Home > Πρώτο Θέμα > Λευκός καπνός για τη λαϊκή αγορά της Δράμας στην περιοχή της Ανάπλασης

Λευκός καπνός για τη λαϊκή αγορά της Δράμας στην περιοχή της Ανάπλασης

Λύθηκε το πρόβλημα χωροθέτησης για τη νέα λαϊκή αγορά

Λευκός καπνός για τη λαϊκή

αγορά της Δράμας

στην περιοχή της Ανάπλασης

► Επί της οδού Διοικητηρίου μέχρι Νικομηδείας οι παραγωγοί εποχικών ειδών και από την αρχή της Χελμού οι μικροπωλητές

► Ομόφωνη πρόταση για πρώτη φορά από τα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά – Συμφώνησαν  και οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ βγήκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου από το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας για τη νέα λαϊκή αγορά Δράμας.

Θετική ήταν λοιπόν η γνώμη της Κοινότητας Δράμας, καθώς ξεπεράστηκε ένα από τα βασικότερα ζητήματα, αυτό της χωροθέτησης παραγωγών αγροτικών προϊόντων, εμπόρων τροφίμων και μικροπωλητών βιομηχανικών προϊόντων και ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Επί της ουσίας, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ψήφιση του Κανονισμού λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχουμε πλέον οριστικά τη νέα λαϊκή αγορά να λειτουργεί στην περιοχή της ανάπλασης. Και η περιοχή στην οποία θα λειτουργήσει είναι από την αρχή της οδού Χελμού στο άγαλμα της «Νίκης της Δράμας» μέχρι όσο ψηλά πάει, και το ένα μέρος της οδού Διοικητηρίου στην παράλληλη της Χελμού μόνο στο πρώτο τμήμα που βρίσκεται το άγαλμα. Δηλαδή η οδός Διοικητηρίου θα χρησιμοποιηθεί από τη διασταύρωσή επί από την οδό Βεργίνας μέχρι και τη διασταύρωσή της με την οδό Νικομηδείας. Πριν δηλαδή από τα σχολεία, ώστε να μη διαταραχθεί η λειτουργία τους.

Η κοινή πρόταση των δύο Σωματείων

Ουσιαστικά, τα δεδομένα άλλαξαν, όταν τελικά τα δύο μεγάλα Σωματεία παραγωγών και μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στην λαϊκή αγορά, συμφώνησαν μεταξύ τους και με ομόφωνη απόφαση, κατέθεσαν πρόταση για την πλήρη μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς στην ανάπλαση.

Η κοινή απόφαση των δύο Σωματείων περιλαμβάνει την εξής πρόταση:

-Επί της αρχής της οδού Διοικητηρίου με Βεργίνας, έως τη διασταύρωσή της με την οδό Νικομηδείας, να τοποθετηθούν οι παραγωγοί (εποχιακοί εκθέτες), καταλαμβάνοντας και τις δύο πλευρές του δρόμου.

-Επί της αρχή της οδού Χελμού με Βεργίνας να χωροθετηθούν από τη δεξιά πλευρά της οδού προς το γήπεδο «Δ. Κραχτίδης» οι παραγωγοί εκθέτες και από την αριστερή πλευρά της οδού προς το γήπεδο «Δ. Κραχτίδης» οι έμποροι εκθέτες μέχρι ότου εξαντληθούν τα εκθετήριά τους.

Η εγκατάλειψη των πάρκινγκ

Με αυτή την κοινή απόφαση, ουσιαστικά εγκαταλείπεται πλέον οριστικά η άποψη που είχε αρχικά εκφράσει η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, για χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων. Ένας σχεδιασμός που όλοι οι επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς δεν είχαν αποδεχτεί, κυρίως γιατί ο χώρος είναι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης και δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν έως εκεί κυρίως ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και γενικότερα παρουσιάζοντας πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Επίσης, στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε και το θέμα της ιδιοκτησίας, αν δηλαδή τα οικόπεδα αυτά ανήκουν στο Δήμο ή στο δημόσιο. Τελικά, τα οικόπεδα αυτά ανήκουν στο Δήμο, όμως θα πρέπει στη συνέχεια να εγγραφούν στο Κτηματολόγιο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Η συνεδρίαση της Κοινότητας

Παρόντες κατά τη συνεδρίαση, ήταν η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κα.  Παπαδοπούλου καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών κ. Χρυσοστομίδης, ενώ ενημερωτικά παρέστη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου.

Ο κ. Τάσσου μάλιστα, ενημέρωσε το σώμα ότι μόλις έλαβε την κοινή ομόφωνη  πρόταση των Σωματείων, προέβη σε έναν κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταφέροντας στη συνεδρίαση την σύμφωνη γνώμη τους σχετικά με αυτήν.

Μετά από συζήτηση, η Κοινότητα Δράμας καταψήφισε για μια ακόμα φορά την αρχική πρόταση για χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, ενώ υπερψήφισε κάνοντας αποδεκτή την πρόταση των δύο Σωματείων για χωροθέτηση στις αρχές των οδών Χελμού και Διοικητηρίου.

