Home > Νέα > Κυκλοφόρησαν δύο νέα βιβλία από τον Δραμινό λογοτέχνη Τηλέμαχο Τσελεπίδη «Ελληνική Μιζέρια» και «Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1941 – 1944»

Κυκλοφόρησαν δύο νέα βιβλία από τον Δραμινό λογοτέχνη Τηλέμαχο Τσελεπίδη «Ελληνική Μιζέρια» και «Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1941 – 1944»

Κυκλοφόρησαν δύο νέα

βιβλία από τον Δραμινό

λογοτέχνη Τηλέμαχο Τσελεπίδη

«Ελληνική Μιζέρια» και «Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1941 – 1944»

 

 

ΜΕ ΔΥΟ νέα βιβλία του, συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, ο Δραμινός λογοτέχνης, ιστορικός συγγραφέας και ερευνητής, ποιητής, χρονογράφος και διηγηματογράφος Τηλέμαχος Τσελεπίδης.

Όσοι ασχολούνται με τη δραμινή λογοτεχνία, ιστορία και έρευνα, γνωρίζουν καλά τα έργα του Τηλέμαχου Τσελεπίδη, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 17 βιβλία συνολικά, ενώ όπως αναφέρει, έχει άλλα τόσα υπό έκδοση. Μεταξύ των εκδοθέντων και μη εκδοθέντων βιβλίων του, περιλαμβάνονται ποιητικές συλλογές, πεζά, ιστορικά καθώς και άλλα που αφορούν την αρχαιότητα στην περιοχή της Δράμας, καθώς και ορισμένα με χρονογραφήματα.

Στα τέλη του 2023, ο κ. Τηλέμαχος Τσελεπίδης, εξέδωσε τα εξής βιβλία: «Ελληνική Μιζέρια», στο οποίο έχει γίνει επιλογή χρονογραφημάτων τα οποία έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει ο συγγραφέας σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το δεύτερο βιβλίο του, είναι «Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1941 – 1944». Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται στοιχεία από την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο της Δράμας.

 

«Ελληνική Μιζέρια»

Στο βιβλίο του «Ελληνική Μιζέρια», δημοσιεύονται κείμενα και απόψεις, τα οποία έχουν δημοσιευτεί παλαιότερα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και πρόκειται για χρονογραφήματα.

Στο βιβλίο αυτό, το εισαγωγικό σημείωμα γράφει ο Δραμινός λογοτέχνης και συγγραφέας κ. Ιωάννης Δεϊρμεντζόγλου, στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο, είναι ένα σοφό βιβλίο. Κάνει μια βαθιά ανατομία της κοινωνίας μας. Είναι ένας οδηγός ζωής, ένα κεντρί για να ανανήψουμε από το λήθαργο της κοινωνίας μας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ο ίδιος: «Διαβάζοντας αισθάνθηκα ότι οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα, στα οποία έχει καταλήξει ο ίδιος ο συγγραφέας για την ζωή, είναι τα ίδια που νοιώθουμε κι εμείς και πάνω απ’ όλα είναι αληθινά. Οι αναγνώστης διαβλέπει ότι υπάρχει ένα κλειδί που θα μπορούσε να του ανοίξει πόρτες. Να δει τώρα, πολλά από αυτά, που είχε συνηθίσει να βλέπει και να τα δει τώρα με διαφορετικό μάτι».

Σε άλλο σημείο τέλος, χαρακτηριστικό για το ίδιο το βιβλίο αλλά και τον συγγραφέα του αναφέρει: «Το βιβλίο διακρίνεται για την ειλικρίνειά του, τίποτε δεν αποσιωπά, τίποτε δεν κρύβει. Όλα στο φως, όσο οδυνηρά και επώδυνα κι αν είναι. Όσο και αν τα “εν οίκω μη εν δήμω”, κρατούν μια παράδοση». (…) «Η εποχή μας είναι ασυγχώρητα μηχανική, απρόσωπη θα έλεγα, κι επιβάλλει τους δικούς της σκληρούς, άτεγκτους κανόνες. Σε αυτόν των αδυσώπητο χώρο ο συγγραφέας συνδιαλέγεται με τον αναγνώστη, του δίνει γνώσεις, κουράγιο, εκτίμηση, του ανοίγει μια ζεστή αγκαλιά».

«Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1941 – 1944»

Το συγκεκριμένο βιβλίο, αφορά στην περίοδο ακριβώς που αναφέρει και ο τίτλος του. Αποτελείται από παράθεση αυστηρά ιστορικών στοιχείων και ντοκουμέντων, ενώ παρατίθεται και μια σημαντική σειρά από πλούσια βιβλιογραφία, απ’ όπου αντλούνται στοιχεία.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και βέβαια και στη Δράμα, η οποία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και στις τρεις περιόδους Βουλγαρικής Κατοχής.

Χαρακτηριστικό σημείο που αναφέρεται στις πρώτες σελίδες, είναι οι σχέσεις που είχαν η Ελλάδα και η Βουλγαρία μεταξύ τους, σχέσεις ειρηνικές και φιλικές και όπως αναφέρει μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου 1940, έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο τότε Βούλγαρος πρωθυπουργός και  Υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Κιοσεϊβάνωφ (1884 – 1960) με συνοδεία επιτελών του. «Τον  υποδέχεται με θέρμη και τιμές ο Έλληνας πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς και πλήθος κόσμου. Στη Θεσσαλονίκη  υπογράφεται σύμφωνο ειρήνης, καλής γειτονίας και συνεργασίας και μη επιθέσεως μεταξύ των δύο λαών. Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν το απαραβίαστο των εθνικών των συνόρων με βάσει τις διεθνείς συνθήκες του Νεϊγύ και της Λοζάνης και ανταλλάσουν μεταξύ τους τις ανώτατες διακρίσεις των κρατών τους».

Βέβαια, από εκεί πέρα, όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη μετά την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία προς την Ελλάδα και την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα. Στο βιβλίο δημοσιεύονται σημαντικά ιστορικά στοιχεία της εποχής, αλλά και φωτογραφικό υλικό.

Τηλέμαχος Τσελεπίδης

Ο Τηλ. Τσελεπίδης, γεννήθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας. Σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και σταδιοδρόμησε ως τραπεζικός υπάλληλος.

Έχει οδυνηρά βιώματα από την βουλγαρική κατοχή 1941 – 1944, αφού είχε θύματα τον πατέρα του Σταύρο και τον παππού τους Θεόπεμπτο Βραχίδη, ενώ μικρός με όλη την οικογένειά του και 153 συγχωριανούς του πήγαν εξορία στην Βουλγαρία το Μάιο του 1944. Μεγάλωσε στο Οικοτροφείο Αρρένων Δράμας.

Το 1986 ξεκίνησε την έκδοση των πρώτων του πνευματικών ανησυχιών. Φιλομαθής και ανήσυχο πνεύμα, ευαίσθητος δέκτης κοινωνικών μηνυμάτων, γράφει και δημοσιογραφεί αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Οικονομικό Γυμνάσιο Δράμας, συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά εντός και εκτός της Δράμας και συμμετείχε με έργα του σε πολλές πανελλαδικές ανθολογίες ποίησης και διηγήματος, εκ των οποίων η μία στα Ελληνικά και τα Ιταλικά.

Είναι μέλος του Λογοτεχνικού Σωματείου Αθηνών και της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων της Βορείου Ελλάδος και σήμερα είναι πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Δράμας.

Επίσης, έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, διηγήματα και χρονογραφήματα, ιστορικά βιβλία και έρευνες και έχει πολλά αξιόλογα έργα για έκδοση.