Home > νέα > Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας-Ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας-Ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων

ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας

 

 

Την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020, τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Μεγάλο πλήγμα, υπέστησαν και οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας, καθώς χάθηκε η εορταστική περίοδος της Ονειρούπολης. Η απώλεια της συγκεκριμένης διοργάνωσης επέφερε μεγάλες απώλειες εσόδων στα ξενοδοχεία καθώς ο τζίρος που χάθηκε ήταν μεγάλος.

Πάνω από 800.000 είναι οι επισκέπτες που περνάνε τις πύλες της Ονειρούπολης κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς διαμένουν στα ξενοδοχεία της πόλης μας, καθώς η Δράμα επιλέγεται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών από χώρες των Βαλκανίων, της Γαλλίας, της Γερμανίας και από αλλού, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Το 60-70% του ετήσιου τζίρου των ξενοδοχείων είναι από τα έσοδα της περιόδου των Χριστουγέννων, όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής μας.

Αξίζει να θυμίσουμε τις δηλώσεις της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου ΚΟΥΡΟΣ, κας. Ελένης Τζαμτζή,  στον «Π.Τ.» για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Τότε, η κα. Τζαμτζή είχε δηλώσει πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τουρισμός δεν υπάρχει στη Δράμα, δουλεύαμε χωρίς κόσμο, χωρίς απολαβές. Η ζημιά είναι μεγάλη 100%. Και δεν θα μπορέσει αυτή να αναπληρωθεί ούτε στο επόμενο διάστημα, αλλά ούτε και το καλοκαίρι, γιατί η Δράμα δεν έχει τουρισμό».

Από τότε βέβαια η κατάσταση όχι μόνο δεν καλυτέρευσε, αλλά με το πέρας του καλοκαιριού ήρθε και το δεύτερο lockdown, όπου δοκιμάστηκαν για άλλη μια φορά οι αντοχές των ξενοδόχων και ευρύτερα όλου του επιχειρηματικού κόσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζεται ότι πανελλαδικά:

– Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.

– Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

– Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.

– Η μέση πληρότητα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.

– Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.

– Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. Τονίζεται ότι με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020.

– Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα  278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Αναφορικά με την εξέλιξη της νέας τουριστικής χρονιάς, ο κ. Βασιλικός, σημείωσε ότι το 2021 δεν σηκώνει προβλέψεις και εκτιμήσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, που θα διαμορφώσουν την εξέλιξη της. “Ούτε το 2022 θα ξυπνήσουμε και θα έχουμε τα νούμερα που επιτεύχθηκαν το 2019”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλικός, που δεν θέλησε να προβεί σε καμία εκτίμηση για την εξέλιξη της.

Φέτος εξήγησε, δεν θα είναι μια χρονιά κανονικότητας, αφού και πάλι τα δεδομένα της χρονιάς θα τα θέσουν οι λοιμωξιολόγοι, αλλά και η εξέλιξη του εμβολιασμού. Πάντως ο κ. Βασιλικός έκανε λόγο και για θετικά σημάδια που θα δώσουν πόντους στον ελληνικό τουρισμό, μετά την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας και αυτό έχει να κάνει με την φήμη που έχει αποκτήσει η Ελλάδα από την αντιμετώπιση του Covid 19 σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.