Home > νέα > Μεγάλη ανάσα για το Δήμο η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δράμας

Μεγάλη ανάσα για το Δήμο η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δράμας

Ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Μεγάλη ανάσα για το Δήμο

η μελέτη του Τοπικού

Πολεοδομικού Σχεδίου Δράμας

Εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε χθες το πρωί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η έγκριση των όρων διακήρυξης της μελέτης: «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (πρώην Τ.Χ.Σ.) Δήμου Δράμας», καθώς και των τευχών του διαγωνισμού και ο καθορισμός της Επιτροπής Διαγωνισμού της μελέτης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, μέσα από το οποίο και όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, θα μπορεί επιτέλους ο Δήμος Δράμας να έχει οριοθετημένα σημεία και ζώνες με οικιστικά όρια, χρήσεις γης, περιορισμούς δόμησης, ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, οδικό δίκτυο και άλλα.

Όπως τόνισε χθες στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Καψημάλης, «η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε ομόφωνα τους όρους διακήρυξης της μελέτης καθώς και των τευχών δημοπράτησης και πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στην εύρεση του μελετητή που θα αναλάβει το σημαντικό αυτό έργο».

Το σύνολο του προϋπολογισμού της μελέτης ανέρχεται στο 1.246.720,10 ευρώ, το οποίο έχει ήδη κατανεμηθεί με 3.000 ευρώ για το 2022, με 500.000 ευρώ για το 2023 και το 2024 και τέλος 243.720,10 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, επισημαίνει ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.), «αποτελούν σύνολο κειμένων και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται, το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, ζώνες υποδοχής, συντελεστής δόμησης, ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, λοιπά τεχνικά μεταφορικά ή περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και άλλα».

Όπως σημειώνει ο κ. Καψημάλης, «Με τα Τ.Π.Σ. καθορίζονται για κάθε Δημοτική Ενότητα οι κατηγορίες: Οικιστικές περιοχές, περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, περιοχές προστασίας και περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς, περιοχές ελέγχου χρήσεων γης. Η σκοπιμότητα και  η αναγκαιότητα του έργου, προκύπτει από την μη ύπαρξη αντίστοιχης μελέτης στον Καλλικρατικό Δήμο Δράμας, καθώς η χωρική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του νέου Δήμου είναι πλέον διαφορετική: πιο εξελιγμένη, πιο σύνθετη και το βασικό χωροταξικό εργαλείο όπως το Τ.Π.Σ. πρέπει να είναι ενιαίο, ολοκληρωμένο, σύγχρονο και να ικανοποιεί τις μελλοντικές απαιτήσεις ορθολογικής οργάνωσης του χώρου, αστικού και μη».

Ερωτώμενος ότι το  θέμα αυτό συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, ο κ. Καψημάλης σημειώνει ότι «όντως πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι θα είμαστε από τους πρώτους Καλλικρατικούς Δήμους που θα ξεκινήσουμε μια τέτοια μελέτη».