Home > νέα > Νέα ερώτηση του βουλευτού Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή “Πρωτόγνωρος εμπαιγμός της Δραμινής κοινωνίας για τον οδικό άξονα Δράμας–Αμφίπολης”

Νέα ερώτηση του βουλευτού Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή “Πρωτόγνωρος εμπαιγμός της Δραμινής κοινωνίας για τον οδικό άξονα Δράμας–Αμφίπολης”

Νέα ερώτηση του βουλευτού Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή

Πρωτόγνωρος εμπαιγμός

της Δραμινής κοινωνίας για

τον οδικό άξονα Δράμας–Αμφίπολης

 

 

 

 

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ για το ζήτημα της ολοκλήρωσης των μελετών του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, κατέθεσε χθες στη Βουλή και προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης, «τα ζήτημα του πολυθρύλητου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, εκθέτει πλέον ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση, καθώς οι προσδοκίες και οι ελπίδες που δημιούργησε για  άμεση έναρξη υλοποίησης του έργου εντός του 2018 για μία ακόμη φορά διαψεύδονται».

Στη συνέχεια ο κ. Κυριαζίδης, κάνει λόγο για δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου» στις 10 Ιανουαρίου 2019 και  με τίτλο: «Δεν μπορούν να βρουν 1 εκατ. ευρώ να κλείσουν τις μελέτες για τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης – Βρήκαν και δίνουν 3,4 εκατ. ευρώ στην Καβάλα για οδικά έργα», ενώ μιλάει για «εμπαιγμό της Δραμινής κοινωνίας».

Με δηλώσεις μάλιστα ο κ. Κυριαζίδης, αναφέρεται στα  όσα έχουν πει κατά καιρούς για τον εν λόγω οδικό άξονα κυβερνητικοί παράγοντες όπως:

[-Ο κ. Τσίπρας (Μάρτιος 2018): “Η ωρίμανση του έργου Δράμα-Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου”.

-Ο κ. Σπιρτζης (Μάρτιος 2018): “Ολοκλήρωση των μελετών ως το τέλος του 2018, κατόπιν σχετικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών”

-Ο κ. Καραγιαννίδης (Αύγουστος 2017): “Μέσα στο 2018, με βάση την πολιτική βούληση από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του τμήματος Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα, αφού θα έχουν βρεθεί τα 45 εκ. ευρώ που απαιτούνται για τη δημοπράτηση του έργου”

-Ο κ. Καραγιαννίδης (Δεκέμβριος 2017): ”Οι μελέτες θα είναι έτοιμες το Φθινόπωρο του 2018, προσδοκώντας να γίνει η δημοπράτηση του έργου των 30 χλμ μέχρι το τέλος του 2018. ”

-Ο κ. Απόστολος Αντωνούδης (Πρόεδρος Εγνατία Α.Ε., υποψήφιος Δήμαρχος ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Πυλαίας-Θεσ/νίκης 2014): “Το μελετητικό κομμάτι πριν το τέλος του 2018 θα είναι απολύτως έτοιμο. Σήμερα που μιλάμε είναι Μάρτης, περίπου τον Ιούλιο θα είμαστε ώριμοι για το κομμάτι του κτηματολογίου το οποίο θα καταθέσουμε στο Υπουργείο κι από εκεί και πέρα υπολογίστε γύρω στους 6-7 μήνες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων. Άρα αρχές του 2019 θα είμαστε πλήρως έτοιμοι. Απομένει η χρηματοδότηση και εδώ θέλουμε τη βοήθειά όλων των φορέων, έτσι ώστε η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας να είναι έτοιμη σε 4 μήνες από σήμερα, έτσι ώστε με βάση αυτή τη μελέτη ως εργαλείο να μπορέσουμε να απευθυνθούμε είτε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε στο Υπουργείο.]

KYRIAZIDHS

Η ερώτηση

Αναλυτικότερα, στην χθεσινή του ερώτηση ο κ. Κυριαζίδη σημειώνει:

[Το ζήτημα του πολυθρύλητου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης εκθέτει πλέον ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση, καθώς οι προσδοκίες και οι ελπίδες που δημιούργησε για  άμεση έναρξη υλοποίησης του έργου εντός του 2018 για μία ακόμη φορά διαψεύδονται. Πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πλέον μιλούμε για ένα πρωτόγνωρο εμπαιγμό της Δραμινής κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλούσε τον Μάρτιο του 2018 για ωρίμανση του έργου και έναρξη υλοποίησης, αλλά και εσείς. Με το συναρμόδιο δε Υπουργείο Οικονομικών, αδυνατείτε μέχρι σήμερα να ανεύρετε το αναγκαίο – κατά τα δημοσιεύματα – 1 εκ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες μελέτες. Και τούτο, μάλιστα, όταν, ως προκύπτει από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 141565/28-12-2018 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση ενέταξε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την εκπόνηση μελετών ύψους 3,4 εκ. ευρώ για οδικά έργα στον όμορο Νομό της Καβάλας. Δηλαδή, την στιγμή που έργα δευτερευούσης σημασίας τυγχάνουν κρατικής χρηματοδότησης, το μείζον, από πλευράς αναπτυξιακών στόχων και εξυπηρέτησης της εθνικής οικονομίας, έργο του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης εξακολουθεί να αναμένει τον από μηχανής θεό που θα το «ξεμπλοκάρει». Και για να μην παρεξηγούμαι, ουδείς αντιτίθεται στην βελτίωση των υφισταμένων οδικών δικτύων, αλλά, ως γίνεται αντιληπτό, δεν νοείται ένα τόσο μεγάλο έργο, εθνικής σημασίας και προτεραιότητας, να αδρανοποιείται για 1 εκ. Ευρώ.

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

– Αληθεύουν τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα; Θα βρεθούν τελικά τα αναγκαία κονδύλια για να περατωθούν οι μελέτες του οδικού άξονα  Δράμα- Αμφίπολη και πότε;

– Γιατί δεν τηρήθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού για έναρξη υλοποίησης του εν λόγω έργου, ούτε και η δική σας;]