Home > Πρώτο Θέμα > Ο κρίσιμος ρόλος του νέου πανεπιστημιακού Τμήματος Κλιματικής Ανθεκτικότητας Δράμας στην κλιματική κρίση Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  Δράμας του Δ.Π.Θ. κ. Α. Παπαδόπουλος και ο καθηγητής του ίδιου Τμήματος κ. Σπ. Τσιφτσής

Ο κρίσιμος ρόλος του νέου πανεπιστημιακού Τμήματος Κλιματικής Ανθεκτικότητας Δράμας στην κλιματική κρίση Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  Δράμας του Δ.Π.Θ. κ. Α. Παπαδόπουλος και ο καθηγητής του ίδιου Τμήματος κ. Σπ. Τσιφτσής

Ο κρίσιμος ρόλος του νέου πανεπιστημιακού

Τμήματος Κλιματικής Ανθεκτικότητας

Δράμας στην κλιματική κρίση

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  Δράμας του Δ.Π.Θ. κ. Α. Παπαδόπουλος και ο καθηγητής του ίδιου Τμήματος κ. Σπ. Τσιφτσής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «Κλιματική Ανθεκτικότητα: Κλειδί για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την Επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης», συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Δράμας, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Παπαδόπουλος Αντώνης, Καθηγητής και Πρόεδρος τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., Λιόρδος Βασίλειος, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Τσιφτσής Σπυρίδων, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., Βιδάκης Κωνσταντίνος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.

Βιοκλιματική ανθεκτικότητα και το νέο Τμήμα της Δράμας

Στον «Π.Τ.» δέχθηκε να μιλήσει ο κ. Αντ. Παπαδόπουλος πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αρχικά σχετικά με το θέμα, το οποίο σήμερα όπως εξελίσσεται, αφορά όλους μας.

Όπως σημείωσε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος,, «πρόκειται για ένα πολύ επίκαιρο θέμα, τόσο με όλα αυτά τα γεγονότα τον τελευταίο καιρό με τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, με την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, με το λιώσιμο των πάγων, αλλά πλέον είναι και επίκαιρο και για εμάς.

Και αναφέρομαι σαν προσωπικό του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος γιατί όπως γνωρίζετε, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το Τμήμα αλλάζει τίτλο και μετατρέπεται σε Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Για εμάς αυτό είναι μια πρόκληση. Καλούμαστε να προσαρμόσουμε τα γνωστικά μας αντικείμενα, να προσαρμόσουμε τον τρόπο και τις μεθόδους διδασκαλίας, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε αυτό το νέο επίκαιρο αντικείμενο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο πλαίσιο.

Γενικά, με τη μετάβασή μας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την αλλαγή του τίτλου του Τμήματος, θα έλεγα ότι υπάρχει μια αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να σταθούμε, να υπηρετήσουμε αυτό το καινούριο αντικείμενο και να προσελκύσουμε πολλούς φοιτητές».

Το νέο Τμήμα και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ερωτώμενος αν με τα νέα ιδιωτικά Πανεπιστήμια κινδυνεύει το νέο Τμήμα από εδώ και πέρα, να πάρει λιγότερους εισακτέους από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει: «Αυτός είναι ένας κίνδυνος γενικά και νομίζω ότι επηρεάζει όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Ευελπιστούμε και θέλουμε να έχουμε και την στήριξη της πολιτείας, αλλά κυρίως να κάνουμε κι εμείς ό,τι περνάει από το χέρι μας, με ενημερώσεις στα σχολεία της Περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο. Πλέον το παιχνίδι παίζεται αλλού: ότι αυτό που προσφέρεις, οι σπουδές σου, έχουν ένα αντίκρισμα και ότι αυτό  που προσφέρεις, είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται η κοινωνία, χρειάζεται η αγορά εργασίας. Γιατί κακά τα ψέματα, πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η αγορά εργασίας.

Εκεί λοιπόν θα δουλέψουμε, θα αλλάξουμε πολλά πράγματα, χρόνος υπάρχει και βλέπω ότι υπάρχει και όρεξη για δουλειά από τους συναδέλφους μου. Να στήσουμε δηλαδή ένα πανεπιστημιακό Τμήμα μέσα στο Δημοκρίτειο, με ένα μοντέρνο και πάρα πολύ επίκαιρο πρόγραμμα σπουδών.

