Home > Πρώτο Θέμα > Καθόρισαν τις τιμές σε αρνί και κατσίκι οι κτηνοτρόφοι στο αρνοπάζαρο της Δράμας- Μιλάει στον  «Π.Τ.» ο νέος πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας

Καθόρισαν τις τιμές σε αρνί και κατσίκι οι κτηνοτρόφοι στο αρνοπάζαρο της Δράμας- Μιλάει στον  «Π.Τ.» ο νέος πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας

 Μιλάει στον  «Π.Τ.» ο νέος πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας

Καθόρισαν τις τιμές σε αρνί

και κατσίκι οι κτηνοτρόφοι

στο αρνοπάζαρο της Δράμας

► Στα 7,50 – 8 ευρώ το αρνάκι με ανοδικές τάσεις και λίγο παραπάνω το κατσίκι

► Ψαλτικίδης: Οι  μεγάλες αυξήσεις σε ενέργεια και ζωοτροφές ανεβάζουν τις τιμές στα αμνοερίφια

► Πολλοί κτηνοτρόφοι μειώνουν τα κοπάδια τους καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος παραγωγής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα χθες Πέμπτη 14  Απριλίου, το γνωστό μας αρνοπάζαρο.

Την τελευταία  Πέμπτη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, στη Δράμα, πραγματοποιείται το μοναδικό στη  Βόρεια Ελλάδα αρνοπάζαρο, όπου λίγο – πολύ καθορίζονται οι τελικές τιμές για τον οβελία της Κυριακής του Πάσχα.

Ο «Πρωινός Τύπος», παρακολουθεί  κάθε χρόνο τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές στον παραγωγό, σε επίπεδο κτηνοτρόφων δηλαδή. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα  έχουμε ήδη  προβεί σε σχετικά  δημοσιεύματα, τόσο για τις τιμές, όσο και για το ζήτημα  των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και κυρίως οι κτηνοτρόφοι.

Αναμφισβήτητα, η φετινή είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους, καθώς ήδη από τον περασμένο Αύγουστο του 2021 έχουν ξεκινήσει οι  σταδιακά αυξανόμενες τιμές κυρίως στην ενέργεια, πετρέλαιο και ρεύμα, που συμπαρασύρουν και όλα τα υπόλοιπα.

Το μεγάλο  πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους – πέρα από την ενέργεια – είναι οι ζωοτροφές, οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει το 70% – 80% και σε κάποιες άλλες έφτασαν ακόμα και το 100%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές στην ενέργεια, αλλά κυρίως στις ζωοτροφές, δείχνοντας ότι  όλη αυτή η κρίσιμη κατάσταση δεν φαίνεται να σταματά σύντομα.

Έτσι, όπως διαμορφώνεται η συνολική κατάσταση, το φετινό Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό από προηγούμενες χρονιές. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα μέτρα της πανδημίας – τα οποία φέτος θα είναι σχεδόν ανύπαρκτα– αλλά με την ακρίβεια σε όλα τα είδη, κυρίως όσον αφορά το Πασχαλιάτικο τραπέζι.

Σήμερα πάντως και σύμφωνα με τον  πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, οι τιμές καθορίζονται στα 7, 50-8 ευρώ το κιλό στο αρνάκι και λίγα λεπτά παραπάνω το κατσίκι, στο σφάγιο. Όσον αφορά το ζωντανό ζώο, το αρνάκι αγγίζει τα 4,50 με 4,80 ευρώ και λίγο παραπάνω το κατσίκι.

Ψαλτικίδης: Δυσβάστακτο το κόστος

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Ψαλτικίδης, σημειώνει αρχικά ότι, «οι τιμές από πέρυσι είναι πιο υψηλές, δεδομένου ότι το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο και δυσβάστακτο για  τους κτηνοτρόφους. Μέχρι τώρα και τα προηγούμενα χρόνια χαρίζαμε στην ουσία τα αρνιά, δίναμε δηλαδή στον κόσμο και έτρωγε πολύ φθηνό αρνί. Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Πλέον οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αντέξουν άλλο αυτή την κατάσταση και πάμε σε μια όσο το δυνατόν καλύτερη διατίμηση για τα αμνοερίφια».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ψαλτικίδης, «το μεγάλο και δυσβάστακτο κόστος του παραγόμενου  προϊόντος οδηγεί ψηλότερα τις τιμές. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, από την ενέργεια μέχρι το καλαμπόκι, το σανό, το τριφύλλι και άλλα, έχουν ανέβει 100%.

Πριν, παίρναμε στα 0,17 λεπτά το καλαμπόκι και σήμερα το πληρώνουμε στα 0,35 λεπτά  και έχει συνέχεια ανοδικές τάσεις. Το ίδιο και το τριφύλλι, η ενέργεια είναι στα ύψη, οπότε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για εμάς».

Έλλειψη αρνιών

Σε ερώτηση για το ζήτημα της έλλειψης αρνιών που φαίνεται ότι υπάρχει γενικότερα στην αγορά, ο κ. Ψαλτικίδης το επιβεβαιώνει και τονίζει: «Ακόμα δεν έχουμε δει την παρέμβαση του επίσημου κράτους. Πολλά  λόγια, κανένα έργο. Η  κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Ο κτηνοτροφικός τομέας συρρικνώνεται άρδην και πάρα πολύ γρήγορα. Εδώ και ένα χρόνο και φέτος  θα σφαχτούν πολλά κοπάδια θα μειωθεί ο πληθυσμός και αυτό επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να  αντέξουν το κόστος παραγωγής. Να δουλεύει κάποιος και να  μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ως άνθρωπος, πλέον δεν έχει λογική».

Οι τιμές

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τιμών, χθες το μεσημέρι το αρνί ήταν στα 7,50 με 8 ευρώ στο σφάγιο ενώ το κατσίκι έφτανε λίγα λεπτά παραπάνω  και όσον αφορά το ζωντανό ζώο, στον αρνάκι πλησίαζε τα 4,50 με 4,80 ευρώ και λίγο παραπάνω το κατσίκι.

Ο κ. Ψαλτικίδης έλεγε πάντως χθες, ότι «οι τιμές διαμορφώνονται φυσικά από την αγορά, το θέμα είναι όμως ότι δεν πρόκειται να πέσουν καθώς, αντίθετα, υπάρχει ανοδική τάση».