Home > Νέα > Μεγάλες οι δυνατότητες της εναέριας και δορυφορικής αρχαιολογίας για τη Δράμα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Καϊμάρης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ.

Μεγάλες οι δυνατότητες της εναέριας και δορυφορικής αρχαιολογίας για τη Δράμα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Καϊμάρης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ.

Το Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Μεγάλες οι δυνατότητες

της εναέριας και δορυφορικής

αρχαιολογίας για τη Δράμα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Καϊμάρης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κεντρικό θέμα, «Εναέρια και Δορυφορική Αρχαιολογία» διοργανώνει το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας στις 3 Φεβρουαρίου στις 12.30, με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Καϊμάρη, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. Το περιεχόμενο της ομιλίας αφορά στη μεθοδολογία της Εναέριας και Δορυφορικής Αρχαιολογίας, στους εντοπισμούς πιθανών καλυμμένων κατασκευών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον ελληνικό χώρο και στην πορεία της αρχαίας Εγνατίας Οδού από την Αμφίπολη έως τους Φιλίππους. Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον κ. Καϊμάρη, οποίος σημειώνει ότι «η εναέρια και δορυφορική αρχαιολογία, αφορούν σε δύο τεχνικές αρχαιολογικής πρόβλεψης, όπου μέσα από δορυφορικές εικόνες ή γενικότερα μόνο μέσα από εικόνες, προσπαθούμε να διακρίνουμε ίχνη από χαμένες κατασκευές. Αν αυτές είναι σύγχρονες ή αρχαίες, αυτό στη συνέχεια θα το πουν οι αρχαιολόγοι». Στην ερώτηση αν αυτό γίνεται μετά από αναζήτηση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ο κ. Καϊμάρης σημειώνει ότι «είναι μια μεθοδολογία αρκετά πολύπλοκη, και η οποία άλλες φορές εμφανίζει ή οδηγεί στην εμφάνιση κατασκευών – χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι αυτές οι κατασκευές – και στη συνέχεια δίνουμε στίγματα ενδιαφέροντα σημεία στους αρχαιολόγους».

Ερωτώμενος  για την εργασία που έχει κάνει ο ίδιος με τα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού, τονίζει ότι «στην ομιλία μου, θα δείξω κάποια ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού, σε κάποια σημεία έχουν γίνει ανασκαφικές τομές οπότε είμαστε σίγουροι ότι είναι και σε άλλα δεν ξέρουμε, και ουσιαστικά θα παρουσιάσω τη διαδρομή από την Αμφίπολη μέχρι του Φιλίππους. Ορισμένα από αυτά τα σημεία είναι τεκμηριωμένα γιατί έχουν γίνει ανασκαφικές τομές και σε άλλα εικάζουμε που είναι. Όταν  κάποτε σκάψουν οι αρχαιολόγοι, θα μπορεί να βεβαιωθεί αν είναι της αρχαίας Εγνατίας ή κάτι άλλο».

Στην ερώτηση αν στο μέλλον υπάρχει η πιθανότητα συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ο κ. Καϊμάρης απαντάει θετικά λέγοντας: «Φυσικά. Εγώ είμαι ανοικτός, η κα. Πουλιούδη είναι πολύ καλή Έφορος, έχουμε άψογη συνεργασία με τους Αρχαιολόγους εκεί και όντως, στόχος για το άμεσο μέλλον, βραχυπρόθεσμα, να προχωρήσουμε σε συνεργασία για να δούμε αν αυτά τα ίχνη οφείλονται στην Εγνατία οδό ή σε κάτι άλλο. Θα πρέπει να πω πάντως, ότι, η Δράμα έχει μια πολύ καλή Εφορεία Αρχαιοτήτων δραστήρια και με όραμα».