Home > Πρώτο Θέμα > Νέος χώρος για στάθμευση δίκυκλων μηχανών επί της οδού Αγίας Σοφίας

Νέος χώρος για στάθμευση δίκυκλων μηχανών επί της οδού Αγίας Σοφίας

Νέος χώρος για στάθμευση δίκυκλων

μηχανών επί της οδού Αγίας Σοφίας

► Νέα κολωνάκια επί της πλατείας Ελευθερίας, Κάσσου και άλλες οδούς!

► Δηλώσεις του προϊστάμενου της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας στον «Π.Τ.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΙΚΥΚΛΑ, μηχανάκια. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται. Το πρόβλημα της στάθμευσής τους, αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνο των αυτοκινήτων. Είναι σύνηθες το φαινόμενο, λόγω του σχήματος των μηχανών, να τα βλέπουμε κατά δεκάδες παρκαρισμένα επάνω σε πεζοδρόμια και σε σημεία που πραγματικά εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών.

Στη Βεργίνας. Τα πορτοκαλί κολωνάκια μπήκαν για την απαγόρευση των αυτοκινήτων, τελικά μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης μηχανών.
Στη Βεργίνας. Τα πορτοκαλί κολωνάκια μπήκαν για την απαγόρευση των αυτοκινήτων, τελικά μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης μηχανών.

Στο κέντρο της πόλης της Δράμας, υπάρχουν ορισμένα σημεία για επίσημο παρκάρισμα μηχανών, όπως στην αρχή της οδού Λαμπριανίδη, στην αρχή της οδού Βεργίνας, στην αρχή της οδού Αγίας Σοφίας. Τα σημεία αυτά είναι διαμορφωμένα κατά τέτοιο τρόπο, με την ανάλογη πινακίδα, όπου επιτρέπεται η στάση και στάθμευση δίκυκλων μηχανών και μοτοσυκλετών.

Η αύξηση των δικύκλων ως μέσο μετακίνησης, χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο και η ανάγκη αύξησης επίσημων και νόμιμων χώρων στάθμευσης, είναι πλέον αναγκαία. Το πρόβλημα έχουν αναφέρει κατά καιρούς πολλοί συμπολίτες μας στην εφημερίδα και γι’ αυτό το λόγο μιλήσαμε χθες με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Ιωάννη Τσαμπαλάκη.

 

Νέος χώρος

Κολωνάκια για την αποτροπή παρκαρίσματος θα τοποθετηθούν στην πλατεία Ελευθερίας.
Κολωνάκια για την αποτροπή παρκαρίσματος θα τοποθετηθούν στην πλατεία Ελευθερίας.

Συνομιλώντας με τον κ. Τσαμπαλάκη, μας είπε ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει το πρόβλημα που υπάρχει με την στάθμευση των δικύκλων μηχανών, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Έτσι, έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος για στάθμευση των δικύκλων.

«Έχει ήδη δρομολογηθεί να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος, επί της οδού Αγίας Σοφίας», επισημαίνει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας και συνεχίζει: «Στην αρχή της οδού Αγίας Σοφίας, υπάρχει ήδη ένα σημείο για στάθμευση μηχανών και το οποίο θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της οδού μέχρι το τέρμα της. Στο ενδιάμεσο βέβαια θα παραμείνει η είσοδος στον πεζόδρομο (σ.σ. Τουλούμπα) όπως και η διάβαση πεζών».

Στην ερώτηση εάν αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, ο κ. Τσαμπαλάκης εξήγησε ότι, «γίνεται σχετική πρόβλεψη ώστε να δημιουργηθούν ορισμένες θέσεις σε οδούς με ελεγχόμενη στάθμευση (με πληρωμένες κάρτες). Στις οδούς αυτές αναμένεται να δεσμευτούν κάποιες θέσεις για δίκυκλα. Χρειάζεται όμως πρώτα να υπάρξει το σχετικό πλαίσιο μέσα από τον κανονισμό».

Στην ερώτηση για το ποιος ορίζει πώς θα γίνουν αυτοί οι χώροι, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας τονίζει ότι η ίδια η υπηρεσία, «σε πρώτο χρόνο εντοπίζει τα ανάλογα σημεία, με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και στη συνέχεια ετοιμάζει την πρότασή της και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου».

Ρωτήσαμε ακόμα τον κ. Τσαμπαλάκη, αν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης χώρων για στάθμευση δικύκλων μόνο τους θερινούς μήνες, ή τουλάχιστον για μια περίοδο, κατά την οποία αυξάνεται η κίνηση με δίτροχα. Όπως εξήγησε, αυτό είναι δύσκολο να γίνει, γιατί όλο το χρόνο η κυκλοφορία είναι αυξημένη ούτως ή άλλως: «Υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται με δίκυκλα όλο το χρόνο και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι οι θερμοκρασίες τέτοιες που να αποτρέπουν την κίνηση με μηχανές. Δεν μπορείς όμως εύκολα να προσδιορίσεις την χρονική περίοδο που υπάρχει αύξηση κίνησης με δίκυκλα, γιατί αν σκεφτούμε, μέχρι και τα Χριστούγεννα τα τελευταία χρόνια, κάνει πολύ καλό καιρό, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον».

 

Κι άλλα κολωνάκια σε πεζοδρόμια

Κολωνάκια για την αποτροπή παρκαρίσματος στο πεζοδρόμιο, θα τοποθετηθούν στο στενό της οδού Κάσσου.
Κολωνάκια για την αποτροπή παρκαρίσματος στο πεζοδρόμιο, θα τοποθετηθούν στο στενό της οδού Κάσσου.

Μια από τις κινήσεις προκειμένου να αποτραπεί το παρκάρισμα πάνω στα πεζοδρόμια, είναι η τοποθέτηση των γνωστών μεταλλικών πράσινων στήλων. Τα γνωστά μας κολωνάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας, έχουν καταφέρει να αποτρέψουν το παρκάρισμα αυτοκινήτων πάνω στα πεζοδρόμια. Και δυστυχώς, μέχρι να βάλουμε όλοι μυαλό ότι δεν μπορούμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο, οι Δήμοι θα συνεχίζουν να τοποθετούν κολωνάκια!

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσαμπαλάκης αναφέρει ότι ήδη, η Δημοτική Αστυνομία τοποθετεί σταδιακά και σε άλλες οδούς της πόλης της Δράμας τα μικρά μεταλλικά πράσινα κολωνάκια. Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε κάποια σημεία επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και της επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, όπου έλυσαν σοβαρά προβλήματα. «Θα μπουν και άλλα όπου χρειάζεται, για να αποτραπεί εντελώς η στάθμευση οχημάτων πάνω σε πεζοδρόμια. Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη κίνηση των πεζών, χωρίς να κατεβαίνουν οι μαμάδες με τα καροτσάκια στο δρόμο. Το κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των πεζών», λέει και τονίζει ιδιαίτερα: «Προσωπικό μου στοίχημα είναι, να μην βλέπουμε καροτσάκι με παιδιά και τη μαμά, να κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο. Το  πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά σταδιακά γίνεται δουλειά».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαμπαλάκης, ετοιμάζονται να τοποθετηθούν κολωνάκια στη ανατολική πλευρά της πλατείας Ελευθερίας επί της οδού Εθνικής Αμύνης, όπου πολλά αυτοκίνητα ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο και παρκάρουν, όπως επίσης επί της οδού Πατρ. Διονυσίου στο σημείο μπροστά από τα φανάρια, στο στενό της οδού Κάσσου όπου η μία πλευρά του πεζοδρομίου είναι μονίμως καταλυμένη. Σταδιακά επίσης θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία, ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζονται.