Home > Πρώτο Θέμα > Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στη Δράμα

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στη Δράμα

Ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί οι εκδηλώσεις

Με λαμπρότητα ο εορτασμός

της Εθνικής Επετείου

της 25ης Μαρτίου στη Δράμα

 

 

 

ΜΕ ΛΑΠΡΟΤΗΤΑ και βοηθούντος του καλού καιρού και της υψηλής θερμοκρασίας, η Δράμα γιορτάζει σήμερα την Εθνική Επέτειο και τα 202 χρόνια από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου.

Οι Δραμινοί έχουν ήδη αναρτήσει τη γαλανόλευκη στα μπαλκόνια τους, ενώ έχουν σημαιοστολιστεί οι δρόμοι της πόλης καθώς και όλα τα δημόσια κτίρια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ήδη από τις 08.00 το πρωί έγινε η έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας με την παρουσία στρατιωτικού αγήματος, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας παιάνισε εμβατήρια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στις 10.30, έγινε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ. Δωρόθεος, μαζί με τον Ιερό κλήρο της πόλης.

Στις 11.30 ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας στο δημοτικό κήπο της πόλης μας και στις 12.00 η μεγάλη παρέλαση.

Μεγάλο πλήθος Δραμινών έχει συγκεντρωθεί κατά μήκος της Εθνικής Αμύνης, όπου παρελαύνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι πρόσκοποι, τα Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.

Αισθήματα υπερηφάνειας γεμίζουν τους Δραμινούς τα στρατιωτικά αγήματα της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, των Δυνάμεων Καταδρομών, όπως και των Εθνοφυλάκων μας.

Η 25η Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου είναι η εμβληματική ημερομηνία της αρχής της Ελληνικής Επανάστασης. Ο μεγάλος πόλεμος της Ανεξαρτησίας από το από τη Μολδοβλαχία έως την Πελοπόννησο και την Κρήτη έγινε με βάση την ορθόδοξη θρησκεία και την αρχαία ελληνική πεποίθηση των Πανελλήνων.

Στο βορρά ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 17 Μαρτίου 1821 υψώνει την ελληνική σημαία στο Βουκουρέστι, την τότε πρωτεύουσα της Βλαχίας. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης τελικά είναι εκείνος που από τη Μάνη στις 17 Μαρτίου 1821 εκκινεί τον ένοπλο αγώνα νότια. Η πόλη της Καλαμάτας απελευθερώνεται στις 23 Μαρτίου 1821 και οι ελεύθεροι Έλληνες από τη «Μεσσηνιακή Γερουσία» συγγράφουνε Προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.

Η 25η Μαρτίου 1838 ορίζεται ως η εθνική επέτειος των Ελλήνων από τον Όθωνα. Ακόμη τότε ζούσανε πολλοί πολεμιστές του Αγώνα ανάμεσά τους ο Γέρος του Μοριά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), ο Στερεοελλαδίτης Ιωάννης Μακρυγιάννης (1797-1864) και ο Κωνσταντίνος Κανάρης (1793-1877) από τα Ψαρά, ο ηρωικός πυρπολητής στην Τένεδο έως τη Χίο και τη Σάμο στο Αιγαίο πέλαγος. Η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και τα νησιά, τα ελληνικά νησιά, στο ανατολικό Αιγαίο είχανε καθαρή λύση στην επίλυση του γόρδιου οθωμανικού δεσμού. Συγκεκριμένα, η Επανάσταση αποφασίστηκε περί τα τέλη του φθινοπώρου το 1820 από ηγέτες στα οριοθετούμενα σύνορα του Ελληνισμού.