Το μέλλον του κλίματος

Ρωτήσαμε τον κ. Παπαδόπουλο, για το πώς ο ίδιος ως πιο ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, βλέπει το μέλλον της κλιματικής ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας αρχικά ότι «είναι μια πρόκληση» και εξηγεί: «Ξεκίνησε δειλά – δειλά πριν 25 χρόνια και τώρα έχει γιγαντωθεί. Όλος ο κόσμος ασχολείται με την κλιματική κρίση, την κλιματική ανθεκτικότητα. Βλέπετε και στη χώρα μας το τελευταίο εξάμηνο με τις καταστροφές ειδικά στη Θεσσαλία αλλά και αλλού και με τις πυρκαγιές, όλα αυτά είναι μια πρόκληση, για να μπορέσουμε στα πλαίσια της αειφορικής διαχείρισης και ανάπτυξης, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να το διατηρήσουμε και κυρίως να μπορέσουμε να το παραδώσουμε στη νέα γενιά, να μην πω καλύτερο, αν μη τι άλλο όπως είναι σήμερα. Και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας αυτή και θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί και αισιόδοξοι με τον τίτλο του νέου Τμήματος, ότι πραγματικά θα τα καταφέρουμε».

Στην ερώτηση αν μπορεί να αλλάξει κάτι με τις συνθήκες που ισχύουν σήμερα και αν μπορεί να γίνει αναστροφή της όλης κατάστασης, σημειώνει:

«Εμείς είμαστε ακαδημαϊκοί. Από εκεί και πέρα είναι σε πόσο υψηλό βαθμό θα το βάλει και η πολιτεία στη δική της ατζέντα. Τεχνογνωσία, υπάρχει, όρεξη υπάρχει, το μόνο που πρέπει επιτέλους να γίνει, είναι δειλά – δειλά να αρχίσει να συνυπάρχει η πολιτεία με τα ακαδημαϊκά τμήματα, ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, ο οποίος είναι κοινός. Πολύ γενικά, μιλάμε για την σωτηρία όλου του πλανήτη και γι’ αυτό αφορά τους πάντες».

Η προστασία των οικοσυστημάτων

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο κ. Τσιφτσής Σπυρίδων, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών Δράμας του Δ.Π.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα για το πώς μπορούσε να σώσουμε τα οικοσυστήματα στη χώρα μας από τις δασικές πυρκαγιές, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Όπως εξήγησε, «το θέμα μου έχει να κάνει με την κλιματική ανθεκτικότητα και πώς θα σώσουμε τα οικοσυστήματα κατά κύριο λόγο που έχουμε στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν κλιματικά ανθεκτικά, έτσι ώστε να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Βλέπουμε ότι οι κλιματικές συνθήκες μεταβάλλονται και αυτό σαφέστατα θα έχει επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Θέλουμε να προσεγγίσουμε κατά κάποιο τρόπο, το πώς τα οικοσυστήματα, μέσω διαφόρων διαχειριστικών μέτρων θα μπορούσαν να γίνουν κλιματικά ανθεκτικά, έτσι ώστε και να μειωθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από φαινόμενα που έχουν να κάνουν  με πλημμύρες, πυρκαγιές και γενικά την ανθρώπινη κοινωνία και να διατηρηθεί το περιβάλλον σε μια ικανοποιητική κατάσταση και να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη του ανθρώπου για το μέλλον».

Μεγάλες ποσότητες βιομάζας

Στην ερώτηση για το τι δυνατότητες έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Τσιφτσής σημείωσε:

«Ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο προέκυψε με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε, είναι ότι τα οικοσυστήματά μας έχουν πολύ μεγάλη ποσότητα βιομάζας, πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης και αυτό δίνει στις φωτιές μια δυναμική, έτσι ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν και η καταστολή των πυρκαγιών να είναι πολύ δύσκολη.

Οπότε, ένα κύριο μέτρο το οποίο θα έπρεπε να εφαρμόσουμε, έχει να κάνει με τη διαχείριση της καύσιμης ύλης. Δηλαδή θα πρέπει με κάποιο τρόπο, με κάποιες μεθοδολογίες, να μπορέσουμε να πάρουμε βιομάζα από τα οικοσυστήματα, έτσι ώστε να μην εκδηλώνονται συχνά πυρκαγιές, και αν εκδηλωθούν, η καταστολή των πυρκαγιών να είναι πιο εύκολη και εφικτή».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει κάτι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, παραδέχτηκε ότι «είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι απαιτεί συνεχή παρουσία του ανθρώπου σε όλα τα οικοσυστήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα στοίχημα θα μπορούσα να πω. Αλλά αν το πετύχουμε, θεωρώ ότι τα προβλήματα που θα προκύπτουν από τις δασικές πυρκαγιές, θα είναι πιο μειωμένα».