Home > νέα > Μέτιος: Πληγή στο τοπικό εμπόριο χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπισή του

Μέτιος: Πληγή στο τοπικό εμπόριο χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπισή του

Μεγάλη σύσκεψη φορέων στην Καβάλα για το παρεμπόριο στην ΑΜΘ

Μέτιος: Πληγή στο τοπικό εμπόριο χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπισή του

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Δράμας

 

ΜΕΓΑΛΗ σύσκεψη φορέων για το παρεμπόριο στην Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Καβάλα, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα με θέμα: «Η Συμβολή του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της Αν. Μακεδονίας – Θράκης».

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο γεν. γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αυλωνίτης, ο εκτελεστικός υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ κ. Μαστρογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού ΑΜΘ κ. Ιωσηφίδης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της περιοχής (από το Επιμελητήριο Δράμας ο κ. Γεωργιάδης), των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι το παραεμπόριο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την τοπική επιχειρηματικότητα και το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Επισήμανε ότι για τον περιορισμό του απαιτείται πολιτική βούληση, θεσμικό πλαίσιο και συστηματικοί έλεγχοι και εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Υπογράμμισε επίσης, ο κ. Μέτιος υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια που υπογράφει κοινή απόφαση επιχειρησιακής συνεργασίας με το ΣΥΚΕΑΑΠ και διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες της θα είναι στη διάθεση του ΣΥΚΕΑΑΠ στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων.

 

Προτάσεις από το Επιμελητήριο Δράμας

Σημαντικό είναι επίσης να σημειώσουμε ότι, το Επιμελητήριο Δράμας πρότεινε και παρέδωσε έγγραφο στον κ. Πιτσιόρλα σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

– Εγκατάσταση σταθερών σημείων ελέγχου στα σύνορα (στο όριο απόστασης από αυτά που επιτρέπει η ΕΕ χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιλογής άλλης διαδρομής από τα οχήματα)  που θα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας όπως κάμερες καταγραφικές, κάμερες ακτίνων Χ-ray, γεφυροπλάστιγγες και ράμπες ελέγχου, για τον έλεγχο των υπόπτων οχημάτων και φορτίων.

– Εγκατάσταση ηλεκτρονικού –ψηφιακού συστήματος καταγραφής της εισόδου και εξόδου οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα, παραστατικών (scanner εγγράφων-ψηφιοποίηση τους-αποθήκευση σε πλατφόρμα επεξεργασίας) και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο.

– Εκπαίδευση του ελεγκτικού μηχανισμού στις σύγχρονες μεθόδους πάταξης του παραεμπορίου με αξιοποίηση της τεχνολογίας.

– Σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου που θα δρα σε πύλες εισόδου και που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 25 άτομα εκπαιδευμένα & εξειδικευμένα ανά πύλη εισόδου. Οι ομάδες θα εναλλάσσονται ανά τρεις μήνες στις πύλες εισόδου με άλλη σύνθεση φυσικών προσώπων, με παρέμβαση στο πρόγραμμα από το αρμόδιο Υπουργείο.

– Εγγραφή στον προϋπολογισμό του κράτους αυξημένου ειδικού κονδυλίου για την πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας (Οι απώλειες εσόδων του κράτους έχουν φτάσει στο μέγεθος ενός μνημονίου & επομένως η χρηματοδότηση της πάταξης του φαινομένου είναι μικρή μπροστά στο τεράστιο όφελος.)

– Με συνοπτικές διαδικασίες Κατάσχεση και καταστροφή των παρανόμως διακινουμένων φορτίων και κατάσχεση των οχημάτων.

– Αξιοποίηση της δομής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου(ΣΥΚΕΑΑΠ) ώστε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα.

– Η παραοικονομία σε κλάδους υπηρεσιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, που παράλληλα εμπορεύονται είδη αυτοκινήτων, τα  κομμωτήρια κλπ. που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται σε υπόγεια σπιτιών, αυλές, κλπ. χωρίς άδεια καθώς και πολλοί που  παρέχουν υπηρεσίες όπως τα οικοδομικά επαγγέλματα, συνεργεία υδραυλικών εγκαταστάσεων και παντός είδους υδραυλικές κατασκευές, συνεργεία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ελαιοχρωματισμοί κτλ με συγκεκριμένη μεθοδολογία διασταυρώσεων στοιχείων και αξιοποίησης των καταγγελιών ο ελεγκτικός μηχανισμός να παρεμβαίνει άμεσα.

– Εντατικοποίηση ελέγχων πλανόδιου εμπορίου και λαϊκών αγορών με εφαρμογή της επαρκούς νομοθεσίας.