Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλο πρόβλημα με το κακότεχνο και κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο του Νομού Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.»  διευθύντρια της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κα. Σαρίγκολη

Μεγάλο πρόβλημα με το κακότεχνο και κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο του Νομού Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.»  διευθύντρια της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κα. Σαρίγκολη

Μεγάλο πρόβλημα με το κακότεχνο

και κατεστραμμένο αρδευτικό

δίκτυο του Νομού Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.»  διευθύντρια της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κα. Σαρίγκολη

► Πρόβλημα με τις αρδεύσεις η μείωση των υδάτων λόγω ανομβρίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ μας φύλλο, αναφερθήκαμε στο ζήτημα του προβλήματος που υπάρχει στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου και κυρίως στην καλλιέργεια της πατάτας, καθώς το Φράγμα Λευκογείων έχει πλέον πολύ χαμηλή στάθμη νερού. Κι αυτό, εξαιτίας του άνυδρου χειμώνα που έχουμε βιώσει και συνεχίζουμε να βιώνουμε.

Δυστυχώς, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, μιας και μόνο κάτι γρήγορο θα πρέπει να γίνει, ή ένα θαύμα, ώστε να γεμίσει ο ταμιευτήρας του Φράγματος Λευκογείων τόσο νερό, όσο να μπορέσει να καλύψει μεγάλο μέρος της άρδευσης της πατάτας για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σήμερα το Φράγμα Λευκογείων θα έπρεπε να έχει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όμως αυτό δεν ξεπερνάει το 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού. Και αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και ορισμένες γεωτρήσεις να ανοίξουν οι καλλιεργητές πατάτας και πάλι θα δυσκολευτούν να ποτίσουν το καλοκαίρι.

Τι γίνεται όμως στην πεδιάδα της Δράμας;

Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο το Κ. Νευροκόπι, αλλά και την πεδιάδα της Δράμας, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τους αγρότες – καλλιεργητές, δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα.

Η ανομβρία του φετινού χειμώνα έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλα προβλήματα, σε όλη τη χώρα, όπως και στην περιοχή μας και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες, όσον αφορά το ζήτημα της άρδευσης των καλλιεργειών. Πράγμα που σημαίνει ότι, ο αγροτικός κόσμος θα δυσκολευτεί για άλλη μια χρονιά, καθώς θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αυξήσει το κόστος της άρδευσης με άλλους τρόπους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με την διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας, κα. Ιωάννα Σαρίγκολη, η οποία επιβεβαιώνει την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Νευροκόπι με το Φράγμα Λευκογείων, όσο και γενικότερα στην πεδιάδα της Δράμας.

Όπως σημειώνει, η στάθμη του Φράγματος Λευκογείων έχει μειωθεί τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να αρδευτούν ικανοποιητικά τα 60.000 στρέμματα του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου «και ο κόσμος εκεί ανησυχεί ιδιαίτερα».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της πεδιάδας της Δράμας, εξηγεί ότι και εδώ υπάρχει πρόβλημα καθώς «έχουμε μείωση των νερών γενικά και ειδικότερα του Αγγίτη και της Αγίας Βαρβάρας, όπως και του χειμάρρου Μυλοποτάμου, πηγές από τις οποίες αρδεύεται ο κάμπος της Δράμας», επισημαίνοντας πάντως ότι, «οι ΤΟΕΒ έχουν γεωτρήσεις, από τις οποίες μπορεί κάπως να βοηθηθεί η κατάσταση το καλοκαίρι».

Σε άσχημη κατάσταση το  αρδευτικό δίκτυο

Πέρα όμως από τη μείωση των υδάτων γενικότερα στην περιοχή που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην άρδευση το καλοκαίρι αν μέχρι τότε δεν βρέξει ικανοποιητικά, υπάρχει και το ζήτημα του αρδευτικού δικτύου. Για το οποίο η κα. Σαρίγκολη σημειώνει ότι δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι.

Ερωτώμενη σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αρδευτικό δίκτυο του Νομού, η ίδια σημειώνει αρχικά ότι, «τα αρδευτικά μας δίκτυα είναι παλιά, είναι χωμάτινα τα περισσότερα, ή αρδεύουν με ροή και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη σπατάλη νερού».

