βαγενάς, ότι «όλο αυτό δεν είναι λειτουργήσιμο. Δεν μας αφήνει περιθώρια να σκεφτούμε, να δημιουργήσουμε, να κάνουμε προτάσεις να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο τόσο κυνηγητό. Όμως όσον αφορά την πανδημία, όλοι μαζί πρέπει να κινηθούμε ανάλογα, κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Θα πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά. Αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία. Κάθε μέρα βάζουν και κάτι νέο».

«Μας βάζουν να κάνουμε τον χωροφύλακα»

Ερωτώμενος για τα νέα μέτρα και το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, ο κ. Βαγενάς μας λέει:  «Πώς είναι δυνατόν να μας βάζουν να κάνουμε τον χωροφύλακα της πολιτείας; Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορώ να ελέγχω ποιος έκανε ή δεν έκανε το εμβόλιο. Έχουμε προσωπικό ίσα-ίσα να εξυπηρετούμε τα τραπεζοκαθίσματά μας. Πώς θα χρονοτριβώ για να κάνω έλεγχο αν έχει κάνει εμβόλιο και αν έχει ταυτότητα μαζί του για να ταυτοποιήσω;. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν».

Όπως λέει στο τέλος, «μας είπαν ότι θα πρέπει να επιλέξουμε αν τα μαγαζιά μας είναι για μεικτούς πελάτες, ή αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και ανάλογα τι επιλέγεις, σου βάζει μέτρα.  Για να αποφύγουμε όλα αυτά και όλη αυτή την ταλαιπωρία του κόσμου, εμείς από πλευράς μας όπως είπα, θα πρέπει να στείλουμε όλους τους εργαζομένους μας στον ΟΑΕΔ. Δεν μας σώζει τίποτα άλλο, αυτή είναι η άποψή μου».

kafe

Η ΚΥΑ για τους χώρους

Σύμφωνα με την  ΚΥΑ, υπεύθυνοι για τον έλεγχο εισόδου τους χώρους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις ή οι οργανισμοί χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Covid Free που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα του gov.gr από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ΚΥΑ καθορίζει πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, θα λειτουργούν μόνον ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με την χωρητικότητα να ορίζεται στο 85%. Σημειώνεται πως όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) με πληρότητα στο 85%.

Όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης: (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα είναι μόνο αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες:
– 85% Πληρότητα – Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά – Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων – Ανοιχτά και κλειστά γήπεδα – 80% Πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (ανοιχτά) και 8.000 (κλειστά) – Χρήση μάσκας υποχρεωτική – Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test.