Home > Πρώτο Θέμα > Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο κ. Γιάννης Σακαρίδης

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο κ. Γιάννης Σακαρίδης

Εξελέγη κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών

Μικρού Μήκους Δράμας ο κ. Γιάννης Σακαρίδης

► Διαφωνίες για αδιαφανή διαδικασία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

► Θετικά ψήφισε η δημοτική αρχή και η παράταξη «Project Δράμα 2020» και αρνητικά οι παρατάξεις «Πόλη+Ζωή» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗ διαδικασία του κατεπείγοντος εξελέγη τελικά το πρωί της Μ. Τετάρτης 15 Απριλίου, νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ο κ. Γιάννης Σακαρίδης.

Μετά από κάλεσμα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργου Δεμερτζή, το Δ.Σ. συνεδρίασε χθες στις 10 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τα παρακάτω θέματα:

  1. Πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
  2. Πρόσληψη τεσσάρων υπαλλήλων με σύμβαση έργου για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
  3. Τροποποίηση διδάκτρων λόγω της αναστολής λειτουργίας Δημοτικού Ωδείου Δράμας προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
  4. Τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, του Δήμου Δράμας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Το σπουδαιότερο των θεμάτων, ήταν η πρόσληψη νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, μετά από το θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου, για τη συνέχιση και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ.

Η σύμβαση έργου του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή, του κ. Γιάννη Σακαρίδη, ορίζεται σε ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του για άλλο ένα χρόνο και με μισθό 20.000 ευρώ το χρόνο συν ΦΠΑ, καθώς ο ίδιος θα κόβει τιμολόγιο για την παροχή των υπηρεσιών του.

Η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης

Αντιδράσεις υπήρξαν αρχικά από δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, οι οποίες έχουν μέλη τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Τόσο η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», όσο και η παράταξη της ελάσσονος «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», διαφώνησαν ανοιχτά και με ανακοινώσεις τους με τη διαδικασία. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, ζητούσαν να γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να υπάρξει κατάθεση υποψηφιοτήτων και στη συνέχεια να επιλεγεί με κριτήρια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω παρατάξεων καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για την πρόσληψη του κ. Σακαρίδη.

Κατά πλειοψηφία

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης, οι δύο παραπάνω παρατάξεις καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για την επιλογή του κ. Σακαρίδη, ενώ η παράταξη «Project Δράμα 2020», σημείωσε ότι διαφωνεί και αυτή με τον τρόπο επιλογής, παρ’ όλα αυτά, ψήφισε την πρόταση, με την αιτιολογία ότι το Φεστιβάλ δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Χρυσοχοΐδης, ως εκπρόσωπός στο Δ.Σ. του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. σημείωσε σχετικά: «Εμείς δεν συμφωνήσαμε με τη διαδικασία, γιατί έγινε με αδιαφάνεια εν κρυπτώ και παραβίστω, θέλαμε ανοικτή δημόσια διαδικασία με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να κατατίθονταν υποψηφιότητες και να γινόταν επιλογή από μια Επιτροπή. Παρ’ όλα αυτά όμως, λόγω της κρίσιμης κατάστασης και όπως λέει η παροιμία, το αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι στο γιαλό θέλει καραβοκύρη και επειδή το Φεστιβάλ θέλει καραβοκύρη, και επειδή και η κα. Καβάκα ως τεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ εγκρίνει την πρόσληψη του συγκεκριμένου, γι’ αυτό και είπαμε τελικά ναι».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. κ. Γιώργος Δεμερτζής

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. κ. Γιώργος Δεμερτζής σημείωσε: «Είμαστε άνθρωποι που υπηρετούμε το Φεστιβάλ. Και πριν ήμουν στο Δ.Σ. του Φεστιβάλ και τώρα σαν πρόεδρος, τιμώ το Φεστιβάλ αλλά και τη μνήμη του Αντώνη. Αν ο Αντώνης δεν είχε αποβιώσει, εμείς δεν θα κάναμε αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε άλλωστε. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά του. Όποιος λογικός άνθρωπος δει το βιογραφικό του κ. Σακαρίδη, θα καταλάβει ότι αυτός ο άνθρωπος μας τιμά που έρχεται στη Δράμα ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Είναι το νούμερο ένα γι’ αυτή τη θέση. Οι περισσότεροι είναι τόσο πολυάσχολοι με δουλειές στο εξωτερικό, που δεν έρχονται στη Δράμα για να πάρουν είκοσι χιλιάρικα το χρόνο. Ο κ. Σακαρίδης είναι παιδί του Φεστιβάλ Δράμας».

Giannis Sakaridis 02

Βιογραφικό κ. Σακαρίδη

Ο Γιάννης Σακαρίδης γεννήθηκε το 1968 στη Σκύδρα του Νομού Πέλλας. Σπούδασε Φωτογραφία και Ιστορία Τέχνης στο London College of Printing.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στο σινεμά με μικρού μήκους ταινίες στο London Film Makers Co-Oporation. Αυτό με οδήγησε να σπουδάσω φίλμ στο πανεπιστήμιο University of Westminster, BA (HONS) Contemporary Film Festival. Στη διάρκεια του πανεπιστημίου οργάνωσα προβολές Ταινιών.

Στη συνέχεια δούλεψε ως μοντέρ για 12 χρόνια στο Σόχο, ταινίες μεγάλου μήκους, κινηματογραφικά τρέιλερ για τους Warner Brothers και δεκάδες ντοκιμαντέρ για την Αγγλική Τηλεόραση.

Συνεργάστηκε με το Raindance Film Festival στη διοργάνωση του φεστιβάλ και των Βραβείων.

Το 2008 και μετά από 18 χρόνια στο Λονδίνο επέστρεψε στην Ελλάδα. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ως Σεναριογράφος/Παραγωγός/Σκηνοθέτης WILD DUCK (2013) με πρωταγωνιστές τη Θέμις Μπαζάκα, Αλέξανδρο και Ηλεία Λογοθέτη σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και την Αγγλική Marblemen, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο και ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου.

Η δεύτερη ταινία ως Σεναριογράφος/Παραγωγός/Σκηνοθέτης ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – AMERIKA SQUARE (2016) με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμις Μπαζάκα και Βασίλη Κουκαλάνι σε συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του ΕΚΚ, βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας για τα Όσκαρ (2018). Η ταινία είχε διανομή στην Αμερική, Κίνα, Ισπανία, Ανατολική Ευρώπη (HBO), Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο.

Στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας έχει διαγωνιστεί και βραβευτεί με δύο ταινίες Μυθοπλασίας: «Μαυσωλείο» (1998), «Αλήθεια» (2006, Ειδικό βραβείο Μυθοπλασίας, Τιμητική Διάκριση Μουσικής) και επίσης έχω συμμετάσχει δύο φορές στις προκριματικές και κριτικές επιτροπές του Ελληνικού Διαγωνιστικού του φεστιβάλ, όπως και σε Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΕΚΚ για μικρού Μήκους.