Home > νέα > Με επιτυχία μια δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης παρωτίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμα

Με επιτυχία μια δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης παρωτίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμα

Υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας στη Δράμα

Με επιτυχία μια δύσκολη

επέμβαση αφαίρεσης παρωτίδας

στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμα

Με χειρουργό την ΩΡΛ επιμελήτρια Α΄ κα Μποτάνη Ιωάννα και αναισθησιολόγο τον επιμελητή Β΄ κ. Ιωαννίδη Ραφαήλ

 

 

ΓΙΑ την πραγματοποίηση μιας ιδιαίτερα δύσκολης επέμβασης αφαίρεσης παρωτίδας, ενημερώνει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, ενώ όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της, «η ενημέρωση μας βοηθά να σχηματίσουμε γνώμη για την υψηλή ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας, «πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, επέμβαση ΕΠΙΠΟΛΗΣ ΠΑΡΩΤΙΔΕΚΤΟΜΗΣ.

Συγκεκριμένα, αφορά χειρουργείο ΩΡΛ, με χειρουργό την ΩΡΛ επιμελήτρια Α΄ κα Μποτάνη Ιωάννα και αναισθησιολόγο τον επιμελητή Β΄ κ. Ιωαννίδη Ραφαήλ».

Όπως αναφέρεται, «είμαστε υπερήφανοι, γιατί η εν λόγω επέμβαση δεν πραγματοποιείται σε άλλα δευτεροβάθμια νοσοκομεία και διενεργείται για την αφαίρεση καλόηθων και κακόηθων όγκων του παρωτιδικού αδένα. Η παρωτιδεκτομή (αφαίρεση παρωτίδας) είναι χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης του παρωτιδικού αδένα, ο οποίος είναι ένας από τους δύο μείζονες σιελογόνους αδένες που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Η πιο κοινή αιτία για την απομάκρυνση αυτού του αδένα, οφείλεται σε ανώμαλη μάζα που περιέχεται μέσα του. Η ίδια η μάζα μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε εντός της παρωτίδας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι σπάνιο φαινόμενο να προκαλεί πόνο ή δυσφορία (συνήθως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται στην περίπτωση κακοήθους εξαλλαγής). Στην πραγματικότητα, το μόνο σύμπτωμα για το οποίο παραπονούνται οι ασθενείς είναι η διόγκωση και η ασυμμετρία του προσώπου».

Όπως αναφέρει μάλιστα η κα. Καρατζόγλου, «το πρώτο μέλημα του χειρουργού είναι η αναγνώριση του προσωπικού νεύρου, που περνά μέσα από τον αδένα. Κρίσιμη στην αναγνώριση αυτή είναι η νευροπαρακολούθηση. Δηλαδή, κατά την επέμβαση, χρησιμοποιείται συσκευή που με τη χρήση ηλεκτροδίων και ειδικού στυλεού, βοηθά στην αναγνώριση του προσωπικού νεύρου (monitoring), αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που προμηθευτήκαμε. Ακολουθεί η παρασκευή του επιπολής λοβού και η αφαίρεση του όγκου. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή που χειρουργήθηκε είναι εξαιρετική και αναρρώνει ασφαλής».