Home > Πρώτο Θέμα > Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα Δ. Δράμας-Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης μιλάει στον «Π.Τ.»

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα Δ. Δράμας-Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης μιλάει στον «Π.Τ.»

 Κατά πλειοψηφία πέρασε

από το Δημοτικό Συμβούλιο

το Τεχνικό Πρόγραμμα Δ. Δράμας

 – Ένα βήμα πριν την ανάδειξη εργολάβου το έργο της ενίσχυσης των κερκίδων του Κολυμβητηρίου

– Μελέτη από κοινού Δήμου και Raycap για τη δημιουργία θόλου στο Κολυμβητήριο

– Στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» οι κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε από την – μέσω τηλεδιάσκεψης – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για το 2021.

Το πρόγραμμα ψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» με τις παρατηρήσεις της, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» και Καλαϊδόπουλος. Οι υπόλοιπες παρατάξεις, «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» το καταψήφισαν.

Kapsimalis Giannis

Καψημάλης: «Άκρως ρεαλιστικό…»

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, επισήμανε, όπως και στην εισήγησή του, ότι, «το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας είναι άκρως ρεαλιστικό, αποτυπώνει τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και των προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου Δράμας».

Όπως τόνισε, τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Δράμας, η δημοτική αρχή μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία, έχουν κάνει κοινά αποδεκτή την κάθε πρόταση των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να γίνει η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2021. «Με λίγα λόγια, η πολιτική βούληση του δημάρχου, της δημοτικής αρχής και του αντιδημάρχου είναι να υιοθετούν στο 100% τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων της Δράμας για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος».

Όπως είπε ο κ. Καψημάλης, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για το 2021 αγγίζει το 1.200.000 ευρώ, ποσό που διατίθεται στη μέση, από 600.000 ευρώ στις Κοινότητες και άλλα τόσα στην πόλη της Δράμας, «με καθαρά πληθυσμιακά κριτήρια».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα σπουδαιότερα έργα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, ξεχωρίζει την «πράσινη σύνδεση» του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του δημοτικού κήπου, η γνώστη ανάπλαση της περιοχής της οδού 19ης Μαΐου στο πλαίσιο του ΒΑΑ, με επιβλέπουσα αρχή του έργου την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας.

Επίσης, από τα σημαντικότερα έργα είναι η αναβάθμιση του αγωνιστικού χώρου του Δημοτικού Σταδίου Δράμας «Αλέκος Φρούσιος» αξίας 600.000 ευρώ, η δημιουργία παιδικής χαράς στο δημοτικό κήπο, η ενεργειακή αναβάθμιση των παιδικών σταθμών του Δήμου, και άλλα έργα όπως αναπλάσεις, πλατείες, οδοποιία, παιδικές χαρές κτλ.

Ερωτώμενος για το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την οδοποιία στην πόλη της Δράμας, διευκρινίζει ότι το ποσό ανέρχεται περίπου στις 500.000 ευρώ για το 2021.

Στην ερώτηση για το τι απαντάει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν γίνονται έργα, των οποίων τα κονδύλια μεταφέρονται από τη μια χρονιά στην άλλη, ο κ. Καψημάλης εξηγεί: «Στο ότι υπάρχουν συνεχιζόμενα έργα, είναι ότι κάθε έργο το οποίο σήμερα εγγράφεται σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, έχει μεγάλη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωσή του. Χρειάζονται περίπου 6-8 μήνες, προκειμένου να αναδειχθεί ένας ανάδοχος. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η υλοποίησή του».

Ο κ. Καψημάλης επισημαίνει ότι «πρέπει να αλλάξει ο νόμος 4412, καθώς είναι αυτός που δυσκολεύει την όλη κατάσταση και τις διαδικασίες. Ένα έργο, που ακόμα και σήμερα γίνονται όλα ηλεκτρονικά, από την πρώτη μέρα μέχρι να υπάρξει ανάδοχος, θέλει περίπου 8 μήνες. Αυτός ο νόμος πρέπει να αλλάξει. Και όταν ένα έργο προγραμματίζεται, έχει ορίζοντα εκτέλεσης μέχρι δύο χρόνια».

KOLYMBHTHRIO DRAMAS

Κολυμβητήριο – Κερκίδες Δημοτικού Σταδίου

Με την ευκαιρία ερωτήθηκε ο κ. Καψημάλης σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο της ενίσχυσης των κερκίδων του Κολυμβητηρίου. Όπως απάντησε, η διαδικασία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάδειξη του εργολάβου και το έργο έχει προϋπολογισμό 90.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, όπως είπε, ο Δήμος Δράμας βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους μηχανικούς της εταιρείας Raycap, καθώς και με τους δύο Συλλόγους, τον Κολυμβητικό Όμιλο και τον «Δράμα 1986», και γίνεται μια μελέτη από κοινού, για την καθαίρεση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, ο οποίος είναι και αυθαίρετος. Στόχος είναι, όταν αυτός να καθαιρεθεί, να τοποθετηθεί ένας θόλος (φουσκωτό) για να κλείσει το Κολυμβητήριο.