Βέβαια, το θέμα αναμένεται να επανέλθει για συζήτηση και ψήφιση, καθώς με βάση τη νέα πρόταση χωροθέτησης θα πρέπει να υπάρξει και ο αντίστοιχος κανονισμός λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς. Στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εντέλει θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δηλώσεις αντιδημάρχου κ. Τάσσου

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» μετά τις εξελίξεις αυτές, έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, ο οποίος σημείωσε τα εξής: «Περιμένουμε να δούμε γραμμένη την απόφαση της Δράμας, δεν γνωρίζω αν ψηφίστηκε όλο τον Κανονισμό ή μόνο το ζήτημα της χωροθέτησης. Αυτό που είχε αποσταλεί ως θέμα ήταν γενικότερα ο Κανονισμός λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, μέρος του οποίου ήταν και η χωροθέτηση» και επί της ουσίας επεσήμανε: «Το νεότερο είναι ότι υπήρξε ένα κοινό έγγραφο των παραγωγών και των μικροπωλητών, των εμπόρων διατροφικών ειδών και των εμπόρων των βιομηχανικών ειδών, ότι επιθυμούν την χωροθέτηση επί της οδού Διοικητηρίου, όπου εκεί θα τοποθετηθούν οι  παραγωγοί εποχικών προϊόντων και η τοποθέτηση των υπόλοιπων από την αρχή της Χελμού εκατέρωθεν».

Όπως τόνισε ο κ. Τάσσου, «Αυτό που είχαμε σκοπό ως δημοτική αρχή και γι’ αυτό συστήσαμε τη διαπαραταξιακή επιτροπή, ήταν η ομόθυμη και ομόφωνη στάση όλων των παραγόντων της λαϊκής αγοράς. Η πρόταση αυτή την οποία σαφώς και χαιρετίζουμε, ήταν η πρόταση που είχαμε καταθέσει στη διαπαραταξιακή στην αρχική συνεδρίαση. Και το λέμε αυτό για ιστορικούς λόγους και μόνο. Το σημαντικό είναι ότι μετά από μια ταλαιπωρία και των ανθρώπων της λαϊκής αγοράς και των καταναλωτών, ερχόμαστε με μια ομόθυμη απόφαση. Νομίζω ότι ξεκαθαρίστηκε, ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος».

Όπως τόνισε ο κ. Τάσσου επίσης, «έγινε ένας κύκλος συζητήσεων με τους αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων  μ’ εμένα και το  δήμαρχο και εφόσον δεν υπάρχει καμιά αντίδραση, θα προχωρήσουμε με αυτό το δεδομένο. Από εκεί και πέρα περιμένω να δω την απόφαση».

Ο σχεδιασμός μιας σύγχρονης λαϊκής αγοράς

Ερωτώμενος για τον σχεδιασμό που είχε υπάρξει, ώστε να πάει η λαϊκή αγορά στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, αν θα συνεχίσει να υφίσταται ώστε κάποια στιγμή να γίνουν εκεί παρεμβάσεις από το Δήμο, ο κ. Τάσσου απάντησε: «Αυτό το οποίο δημιούργησε μια αμφιβολία για την περιοχή εκείνη, ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αν υπάρχει μια δυνατότητα για να υπάρξουν πραγματικά αυτές οι εγκαταστάσεις. Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τη δήλωση στο Κτηματολόγιο σαφώς και θα προχωρήσει ώστε να υπάρχει κατοχυρωμένη η περιουσία του Δήμου Δράμας», είπε ο κ. Τάσσου και τόνισε ιδιαίτερα: «Θεωρώ πως η ομόθυμη απόφαση των παρατάξεων θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να έχουμε μια ετοιμότητα, να μπορέσουμε να ζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, να ζητήσουμε ό,τι είναι αναγκαίο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων λαϊκής αγοράς που θα μπορούν να την στεγάσουν στα πρότυπα άλλων σύγχρονων παρόμοιων αγορών. Δεν θα πρέπει δηλαδή να εγκαταλείψουμε αυτό το σχεδιασμό».

Ο ρόλος της Raycap

Ερωτήθηκε επίσης ο κ. Τάσσου, αν στο ζήτημα των μελετών για τις εγκαταστάσεις μιας νέας λαϊκής αγοράς εμπλέκεται και η εταιρεία Raycap, ο κ. Τάσσου απάντησε θετικά: «Το γραφείο στο οποία ανέθεσε η  Raycap τη δημιουργία του master plun και αφορά στην ανάπλαση της Εθνικής Αμύνης, του κήπου και της πλατείας, είχε ασχοληθεί και με την περιοχή της Χελμού. Αποφασίστηκε όμως τότε από τους ανθρώπους που έκαναν τη μελέτη, ότι σε μια δεύτερη φάση θα κοιτάξουμε και την ανάπτυξή της. Πάντως υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ο οποίος θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα».