Home > νέα > Νέο άνοιγμα στη δραμινή κοινωνία από το Ίδρυμα Αιμίλιος-Θεοχάρης Καλαϊτζίδης στην Καλλίφυτο ► Βράβευση μαθητών από την Καλλίφυτο που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και μαθητών που εισάγονται στο Γυμνάσιο

Νέο άνοιγμα στη δραμινή κοινωνία από το Ίδρυμα Αιμίλιος-Θεοχάρης Καλαϊτζίδης στην Καλλίφυτο ► Βράβευση μαθητών από την Καλλίφυτο που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και μαθητών που εισάγονται στο Γυμνάσιο

Νέο άνοιγμα στη δραμινή κοινωνία

από το Ίδρυμα Αιμίλιος-Θεοχάρης

Καλαϊτζίδης στην Καλλίφυτο

► Βράβευση μαθητών από την Καλλίφυτο που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και μαθητών που εισάγονται στο Γυμνάσιο

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Νικόλαος Κογιουμτζής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ωραία εκδήλωση αργά το απόγευμα του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αιμίλιος-Θεοχάρης Καλαϊτζίδης στην Καλλίφυτο,  βράβευσε τους καλύτερους μαθητές και μαθήτριες από την Καλλίφυτο, οι οποίο εισάγονται στα ΑΕΙ της χώρας.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν επίσης και οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου, οι οποίοι πλέον έχουν εισαχθεί και φοιτούν στην Α΄ Τάξη Γυμνασίου.

Όλα μαζί τα παιδιά που βραβεύτηκαν είναι συνολικά 20. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που εισάγονται στα ΑΕΙ είναι 8 και πέρα από τον έπαινο, έλαβαν επίσης και από 500 ευρώ για τα πρώτα τους έξοδα στην φοιτητική τους ζωή, ενώ οι 12 πρωτοετείς μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, έλαβαν από 100 ευρώ έκαστος.

Για πρώτη φορά επίσης θεσπίστηκε και ειδικό βραβείο για τον πρώτο των πρώτων μαθητή / μαθήτρια στα ΑΕΙ, στη μνήμη του Γιώργο Καραϊβάζ, το οποίο και παρέδωσε η χήρα του Γ. Καραϊβάζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ιδρύματος Αιμίλιος – Θεοχάρης Καλαϊτζίδης, ένα πολύ ωραίο μοντέρνο κτίριο, με μια αίθουσα με σύγχρονο εξοπλισμό ικανή να φιλοξενήσει προβολή ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, κάθε είδους εκδηλώσεις  και ημερίδας.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι, το Ίδρυμα Αιμίλιος-Θεοχάρης Καλαϊτζίδης, διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και διάφορες άλλες αίθουσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκθέσεις, πινακοθήκη και άλλες εκδηλώσεις.

Κογιουμτζής: Άνοιγμα του Ιδρύματος στη δραμινή κοινωνία

Εδώ και ένα χρόνο, νέος πρόεδρος του Ιδρύματος έχει αναλάβει ο κ. Νικόλαος Κογιουμτζής, ανιψιός του αείμνηστου Αιμίλιου-Θεοχάρη Καλαïτζίδη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ είναι επίσης Β΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο κ. Κογιουμτζής ευγενώς δέχθηκε να μίλησε στον «Π.Τ.», εκφράζοντας την ανάγκη για ένα νέο άνοιγμα του Ιδρύματος στη δραμινή κοινωνία και όχι μόνο στην Κοινότητα Καλλιφύτου, καλώντας τους Δραμινούς να το πλαισιώσουν και να το αγκαλιάσουν, ενώ έθεσε επίσης ως στόχο τη σύνδεσή του με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και την Σχολή Κινηματογράφου.

Ένα Ίδρυμα όλων των πολιτών της Δράμας

Όπως αρχικά τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Κογιουμτζής, «πρόκειται για ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, με αξιόλογους ανθρώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν και να κάνουν δουλειά σε τοπικό επίπεδο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «προσπαθούμε να δώσουμε εξωστρέφεια και βήμα-βήμα πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στην κοινωνία της Δράμας».

Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Κογιουμτζής, ότι, «αυτό που κάνουμε είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά της Καλλιφύτου. Υπάρχει μια δανειστική βιβλιοθήκη που μπορούν να διαβάζουν, ενώ σε λίγο θα εμπλουτίσουμε τον χώρο με υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μέσα ώστε να βοηθιούνται στις εργασίες τους.

