Home > νέα > Ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. και το Ν.Π. Δήμου Δράμας αιτούνται την εξαίρεσή τους από την κατάργηση των ΝΠΔΔ ΟΤΑ

Ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. και το Ν.Π. Δήμου Δράμας αιτούνται την εξαίρεσή τους από την κατάργηση των ΝΠΔΔ ΟΤΑ

Ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. και το Ν.Π. Δήμου

Δράμας αιτούνται την εξαίρεσή τους

από την κατάργηση των ΝΠΔΔ ΟΤΑ

► Τι υποστηρίζει με ένστασή του ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων για τον Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.

► Η νομοθεσία προβλέπει ότι θα ικανοποιηθούν πιθανόν αιτήματα μη κατάργησης που θα κατατεθούν μέχρι 15 Νοεμβρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, είναι η υποβολή αιτήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΠΟΦΤΜΜ) Δράμας, ώστε να εξαιρεθεί από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των ΟΤΑ, σύμφωνα με το νέο νόμο (Ν. 5056/2023) για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση, από 1 Ιανουαρίου 2024, προβλέπεται η αυτοδίκαιη κατάργηση των ΝΠΔΔ, που είχαν συσταθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τους ΟΤΑ, πλην αυτών που θα διατηρηθούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αίτηση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά έως και 15 Νοεμβρίου 2023 και να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας, είχε ιδρυθεί με σχετικό ΦΕΚ το 2011, όπου εντάχθηκαν σ’ αυτόν το Δημοτικό Ωδείο, οι Φιλαρμονικές, τα Μουσικά Σύνολα και οι Χορωδίες του Δήμου Δράμας, καθώς επίσης και το Αυτοτελές Τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Στο Πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να θέσει αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εξαιρεθεί ο Οργανισμός από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και να παραμείνει ως έχει.

Επισημαίνει όμως σε κάποιο σημείο, ότι, «ή εάν δεν είναι εφικτό αυτό», να παραμείνει τότε μόνο το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ως Νομικό Πρόσωπο, «λόγω ιστορικότητας, εξειδικευμένου αντικειμένου και μοναδικότητας στη χώρα, απόδοσης σπουδαίου και καινοτόμου έργου με ευρύτερη και διεθνή αναγνώριση, αφού συγκαταλέγεται πλέον στα καλύτερα του πλανήτη, να εξαιρεθεί και να αποτελέσει το αντικείμενο του Νομικού Προσώπου που θα του επιτρέπει την αυτόνομη διακριτή λειτουργία και παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό προς όφελος των δημιουργών, της 7ης Τέχνης και του Σύγχρονου Πολιτισμού, συνδράμοντας παράλληλα καταλυτικά στον Περιφερειακό και Εθνικό Σχεδιασμό για το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής».

Ένσταση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Επίσης, ένσταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Μουσικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, ώστε ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας να τύχει εξαίρεσης κατάργησής του ως Ν.Π.Δ.Δ.

Όπως αναφέρεται στην ένταση του Συλλόγου, ο Π.ΟΠ.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας, «διαχειρίζεται, παράγει και προάγει στο σύνολό του, εξαιρετικής σημασίας έργο Πολιτισμικής Ανάπτυξης στο χώρο της Μουσικής Παιδείας και της 7ης Τέχνης, διαμορφώνοντας μια πολύπλευρη πολιτιστική ταυτότητα με ιδιαίτερη αξία, που ξεκινά από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, έχει καταστεί εφαλτήριο και σημείο αναφορά των κινηματογραφιστών εντός και εκτός συνόρων, με παγκόσμια αλληλεπίδραση, συμμετοχή, καταξίωση και αναγνώριση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος, ζητάει την εξαίρεση συγκεκριμένης παραγράφου, με την οποία ζητείται, ότι, αν καταργηθεί ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. να παραμείνει το Φεστιβάλ Ταινιών μόνο του ως ΝΠΔΔ: «’Η σε αντίθετη περίπτωση, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, λόγω ιστορικότητας, εξειδικευμένου αντικειμένου και μοναδικότητας στη χώρα, απόδοσης σπουδαίου και καινοτόμου έργου με ευρύτερη και διεθνή αναγνώριση, αφού συγκαταλέγεται πλέον στα καλύτερα του πλανήτη, να εξαιρεθεί και να αποτελέσει το αντικείμενο που Νομικού Προσώπου που θα του επιτρέπει την αυτόνομη διακριτή λειτουργία και παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό προς όφελος των δημιουργών, της 7ης Τέχνης και του Σύγχρονου Πολιτισμού, συνδράμοντας παράλληλα καταλυτικά στον Περιφερειακό και Εθνικό Σχεδιασμό για το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής».

Αυτό που ζητάει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Μουσικού Οργανισμού, είναι να διαγραφεί η παράγραφος αυτή, η οποία αναφέρει ότι, ακόμα και αν ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας καταργηθεί, να παραμείνει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ως ένα αυτοτελές αντικείμενο του Νομικού Προσώπου.

Και αυτό όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων, ότι, «η απόφαση – εισήγηση πρότασης (σ.σ. του Δ.Σ. του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.) δεν αντιμετωπίζει με ίσα κριτήρια το σύνολο των υπαγόμενων τμημάτων του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας», ενώ επισημαίνει ότι «προκύπτει έννομο συμφέρον του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Μουσικού Οργανισμού Δήμου Δράμας και κατ’ επέκταση του συνόλου των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Μουσικού Οργανισμού κατά της συγκεκριμένης απόφασης».

Αίτηση εξαίρεσης και από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας

Αίτημα εξαίρεσης από την κατάργησή του από την σχετική νομοθεσία, καταθέτει προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, και το Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας, το οποίο έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΑΠΗ και του ΚΗΦΗ Δήμου Δράμας.

Στο αίτημά του το Ν.Π.Δ.Δ. αναφέρεται στη λειτουργία του και ότι συγκεκριμένα έχει την υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα νηπιακής − παιδικής και τρίτης ηλικίας.

Την λειτουργία Βρεφονηπιακών − Παιδικών –Βρεφικών σταθμών για την καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία βρεφών, νηπίων και παιδιών, η ολόπλευρη ανάπτυξη και η προπαρασκευή τους για τη φυσική μετάβαση από οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.

Την λειτουργία Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) για: Την πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων, ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου. Την διαφώτιση και η συνεργασία του ευρύτερου κοινού και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Την έρευνα σχετικών θεμάτων που αφορούν τους ηλικιωμένους.

Η λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με σκοπό: Η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας. Η εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογενείας με το ηλικιωμένο μέλος. Η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των άλλων μελών της οικογενείας.

Η λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία(ΚΔΑΠ ΑμεΑ).

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.), είναι δομές κοινωνικής πρόνοιας, στις οποίες απασχολούνται παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, ακολουθούμενη ή μη από δευτερογενείς παθήσεις ή αναπηρίες, εξαιρουμένων των ατόμων με ενεργή ψυχική αναπηρία ή με επιληπτικές κρίσεις που δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή, κατά το διάστημα της ημέρας και για τις ώρες που καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους.

Η απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. πάρθηκε ομόφωνα.

Περισσότερα στο φύλλο της εφημερίδας μας.