Home > νέα > Νέος βρεφικός σταθμός ετοιμάζεται από το Δήμο Δράμας για άλλα 26 βρέφη – Δηλώσεις του προέδρου ΝΠΔΔ κ. Δερματίδη στον «Π.Τ.»

Νέος βρεφικός σταθμός ετοιμάζεται από το Δήμο Δράμας για άλλα 26 βρέφη – Δηλώσεις του προέδρου ΝΠΔΔ κ. Δερματίδη στον «Π.Τ.»

Σε διαδικασία αδειοδότησης από την Π.Ε. Δράμας τα 8 νέα δημοτικά ΚΔΑΠ

Νέος βρεφικός σταθμός ετοιμάζεται

από το Δήμο Δράμας για άλλα 26 βρέφη

Δηλώσεις του προέδρου ΝΠΔΔ κ. Δερματίδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΦΑΣΗ αδειοδότησης από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας βρίσκονται τα 8 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που έχει εξαγγείλει για να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από το Δήμο Δράμας.

Οι αδειοδοτήσεις δίνονται από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δράμας. Οι ανακοίνωση των αδειοδοτήσεων αυτών γίνεται μέσω του προγράμματος της ΔΙΑΥΓΕΙΑ από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και μέχρι στιγμής χθες Τετάρτη 8 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν οι πρώτες απ’ αυτές τις αδειοδοτήσεις. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, το πιθανότερο μέχρι σήμερα να έχουν ήδη ανακοινωθεί όλες οι αδειοδοτήσεις.

Οι πρώτες απ’ αυτές λοιπόν είναι για το 1ο και 2ο ΚΔΑΠ που θα λειτουργήσουν αντίστοιχα στο 5ο Γυμνάσιο και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το ΚΔΑΠ Νέας Αμισού στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισού, και το ΚΔΑΠ Καλού Αγρού στο Δημοτικό Σχολείου Καλού Αγρού.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Δράμας έχει ήδη περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο την απόφασή του για τη δημιουργία 8 νέων ΚΔΑΠ, με τις αντιπολιτεύσεις να διαφωνούν ως προς το αν είναι κατάλληλοι χώροι κάποια από τα Νηπιαγωγεία της περιοχής του Δήμου Δράμας για χρήση ΚΔΑΠ.

Οι χώροι που πρόκειται να λειτουργήσουν τα 8 νέα δημοτικά ΚΔΑΠ και έχει επιλέξει ο Δήμος Δράμας είναι: Το 5ο Γυμνάσιο Δράμας, το 16ο Δημοτικό Σχολείο, το 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας, το Δημοτικό Σχολείο Καλού Αγρού, το Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισού, το Νηπιαγωγείο Καλλιφύτου και το Νηπιαγωγείο Χωριστής, καθώς επίσης και Παιδικός Σταθμός Ξηροποτάμου, ο οποίος θα λειτουργεί και ως ΚΔΑΠ τις απογευματινές ώρες. Προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτά, θα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δράμας και του Νομικού Προσώπου του Δήμου, ως προς το ζήτημα της παραχώρησης του σχολείων.

Στα ΚΔΑΠ μετέχουν παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, όσα δηλαδή φοιτούν στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αδειοδότησης, σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με την ατομική – οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.

Στα ΚΔΑΠ αυτά θα μπορούν επίσης να απασχολούνται και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας και διευθυντές θα ορίζονται πτυχιούχοι ΠΕ ή ΤΕ από εξειδικευμένοι προσωπικό με τη μεγαλύτερη εμπειρία στο αντικείμενο.

Οι πρώτες άδειες

Σύμφωνα με τις πρώτες άδειες λοιπόν, το 1ο ΚΔΑΠ του Δήμου Δράμας, θα λειτουργεί στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας και θα είναι δυναμικότητας 355 παιδιών ανά βάρδια.

Το 2ο ΚΔΑΠ του Δήμου Δράμας, θα λειτουργεί στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας και θα είναι δυναμικότητας 239 παιδιών ανά βάρδια.

Το ΚΔΑΠ Νέας Αμισού, θα λειτουργεί στο Δημ. Σχ. Νέας Αμισού και θα είναι δυναμικότητας 105 παιδιών ανά βάρδια.

Το ΚΔΑΠ Καλού Αγρού, θα λειτουργεί στο Δημ. Σχ. Καλού Αγρού και θα είναι δυναμικότητας 69 παιδιών.

Χρηματοδότηση και λειτουργία

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Δερματίδης, σημείωσε ότι μετά από την ολοκλήρωση της αδειοδότησης αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ, και στη συνέχεια να ανοίξουν και τα Voucher, προκειμένου να κάνουν αιτήσεις οι γονείς για τα παιδιά τους, ώστε να ενταχθούν στα ΚΔΑΠ του Δήμου Δράμας.

Όπως σημειώνει ο κ.Δερματίδης, «η επόμενη φάση θα είναι να ανοίξει και η πρόσκληση για τις προσλήψεις του προσωπικού. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να έχουμε τις τελικές εγγραφές σε κάθε ΚΔΑΠ, και ανάλογα με τα παιδιά που θα εγγραφούν, θα προσληφθεί και το αντίστοιχο προσωπικό».

Σε σχετική ερώτηση για την αγορά εξοπλισμού, ο κ. Δερματίδης διευκρινίζει ότι θα αγοραστούν μια σειρά από παιχνίδια για τα παιδιά, καθώς και κάποια ερμάρια που θα χρησιμοποιούνται από τα παιδιά και θα είναι ιδιοκτησία του Νομικού Προσώπου του Δήμου.

Βρεφικοί σταθμοί του Δήμου

Όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Δερματίδης, όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 αιτήσεις, ενώ ο Δήμος Δράμας μπορεί να δεχθεί μόνο 26 βρέφη.

Για το λόγο αυτό, το Νομικό Πρόσωπου του Δήμου Δράμας, ετοιμάζεται να πάρει ένα νέο πρόγραμμα 75.000 ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει έναν ακόμα βρεφονηπιακό σταθμό. Πρόκειται για το σημερινό 6ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου στο πάρκο των Κομνηνών, ο οποίος θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο απέναντι από το γήπεδο της ΔΟΞΑΣ στον 3ο Παιδικό Σταθμό. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν άλλα 26 βρέφη, συνολικά 52 βρέφη.