Όσον αφορά την καθαίρεση των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου Δράμας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολυχώρος αθλητισμού – προπονητήριο – κερκίδες, το έργο προϋπολογίζεται στα 4-4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για την χρηματοδότησή του, όπως είπε ο ίδιος, ο Δήμος Δράμας είναι έτοιμος, ώστε όταν ανοίξει η σχετική πρόσκληση του χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης» του Υπ. Εσωτερικών, να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από εκεί.

Οι αντιπολιτεύσεις

Με τη θετική ψήφο, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η δημοτική αρχή δεν δικαιούται να μιλά για έλλειψη χρημάτων, όταν, τα ανεκτέλεστα, είναι 5 φορές περισσότερα από τη ΣΑΤΑ κάθε χρόνου. Με την επιμονή της στην ποσόστωση 80/20, καμία κοινότητα δεν θα μπορέσει να εντάξει μελέτες. Χάθηκαν ευκαιρίες από το πρώην πρόγραμμα Φιλόδημος, τώρα Αντώνης Τρίτσης. Δεν αναφέρεται το 20% των ανεκτέλεστων των προηγουμένων ετών. Δεσμεύτηκε το 20% από τις κοινότητες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με την δέσμευση να τους επιστραφεί από την έκπτωση, όταν θα γίνει ο διαγωνισμός. Η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής, διαπιστώνεται από τα πολλά ανεκτέλεστα και την αδυναμία της να εκμεταλλευτεί προγράμματα».

Η παράταξη «Project Δράμα 2020» που καταψήφισε, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ενώ τονίστηκε ότι η Τεχνική Υπηρεσία «είναι υποστελεχωμένη, αλλά και να είχε στελέχη, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εξειδικευμένες μελέτες όπως οι ιδιώτες. Δεν υπάρχει καμία διάθεση για να μειώσουν την υπηρεσία, ήδη κάνει ότι μπορεί. Αποδεικνύεται επιπλέον από την απόφαση της Κοινότητας Δράμας, η άσχημη σχέση με τον αντιδήμαρχο ΤΥ και με την υπηρεσία δευτερευόντως, με αναπάντητα ερωτήματά της, όπως για το ποσό που της αναλογεί από τις εκπτώσεις. Δεν μπορούν να ψηφίσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το θέμα είναι πολιτικό. Είναι ανίκανη η δημοτική αρχή, να εκτελέσει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα. Δεν έχει κάνει τίποτα. Ας αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεσή του».

Η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» που επίσης καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα, σημείωσε ότι «η ποσόστωση 80/20 πρέπει να αλλάξει, επειδή προκαλεί να μην έχουμε μελέτες και στις κοινότητες, κατά κόρον οδοποιίες , με μια διαφοροποίηση στην κοινότητα Δράμας. Το 85% του συνολικού ποσού που θα διαχειριστεί η Δράμα, είναι ανεκτέλεστα έργα και το ίδιο συμβαίνει στις υπόλοιπες κοινότητες».

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταψηφίζοντας επίσης το θέμα, τόνισε ότι «όσον αφορά την χρηματοδότηση, τα τελευταία δέκα χρόνια με τα μνημόνια, υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, για να ενισχύσει το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Φυσικά, θα μπορούσε να πει κάποιος, αφού εδώ και πέντε χρόνια, έχει αφήσει η δημοτική αρχή ανεκτέλεστα έργα, έχει χρήματα ο Δήμος». Όπως είπε μάλιστα, «Δεν ιεραρχούνται έργα με αντίκτυπο στο λαό για είναι κοστοβόρα, όπως αντιπλημμυρικά, σχολικές στέγες, αντιπυρικά κ.α.» Όσον αφορά την πολιτική βούληση, η παράταξη σημειώνει πως «υπάρχει ευθύνης της δημοτικής αρχής. Είναι πρωτόγνωρο να υπάρχουν ανεκτέλεστα έργα πενταετίας. Το συγκεκριμένο ΤΠ, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην καλυτέρευση της ζωής των πολιτών» και το καταψηφίζει.

Τέλος, η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα», ψήφισε θετικά, λέγοντας πως είναι υπέρ των προτάσεων των Κοινοτήτων και αναφερόμενη στην Τεχνική Υπηρεσία, επεσήμανε πως «εδώ και χρόνια είναι σε μία νεκρή κατάσταση και επιτέλους τώρα με τον νέο προϊστάμενο, κάτι κινείται και ζήτησε διευκρινήσεις επί συγκεκριμένων έργων».