Home > Νέα > «Και ο Θεός να γίνει πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι ένα κράτος μη κυβερνήσιμο διότι έχει θεσμούς οι οποίοι δεν αποδίδουν»-Τη Δράμα επισκέφθηκε ο Θάνος Τζήμερος

«Και ο Θεός να γίνει πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι ένα κράτος μη κυβερνήσιμο διότι έχει θεσμούς οι οποίοι δεν αποδίδουν»-Τη Δράμα επισκέφθηκε ο Θάνος Τζήμερος

Τη Δράμα επισκέφθηκε ο Θάνος Τζήμερος

«Και ο Θεός να γίνει πρωθυπουργός,

η Ελλάδα είναι ένα κράτος μη κυβερνήσιμο

διότι έχει θεσμούς οι οποίοι δεν αποδίδουν»

«Η Ελλάδα έχει μηχανισμούς οι οποίοι δεν αποδίδουν»

«Το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα θεσμών και δομών»

 

Του Θανάση Πολυμένη

«ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ πρόβλημα της χώρας, είναι πρόβλημα θεσμών και δομών», τόνισε σε δηλώσεις του ευρισκόμενος στη Δράμα, ο πρόεδρος του κόμματος «Εθνική Δημιουργία» κ. Θάνος Τζήμερος.

Ο κ. Τζήμερος, επισκέφθηκε τη Δράμα το περασμένο Σάββατο 1 Απριλίου, όπου πραγματοποίησε μικρή περιοδεία σε επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο και τους αντιδημάρχους Οικονομικών κ. Χαραλαμπίδη και κα. Τόλιου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι λίγο πριν από την πολιτική συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει, παρουσίασε και τους υποψηφίους βουλευτές του κόμματος στη Δράμα, τους κ.κ. Ιεροκλή Σαββίδη και Δημήτρη Κουκουτσολίδη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τζήμερος εστίασε κυρίως στο πρόβλημα των θεσμών και των δομών της χώρας, αλλά και στα ζητήματα της γραφειοκρατίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα «και ο Θεός να γίνει πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι ένα κράτος μη κυβερνήσιμο, διότι έχει θεσμούς οι οποίοι δεν αποδίδουν». Συμπληρώνοντας μάλιστα, ότι, «δεν έχει υιοθετήσει καμία από τις αρχές της σύγχρονης επιστήμης της διοίκησης, του μάνατζμεντ, που λένε στο χωριό μου, που είναι ας πούμε ότι κάποιος σε οποιαδήποτε βαθμίδα της ιεραρχίας θα πρέπει να έχει σε ευθεία αναλογία δικαιοδοσίες, ευθύνες και πόρους. Έχεις πολλές ευθύνες, θα πρέπει να έχεις και την εξουσία να τις ασκήσεις. Θα πρέπει να έχεις και τα λεφτά».

Σημείωσε επίσης, ότι, «σε κάθε οργανωμένο σύνολο ανθρώπων που εργάζονται, θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Στην Ελλάδα, στο ελληνικό κράτος, δεν υπάρχει αξιολόγηση. Κι όταν μιλάμε για αξιολόγηση, εννοούμε οι καλοί να αμείβονται και στην τσέπη, όχι με εύφημο μνεία, όχι με ένα χαρτί με κορδελάκι. Η αμοιβή του καλού, αυτού που αποδίδει, που πάει μπροστά την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση να γίνεται και με μπόνους, όπως ισχύει παντού στον κόσμο. Οι καλοί να υποβοηθούνται να γίνουν άριστοι, οι μέτριοι να παίρνουν προειδοποίηση και οι κακοί να παίρνουν πόδι. Αυτό δεν ισχύει στο δημόσιο. Κι όταν δεν σε απειλεί κανένας, όταν ξέρεις ότι είτε εργαστείς, είτε δεν εργαστείς, είτε αποδώσεις είτε όχι, είτε πας στη δουλειά είτε δεν πας, δεν πρόκειται κανένας να σε ξεκουνήσει, δεν θα αποδώσεις. Δηλαδή, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με μεράκι και με πολύ κατάθεση ψυχής βοηθούν το δημόσιο να ανταποκριθεί στον ρόλο του, που είναι να προσφέρει υπηρεσίες στον φορολογούμενο, όμως υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι είναι αδιάφοροι ή ανίκανοι ή ακατάλληλοι. Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν, διότι εάν δεν εφαρμοστούν, θα έχουμε και Τέμπη, όπως είχαμε και Μάτι, όπως είχαμε και Μάνδρα».