Η ίδια αναφέρεται για παράδειγμα στο αρδευτικό δίκτυο Βοϊράνης το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς «είχαμε καταστροφές στα αντλιοστάσια. Αρδεύεται από τις πηγές Κεφαλαρίου και απ’ ό,τι ξέρουμε, οι πηγές Κεφαλαρίου, είναι οι μόνες που δεν έχουν μειώσεις κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών  που παρακολουθούνται».

Ερωτώμενη γιατί το δίκτυο αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε, επισημαίνει ότι τα χρόνια εκείνα (δεκαετία 1980), «η τότε διοίκηση που ήθελε κινητά στοιχεία (σωλήνες ποτίσματος), τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Κι αυτό γιατί, αν και τις έδωσε το Υπουργείο, εντούτοις αρνούνταν να ποτίζουν με τεχνητή βροχή και τελικά πότιζαν με ροή. Έτσι απαξιώθηκε σε ένα μέρος το δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα είχαμε και τις κλοπές από διάφορες ομάδες και τελικά απαξιώθηκαν όλα. Τώρα αν βέβαια λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια, θα ήταν ίσως διαφορετικό το θέμα, θα τα εκμεταλλεύονταν οι παραγωγοί».

Όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το αρδευτικό δίκτυο Φωτολίβους – Καλού Αγρού, «το οποίο παραδόθηκε το 1988-1989 αλλά δεν λειτούργησε ούτε μια μέρα. Κι αυτό γιατί, μόλις μπήκε το νερό, οι σωληνώσεις έσπασαν, οι διώρυγες καταστράφηκαν λόγω κακής κατασκευής. Κι από τότε, το δίκτυο κι εκείνο λειτουργεί σαν ανοικτό δίκτυο».

Το θέμα είναι ότι σήμερα καλλιεργητές, «με δικό τους κόστος και έξοδα, ποτίζουν με τεχνητή βροχή αλλά ξοδεύουν οι ίδιοι ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο που είναι πολύ ακριβό και έχει μεγαλύτερο κόστος.  Αν κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στο πετρέλαιο και στο ρεύμα, έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά».

Χρειάζονται μελέτες για κατασκευή έργων

Το σημαντικό είναι σήμερα ότι, χρειάζονται μελέτες, για να γίνουν και τα αντίστοιχα έργα, πράγμα αρκετά δύσκολο. Ουσιαστικά τα αρδευτικά δίκτυα της Δράμας είναι κατεστραμμένα και χρειάζονται επισκευές και ανακατασκευές.

Στην ερώτηση για το αν έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Αντιπεριφέρεια Δράμας, η κα. Σαρίγκολη επισημαίνει: «Από την στιγμή που είχε καταργηθεί η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και έπεσε το βάρος στις υπηρεσίες – μετά το 2010 είχαμε και την κρίση και έφυγαν πολλοί υπάλληλοι – οι υπηρεσίες έχουν υποστελεχωθεί και έχει μείνει πολύ μικρός αριθμός υπαλλήλων, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες μελέτες».

Διευκρινίζει εδώ, ότι, «οι μελέτες αυτές δεν μπορούν να γίνουν από τους υπαλλήλους της Π.Ε. Δράμας με τα μέσα που έχουν. Εδώ χρειάζονται μεγάλα μελετητικά γραφεία. Παλιότερα το Υπουργείο έκανε κάποιες μελέτες, τις ανέθετε σε μεγάλα μελετητικά γραφεία. Βλέπουμε να γίνονται μικρές μελέτες, όχι όμως σε κάποιο μεγάλο φάσμα για 60.000 στρ. ή 80.000 στρ.».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «μπορεί να υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση, αλλά το κόστος των έργων είναι μεγάλο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μπει όμως εκεί ένα τέτοιο έργο, θα πρέπει να υπάρχουν ώριμες μελέτες. Βλέπω ότι η  Περιφέρεια σήμερα έχει τη θέληση – και όλοι παλαιότερα βέβαια και οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες – έχουν τις προτάσεις τους, έχουν στο μυαλό τους την ανακατασκευή, όμως δεν υπάρχει ωριμότητα μελετών, γιατί δεν υπάρχουν και οι ανάλογες μελέτες. Πρόκειται για έργα εκατομμυρίων ευρώ».

Ίσως λοιπόν αυτό που θα πρέπει να γίνει, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, να θέσει ένα σημείο αρχής, ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά ορισμένες μελέτες, για να υπάρξουν τουλάχιστον κάποιες εκτεταμένες επισκευές, τουλάχιστον σε σημεία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.