Home > νέα > Να ενταχθεί ο κλάδος του μαρμάρου στο πακέτο ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης – Δηλώσεις της προέδρου του ΣΕΜΜΘ κας Ιουλία Χαϊδά

Να ενταχθεί ο κλάδος του μαρμάρου στο πακέτο ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης – Δηλώσεις της προέδρου του ΣΕΜΜΘ κας Ιουλία Χαϊδά

Να ενταχθεί ο κλάδος του μαρμάρου

στο πακέτο ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης

Δηλώσεις της προέδρου  του ΣΕΜΜΘ κας Ιουλία Χαϊδά

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία συνεχίζει με μεγάλη ταχύτητα της πτωτική της πορεία, ως επακόλουθο της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση μετά το 2010. Κλάδοι που παραδοσιακά στηρίζουν την οικονομία μας έχουν πληγεί βαριά, ενώ σε κάποιους έχει διακοπεί κάθε δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη πτώση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Ένας από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους που έχουν πληγεί, είναι και αυτός του μαρμάρου. Και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) κα Ιουλία Χαϊδά, με δηλώσεις στον Τύπο,  τονίζει ότι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του κλάδου του μαρμάρου, είναι η ένταξή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κλάδος του μαρμάρου είναι επίσης ένας τομέας που επηρεάζεται άρδην από την έξαρση του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνει η κα. Χαϊδά, «η έξαρση του κορωνοϊού έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών κλάδων παγκοσμίως και φυσικά ο κλάδος των φυσικών πετρωμάτων δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ως κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικός».

Αναφερόμενη στην παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων, η κα. Χαϊδά, τονίζει ιδιαίτερα ότι, «ο ελληνικός κλάδος μαρμάρου δυστυχώς όπως και οι περισσότεροι κλάδοι παγκοσμίως έχουν δεχθεί μεγάλο χτύπημα από την εξάπλωση του COVID-19. Η Κίνα αποτελεί τον νούμερο ένα πελάτη της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας κατέχοντας το 60% των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτό το διάστημα με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση και να βάζει λουκέτο στις κινεζικές επιχειρήσεις  από την αρχή του 2020 έπληξαν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του κλάδου. Τα επίσημα στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι από τα 395 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων, τα 215 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την κινεζική αγορά, όπερ σημαίνει οι ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες έχουν ήδη χάσει ένα τεράστιο ποσό από τη κινεζική αγορά.

Επιπροσθέτως, ο κλάδος μας είναι ένας καθαρά εξωστρεφής κλάδος, εξάγοντας το 76%  των συνολικών πωλήσεων σε περισσότερες από 120 χώρες. Επομένως, λόγω της εξάπλωσης του ιού και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και τον περιορισμό των μετακινήσεων, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους τα εργοστάσια μας συνεχίζουν την παραγωγή τους και δεν έχουν διακοπεί οι εξορυκτικές εργασίες. Είναι λοιπόν αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι η λειτουργία τους κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Η ίδια κάνει λόγο και για την επιστολή που απέστειλε ο ΣΕΜΜΘ προς την κυβέρνησης για την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας στον κλάδο, προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου στο πακέτο ευνοϊκών μέτρων που εξήγγειλε η πολιτεία, επισημαίνοντας:

«Στις 19/3 απευθύναμε αίτημα μας στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εντάξουν τους ΚΑΔ των εταιρειών μας στα ευνοϊκά μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.  Ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό άμεσα το αίτημα αυτό για την ανακούφιση του κλάδου. Η απόφαση για την ένταξη του κλάδου του ελληνικού μαρμάρου στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις αυτές  να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους αλλά και να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας. Είναι γεγονός ότι ο Σύνδεσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποστηρίξει τα μέλη του με διάφορες δράσεις όπως η συνεργασία μας με τον αντίστοιχο Σύνδεσμο μαρμαροβιομηχανιών της περιοχής XIAMEN της Κίνας για την προσφορά του 50.000 προστατευτικών μασκών για τις επιχειρήσεις μέλη μας.

Η κρίση στον κλάδο του μαρμάρου είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Υπάρχει διάθεση για κοινή δράση ή συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού για την καθολική στήριξη του κλάδου σε διεθνές επίπεδο;»

Τέλος, κάνοντας η ίδια μια πρόβλεψη για την επόμενη μέρα εκφράζει την ανησυχία της για την παγκόσμια αναταραχή που υπάρχει και το ότι η Ευρώπη πλήττεται τραγικά:

«Η ανησυχία αυτή τη περίοδο είναι τεράστια και όλες οι προβλέψεις και εκτιμήσεις μπορεί να αποβούν άκαιρες. Υπάρχει παγκόσμια αναταραχή , η Ευρώπη πλήττεται τραγικά με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το πρώτο τρίμηνο έχει χαθεί αλλά δυστυχώς και για το επόμενο διάστημα ως τον Ιούνιο δεν διαφαίνεται ότι τα πράγματα θα  επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτή την αναταραχή, θα δούμε μια γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης και θα αποκατασταθεί άμεσα η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά. Φυσικά δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας, θα βγούμε και πάλι νικητές και από αυτή την κρίση».

 

Πηγη: stonenews.eu