Επίσης, όλο το χειμώνα είχαμε καθηγητές μουσικούς που δίδασκαν στα παιδιά της Καλλιφύτου μουσική. Εμείς θέλουμε να έρχονται και τα παιδιά της Δράμας. Τα παιδιά μάθαιναν διάφορα όργανα όπως κιθάρα, μπουζούκι, ποντιακή λύρα, ενώ δημιουργήθηκε επίσης και μια χορωδία του Ιδρύματος και από μικρούς και από μεγάλους.

Είχαμε φιλοξενήσει επίσης δυο θεατρικές παραστάσεις στην πορεία του χρόνου, ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα ανέβουν και από την Αθήνα θεατρικοί όμιλοι ώστε να δείξουν και εδώ στην επαρχία τις παραστάσεις τους, αλλά και οι τοπικές θεατρικές ομάδες, θα μπορούσαν να κάνουν εδώ παραστάσεις».

Αυτό στο οποίο δίνει έμφαση ο ίδιος, είναι ότι υπάρχει στόχος «να συνδυάσουμε το Ίδρυμα με τη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα, ώστε να αποτελέσουμε ένα κρίκο αυτής της αλυσίδας, και να έρχονται και εδώ οι φοιτητές για να διδάσκονται κινηματογράφο. Εμείς είμαστε δεκτικοί και ανοικτοί στο κομμάτι αυτό».

Για το ίδιο θέμα, εξηγεί ότι η αίθουσα του Ιδρύματος μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για προβολή ταινιών μικρού μήκους κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Τα βραβεία προς μαθητές

Αναφερόμενος στα βραβεία προς τους καλύτερους μαθητές που εισάγονται στα ΑΕΙ από την Καλλίφυτο, μας λέει ότι είναι η δεύτερη χρονιά που δίνονται και συνοδεύονται με ένα βοήθημα 500 ευρώ για τις πρώτες μέρες.

«Επίσης, θεσπίζουμε και ένα ιδιαίτερο βραβείο που πηγαίνει στην πρώτη των πρώτων που έβγαλε την υψηλότερη βαθμολογία. Αυτό δίνεται στη μνήμη του συντοπίτη μας Γιώργου Καραϊβάζ, αξιόλογο δημοσιογράφο, έναν άνθρωπο που αγαπούσε το χωριό του και το είχε στην καρδιά του. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε αυτό το βραβείο κάθε χρόνο να δίνεται στη μνήμη του Γιώργου Καραϊβάζ», εξηγεί ο κ. Κογιουμτζής και συνεχίζει:

«Εμείς επιβραβεύουμε την αριστεία και αυτό θα κάνουμε. Γιατί ο ίδιος ο Αιμίλιος Καλαϊτζίδης αγαπούσε τους νέους. Δεν είχε οικογένεια και όσα χρήματα είχε, τα έδωσε για να γίνει αυτό το κτίριο του Ιδρύματος, ενώ άφησε και χρήματα ώστε να υπάρχει αυτό το κτίριο και ακίνητα τα οποία θα στηρίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος».

Οι μαθητές που εισάγονται στα ΑΕΙ

 1. Διαμαντή Κωνσταντίνα.
 2. Παρχαρίδου Φωτεινή.

3.Παυλίδου Μελίνα.

 1. Μπεζά Κατερίνα.
 2. Μασμανίδης Σταύρος.
 3. Καρτζόγλου Ελευθερία.
 4. Ιωαννίδου Χριστίνα.
 5. Καρυπίδου Μαρία (Βραβείο Καραϊβάζ).

Μαθητές που εισάγονται στο Γυμνάσιο.

 1. Ανδρώνη Μαρία.
 2. Θωμαΐδου Ζωή.
 3. Ιωαννίδου Βασιλική.
 4. Καραμπασάκη Σοφία.
 5. Καργιώτης Κυριάκος.
 6. Κωνσταντινίδης Γεώργιος.
 7. Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος.
 8. Μαυρίδης Αναστάσιος.
 9. Μινασίδου Δέσποινα.
 10. Παπαδοπούλου Άννα.
 11. 11.Τσοπουρίδου Δέσποινα.
 12. Αντωνιάδης Πέτρος.