Home > Πρώτο Θέμα > Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σώζει ζωές-Κατασταλτικός παράγοντας το κάπνισμα

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σώζει ζωές-Κατασταλτικός παράγοντας το κάπνισμα

Κατασταλτικός παράγοντας το κάπνισμα

Η έγκαιρη διάγνωση

του καρκίνου

του πνεύμονα σώζει ζωές

► Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μελίτη» από το Δήμο Δράμας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η Πνευμονολόγος κα. Καμπουρίδου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας του Δήμου Δράμας κ. Παναγιωτίδης και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής 5 Μαΐου, παρουσιάστηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πανελληνίου προγράμματος «Μελίτη» που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, με τη συνεργασία του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας.

Κεντρική ομιλήτρια, ήταν η Δραμινή Πνευμονολόγος κα. Κυριακή Καμπουρίδου, η οποία ανέπτυξε και το θέμα στην ουσία του.

Προγράμματα ενημέρωσης

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δράμας και ιατρός κ. Παναγιωτίδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μελίτη», «το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους συμπολίτες μας, καθώς ενημερώνει για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα».

Όπως είπε, «είναι ένα πρόγραμμα που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς ο Δήμος Δράμας έχει υπογράψει σύμβαση με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας για το τι θα πρέπει να προσέχουμε για να μην φτάσουμε στο σημείο κι εμείς να νοσήσουμε ως ογκολογικοί ασθενείς και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή να προλάβουμε το κακό. Πάνω απ’ όλα είναι η πρόληψη και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτίδης, «ένα σημαντικό ζήτημα είναι το τσιγάρο. Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι το τσιγάρο βλάπτει πάρα πολύ την υγεία και κυρίως τα πνευμόνια μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται συχνά εξετάσεις, με αξονική θώρακος, που είναι μια εξέταση πρόληψης. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Δήμος Δράμας και το Τμήμα Υγείας, είναι να στηρίξει αυτές τις εκδηλώσεις και να βρίσκει δωρεάν προγράμματα όπως αυτό για ενημέρωση των συμπολιτών μας».

Υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος θνησιμότητας

Για την ομιλία της μίλησε επίσης στον «Π.Τ.» η ιατρός Πνευμονολόγος κα. Καμπουρίδου, σημειώνοντας ότι, «ο καρκίνος του πνεύμονα, αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 καρκίνο όσον αφορά την θνησιμότητα και γι’ αυτό η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές».

Όπως τόνισε ιδιαίτερα, «όσοι είναι καπνιστές 50-84 ετών ή πρώην καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, θα πρέπει να υποβάλλονται ετησίως σε αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβόλησης στον πνεύμονα για την πρώιμη διάγνωση της νόσου και την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Διότι η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές».

Ο έλεγχος μειώνει την θνησιμότητα

Ιδιαίτερα σημείωσε η ίδια, ότι «έχουν γίνει μελέτες σε βάθος χρόνου 20 ετών και έχουν δείξει ότι με τις αξονικές αυτές έχει μειωθεί η θνησιμότητα μέχρι 30% περίπου σε άνδρες και 61% σε γυναίκες. Ο καρκίνος του πνεύμονα δυστυχώς όταν διαγιγνώσκεται, διαγιγνώσκεται πάρα πολύ αργά. Επομένως η πενταετής επιβίωση είναι πάρα πολύ χαμηλή. Φτάνει μέχρι το 3,5%. Με τα προγράμματα αυτά προληπτικού ελέγχου έχει φανεί ότι η επιβίωση μπορεί να αυξηθεί, η πενταετής, μέχρι και 85%».

Σοβαρό πρόβλημα το κάπνισμα

Τόνισε ακόμα χαρακτηριστικά η κα. Καμπουρίδου, ότι «το κάπνισμα αφορά 80-90% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι η επαγγελματική έκθεση σε κάποιους ανθρώπους που εκτίθενται παράδειγμα στον αμίαντο, όπως είναι η περιβαλλοντική ρύπανση και άλλα διάφορα αίτια, αλλά ο κύριος και βασικός λόγος είναι το κάπνισμα. Φανταστείτε ότι περίπου 10.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται περίπου κάθε χρόνο και από αυτές το 80-90% αφορά καπνιστές, δηλαδή 8.000-9.000 κάθε χρόνο είναι καπνιστές».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, η οποία στις δηλώσεις της, σημείωσε ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας παρίσταται σε οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται και έχει ως σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού, είτε σε θέματα πρόληψης, είτε σε θέματα θεραπείας, είτε σε θέματα αντιμετώπισης. Μετά από τα χρόνια της πανδημίας, στα οποία ζήσαμε μια εσωστρέφεια, τώρα υπάρχει μια εξωστρέφεια όσον αφορά όλους τους φορείς. Ως φορέας επιστημονικός εμείς συνεργαζόμαστε και με τους Δήμους και με την Περιφέρεια όσον αφορά τέτοιου είδους προγράμματα. Και με τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου υπάρχει μια αντίστοιχη δράση που γίνεται όσον αφορά την ενημέρωση πάνω στο κομμάτι του καρκίνου του πνεύμονα και γενικά των προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εννοείται ότι η παρουσία των μελών μας είναι πάντα εθελοντική».