Home > νέα > Καλές πρακτικές στη διαχείριση και προστασία του φυσικού κάλλους του Σπηλαίου Αγγίτη- Κ. Παπαδόπουλος: «Τα Σπήλαια τα έχουμε παραλάβει και πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, χωρίς να τα καταστρέψουμε»

Καλές πρακτικές στη διαχείριση και προστασία του φυσικού κάλλους του Σπηλαίου Αγγίτη- Κ. Παπαδόπουλος: «Τα Σπήλαια τα έχουμε παραλάβει και πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, χωρίς να τα καταστρέψουμε»

Τα Σπήλαια της περιοχής Δράμας, Αλιστράτης και Βουλγαρίας

Καλές πρακτικές στη διαχείριση

και προστασία του φυσικού

κάλλους του Σπηλαίου Αγγίτη

Κ. Παπαδόπουλος: «Τα Σπήλαια τα έχουμε παραλάβει και πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, χωρίς να τα καταστρέψουμε»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ, είναι ο φυσικός πλούτος μιας περιοχής και μεταξύ άλλων μπορούν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής.

Το Σπήλαιο Αγγίτη, είναι ένα απ’ αυτά. Όπως είναι γνωστό, είναι επισκέψιμο εδώ και πολλά χρόνια και ο Δήμος Προσοτσάνης το έχει εντάξει σε διάφορα προγράμματα, μέσω των οποίων αξιοποιείται και προστατεύεται.

Πρόσφατα μάλιστα και συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή 20 Μαρτίου, το Σπήλαιο επισκέφθηκε μια ομάδα 80 περίπου Αμερικανών στρατιωτικών που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα γυριστούν σκηνές από μια ταινία χολιγουντιανής παραγωγής.

Το Σπήλαιο Αγγίτη, σε συνδυασμό με το Παλαιοντολογικό Μουσείο που ετοιμάζεται να λειτουργήσει σε λίγο καιρό, αποτελούν για το Δήμο Προσοτσάνης την τουριστική ναυαρχίδα της περιοχής και όχι μόνο.

Το Σπήλαιο Αγγίτη , μαζί με το Σπήλαιο της Αλιστράτης, αποτελούν από τα πλέον επισκέψιμα σημεία της περιοχής και σίγουρα, τόσο η ανάπτυξή τους αλλά και η προστασία τους, αποτελούν από τα ζωτικότερα ενδιαφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτών των λειτουργιών της διαχείρισης των Σπηλαίων και με θέμα τις «Καλές πρακτικές στη διαχείριση επισκέψιμων Σπηλαίων», αύριο Πέμπτη διεξάγεται διαδικτυακή ημερίδα. Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Προσοτσάνης (ΔΗΚΕΠ), στα πλαίσια του έργου διασυνοριακής συνεργασίας με τίτλο «Modernization, promotion and exploitation of caves» και ακρωνύμιο «My Caves».

Η παρουσίαση έχει ως θέμα τις «Καλές πρακτικές στη διαχείριση επισκέψιμων Σπηλαίων» και θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με στόχο να  αναδείξουν τρόπους καλής διαχείρισης σπηλαίων και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εξερεύνηση και την παρουσίασή τους στο κοινό.

Κ. Παπαδόπουλος: Φυσικός πλούτος που αφορά όλους μας

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής της ΔΗΚΕΠ Προσοτσάνης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι πρόκειται για μια ημερίδα ενταγμένη στο Interreg, «στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Προσοτσάνης, ο Δήμος Αλιστράτης καθώς και φορείς από την πλευρά της Βουλγαρίας».

Όπως εξηγεί, «το θέμα αφορά στις καλές πρακτικές της διαχείρισης των επισκέψιμων σπηλαίων και είναι κάτι πολύ χρήσιμο, ώστε να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διαχείρισή μας και σε ότι αφορά την προστασία του Σπηλαίου, όσο και στην προώθηση του Σπηλαίου».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Σπήλαιο Αγγίτη, «είναι το θέμα της προστασίας του Σπηλαίου, μιας και ως φυσικός πλούτος αφορά και εμάς και όλους και θα μας αφορά. Τα Σπήλαια τα έχουμε παραλάβει και πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, χωρίς να τα καταστρέψουμε».

Όπως επισημαίνει, «ένα άλλο θέμα είναι για το πώς θα προβάλουμε και θα προωθήσουμε το Σπήλαιο, μέσα από καινοτόμες ιδέες, μέσα από το νέο ψηφιακό κόσμο. Και ακόμα, σημαντική είναι η συνεργασία με άλλα Σπήλαια κοντινά σ’ αυτό του Αγγίτη, όπως της Αλιστράτης και κάποια άλλα στη Βουλγαρία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζει ότι «ένα από τα έργα στα οποία έχει ενταχθεί αυτή την ώρα το Σπήλαιο Αγγίτη, είναι η αλλαγή φωτισμού νέας τεχνολογίας. Έχουν βγει οι απαραίτητες άδειες από το Υπ. Πολιτισμού και σύντομα θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των φωτιστικών».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς, ενώ η πρώτη εισήγηση θα γίνει από τον κ. Παπαδόπουλο Κων. με θέμα: “Συγκριτική Αξιολόγηση και Μαρκετινγκ Επισκέψιμων Σπηλαίων”, ο οποίος είναι ο διευθυντής της ΔΗΚΕΠ Προσοτσάνης.

– Δρ. Χρήστος Πέννος, Γεωλόγος MSc Γεωμορφολόγος Νορβηγίας & Μέλος Σπηλαιολογικού συλλόγου ‘ΠΡΩΤΕΑΣ’ Θεσσαλονίκης “Αξιοποιημένα σπηλαία. Τί πρέπει να προσέξουμε;”

– Νίκος Πάχτας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός ΗΥ CEO Digita Innoationw, «Εξερευνώντας τα σπήλαια Αγγίτη και Αλιστράτης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας”.

– Δρ. Καρτάλης Δ. Νικόλαος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Επιστημονικός Δ/ντης Σπηλαίου Αλιστράτης Σπηλαίου Αλιστράτης”.

– Κωστής Βερβερίδης, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης – «Καλές Πρακτικές Αξιοποίησης, Διαχείρισης, Συντήρησης Σπηλαίων – Παραδείγματα από τον κόσμο”.

– Φώτης Γεωργιάδης, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Γραφείου Βορείου Ελλάδος Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας: «Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των σπηλαίων στην Ελλάδα: Μια επισκόπηση».