Home > νέα > Μια έρευνα καταγραφής των απόψεων των πολιτών της Δράμας για την ανάπλαση στην περιοχή του ΒΑΑ της 19ης Μαΐου Η έρευνα γίνεται μόνο διαδικτυακά και μπορούν να την συμπληρώσουν ανώνυμα όλοι οι πολίτες

Μια έρευνα καταγραφής των απόψεων των πολιτών της Δράμας για την ανάπλαση στην περιοχή του ΒΑΑ της 19ης Μαΐου Η έρευνα γίνεται μόνο διαδικτυακά και μπορούν να την συμπληρώσουν ανώνυμα όλοι οι πολίτες

Από το ΔΙ.ΔΙΑΚ. του ΔΙΠΑΕ Δράμας

Μια έρευνα καταγραφής των απόψεων

των πολιτών της Δράμας για την ανάπλαση

στην περιοχή του ΒΑΑ της 19ης Μαΐου

Η έρευνα γίνεται μόνο διαδικτυακά και μπορούν να την συμπληρώσουν ανώνυμα όλοι οι πολίτες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΕΡΓΟ της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) στην περιοχή της οδού 19ης Μαΐου και των πέριξ οδών, ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε πλέον στη διαδικασία παραλαβής του από το Δήμο Δράμας.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο για δυόμιση χρόνια περίπου απασχόλησε όλη την πόλη, αλλά είναι αλήθεια ότι ταλαιπώρησε και πολλούς συμπολίτες μας. Κυρίως βέβαια τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι για πολλούς μήνες αντιμετώπισαν δυσκολίες να πηγαίνουν στα σπίτια τους, να σταθμεύουν τα οχήματά τους και άλλα. Και ακόμα βεβαίως, μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική ζημιά για ένα χρονικό διάστημα, υπέστησαν και τα καταστήματα και επιχειρήσεις της περιοχής. Η όχληση μεγάλη, δύσκολα αντιμετωπίσιμη και μέχρι σήμερα, αρκετοί από τους συμπολίτες μας συνεχίζουν να διαμαρτύρονται καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους, έκοψε σημαντικό μέρος της πελατείας τους (βλέπε το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στην οδό Σεφέρη προς την οδό Βίτσι).

Το ΔΙΔΙΑΚ, το Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής – Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Δράμας, είναι μια δομή η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), που υλοποίησε ο Δήμος Δράμας και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο φορέας του ΔΙ.ΔΙΑΚ.-ΔΡΑΜΑΣ είναι το Εργαστήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ορεινού & Αγροτικού Χώρου του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η ομάδα συντονισμού του ΔΙ.ΔΙΑΚ.-ΔΡΑΜΑΣ διαθέτει περισσότερα από 15 έτη εμπειρίας σε εργαλεία διακυβέρνησης που ανέπτυξε και υλοποίησε σε διαφορετικά πλαίσια ανάπτυξης & διαχείρισης πόρων τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Το ΔΙΔΙΑΚ Δράμας, είναι υπεύθυνο για τη διαρκή ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για την πορεία προόδου των έργων του σχεδίου ΒΑΑ του Δήμου Δράμας. Επίσης, για τη συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους για τα έργα ΒΑΑ του Δήμου Δράμας με σκοπό την καταγραφή και την αξιολόγηση των ενδεχόμενων προβλημάτων και επιπτώσεων στην περιοχή παρέμβασης, καθώς και τη διαμόρφωση και αξιολόγηση λύσεων των ενδεχόμενων προβλημάτων και τέλος για τη δημιουργία και προώθηση καλών πρακτικών κοινωνικής συμμετοχής.

Μια νέα έρευνα

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το ΔΙΔΙΑΚ Δράμας, ετοίμασε μια διαδικτυακή έρευνα, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις των πολιτών της Δράμας, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης του Σχεδίου ΒΑΑ.

Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΙΔΙΑΚ και αποτελεί μια ανοικτή δομή κοινωνικής συμμετοχής για όλους τους ενδιαφερόμενους για τα έργα ΒΑΑ στην περιοχή παρέμβασης, η οποία οριοθετείται από την περιοχή ανάμεσα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και τον Δημοτικό Κήπο Δράμας.

Ειδικότερα, το παρόν ερωτηματολόγιο στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων των πολιτών της Δράμας σχετικά με την εικόνα της περιοχής και τις ωφέλειες των έργων του ΒΑΑ Δράμας στην περιοχή παρέμβασης. Ως εκ τούτου η γνώμη σας στο θέμα αυτό κοινού ενδιαφέροντος είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στην έρευνα θα βρείτε ερωτήσεις όπως κατά πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ, αν την χρησιμοποιούσατε πριν από την ολοκλήρωση των έργων και πόσο συχνά.

Ακόμα, κατά πόσο ικανοποιημένοι είστε από την γενικότερη εικόνα του χώρου όπως διαμορφώθηκε, πώς βλέπετε την αισθητική παρέμβαση στον χώρο, τη λειτουργικότητα του έργου και ακόμα, αν πιστεύετε πως μετά από την παρέμβαση, υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, αν βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής και κατά πόσο βελτιώθηκε ή όχι η στάθμευση των οχημάτων στην περιοχή, όπως και η βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και κατά πόσο υπήρξε βελτίωση της κίνησης των πεζών.

Μπορείτε ακόμα να απαντήσετε σε ερωτήσεις για την αισθητική διαμόρφωση παρτεριών και φυτεύσεις, αλλά και κατά πόσο αυτά βοηθούν στη βιοκλιματική κατάσταση, όπως και στις διάφορες υποδομές (όμβρια ύδατα, ηλεκτροφωτισμός κ.α.).

Σημειώνεται τέλος, ότι, η συμμετοχή στην έρευνα είναι ανώνυμη. Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeYjLXAAQ0sMqh_G4JRimUwR1aGKC3KwDuPXwtr_tXDhshe8g/viewform