Παθογένειες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα στις παθογένειες του ελληνικού κράτους, λέγοντας ότι «για να σαρώσει κάποιος τις παθογένειες, χρειάζεται ενεργητικότητα και χρειάζεται να συγκρουστεί με τους μηχανισμούς που παράγουν παθογένειες, θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά, να σαρώσεις παθογένειες. Διότι πολύ συχνά οι παθογένειες βρίσκονται στα ίδια τα κόμματα εξουσίας. Είναι οι πελατειακοί μηχανισμοί, είναι τα ρουσφέτια, είναι άνθρωποι οι οποίοι φλερτάρουν την εξουσία για να έχουν προσωπικό συμφέρον. Είναι ένας ιδιωτικός τομέας κρατικοδίαιτος σε μεγάλο βαθμό».

Σε κάποιο σημείο μάλιστα, αν και συνεχάρη τον κ. Πιερρακάκη για τη δουλειά που έχει κάνει, είπε χαρακτηριστικά: «Μπράβο στον Πιερρακάκη για ό,τι έκανε, μπράβο στην κυβέρνηση για τη βελτίωση που επέφερε στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πλην όμως δεν δημιουργήσαμε ψηφιακό κράτος. Απλώς ψηφιοποιήσαμε τη γραφειοκρατία. Κι αυτό καλό είναι. Δεν γράφεις στο γκισέ την υπεύθυνη δήλωση, αλλά τη γράφεις ηλεκτρονικά. Και ρωτάει ένας άνθρωπος που έχει πέντε δράμια μυαλό, εφόσον για να μπω στο σύστημα για να γράψω όλα αυτά, χρησιμοποιώ τους κωδικούς του taxis, άρα το σύστημα ξέρει ποιος είμαι. Εάν έχει κάποια αμφιβολία, ας μου στείλει και έναν έξτρα κωδικό στο κινητό να τον βάλω, να τελειώσει η υπόθεση». «Το πραγματικό ηλεκτρονικό κράτος είναι αυτό που έχει σε μια ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη όλα τα χαρτιά που σε αφορούν κι εσύ απλώς δίνεις την άδειά στου ή στέλνεις το συγκεκριμένο χαρτί στη συγκεκριμένη υπηρεσία», πρόσθεσε.

Ψήφο ανοχής

Αναφορικά με το ζήτημα των συνεργασιών που ακούγονται για τη δημιουργία κυβέρνησης, ο πρόεδρος της «Εθνικής Δημιουργίας» είπε ότι «θα δώσουμε ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή μιας κυβέρνησης Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ ας πούμε, γιατί όπως φαίνεται τα κουκιά δεν θα βγουν ούτε στις μεθεπόμενες εκλογές. Θα δώσουμε ψήφο ανοχής χωρίς να παζαρέψουμε καμία θέση. Δεν θα ζητήσουμε κάποιο Υπουργείο, αλλά θα κάνουμε αυτό που κάνει η Δημιουργία στην Περιφέρεια Αττικής και επί διοίκησης Πατούλη και επί διοίκησης Δούρου». «Θα υπερψηφίζουμε αυτά με τα οποία συμφωνούμε και θα καταψηφίζουμε αυτά με τα οποία διαφωνούμε, έχοντας πάντα αντιπροτάσεις και επιχειρήματα. Διότι πρέπει κι αυτό να αλλάξει στη χώρα. Ο πολιτικός διάλογος να γίνει διάλογος. Να γίνει συζήτηση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Δημιουργίας.