Home > νέα > Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Ν. Δράμας «Η Ομόνοια» κ. Γ. Δόβρος μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Ν. Δράμας «Η Ομόνοια» κ. Γ. Δόβρος μιλάει στον «Π.Τ.»

 Συνεχίζεται η αποχή των εξεταστών

Σε απόγνωση οι εκπαιδευτές

υποψηφίων οδηγών – Μηδαμινά

τα έσοδα στις σχολές οδηγών

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών

Ν. Δράμας «Η Ομόνοια» κ. Γ. Δόβρος μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνεχίζεται για έκτη εβδομάδα η αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που προκαλεί δυσφορία τόσο στις σχολές οδηγών όσο και στους υποψηφίους.

Στον αέρα βρίσκονται οι εξετάσεις για την χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης εξαιτίας της αποχής των εξεταστών, το τελευταίο διάστημα. Η αναμονή και η ανησυχία των υποψηφίων οδηγών είναι μεγάλη, καθώς οι προγραμματισμένες εξετάσεις έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, ενώ παράλληλα είναι έκδηλη η δυσαρέσκεια των εκπαιδευτών.

Σε επικοινωνία της εφημερίδα μας με τον πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Ν. Δράμας «Η Ομόνοια», κ. Γιώργο Δόβρο, μας επεσήμανε μεταξύ άλλων τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα με την επικείμενη αποχή των εξεταστών.

Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν, όπως μας εξήγησε ο κ. Δόβρος, πέραν της αποχής των εξεταστών από τη διενέργεια των εξετάσεων, ήταν η πρόβλεψη για τις δοκιμασίες πορείας των κατόχων διπλώματος άνω των 74 ετών.

GIORGOS DOBROS

«Πρέπει ο υποψήφιος εκτός από την μηχανή που θα πάει για να εξετασθεί η οποία πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της κατηγορίας που δίνει εξετάσεις, πρέπει παράλληλα να φέρει και ένα αυτοκίνητο ώστε να ακολουθεί την προπορευόμενη μοτοσικλέτα, και να έχει μέσα έναν εξεταστή αλλά και έναν οδηγό.

Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Να εξετάζεις κάποιον για να κρίνεις αν είναι ικανός, αλλά εάν δεν είναι ικανός τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα της απόφασης αυτής; Κατά την διάρκεια των εξετάσεων ο οδηγός εκ των πραγμάτων έχει πίεση και άγχος. Τι θα γίνει λοιπόν αν αγχωθεί υπερβολικά ένας άνθρωπος που πάει να δώσει εξετάσεις και είναι πάνω από 74 ετών;».

Επιπλέον, λόγω της μεγάλης αυτής αποχής όλο αυτό το διάστημα των εξεταστών, όπως επεσήμανε ο κ. Δόβρος, τα εισοδήματα των επιχειρήσεων είναι μηδαμινά. «Λόγω της αποχής δεν σημαίνει ότι σταματούν οι επιχειρήσεις να αποδίδουν ΦΠΑ, να πληρώνουν το προσωπικό τους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, και όλα τα κόστη που έχει μια επιχείρηση για να λειτουργήσει.

Έξι εβδομάδες δεν κάνουμε εξετάσεις, αλλά και να ξεκινήσουν οι εξετάσεις έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στους υποψηφίους για επαγγελματικά διπλώματα, οι οποίοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας. Και αυτοί οι υποψήφιοι έχουν υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία της αναμονής».

Ψήφισμα στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, εκπαιδευτές οδήγησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Κομοτηνή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την συνεχόμενη αποχή των εξεταστών το τελευταίο διάστημα, καθώς και να παραδώσουν ένα ψήφισμα στον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο.

Πιο συγκεκριμένα, στο ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών, αναφέρονται τα εξής:

«Για 6η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών με αποτέλεσμα πέρα από την συσσώρευση και την ταλαιπωρία των μαθητών να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα επιβίωσης στις σχολές μας. Δεν έχουμε τον μήνα Οκτώβριο σχεδόν καθόλου έσοδα και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στον ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και προσεχώς στον Φόρο Εισοδήματος. Το κράτος μας τα ζητάει όλα αυτά δικαίως, αδίκως όμως δεν μας αφήνει να δουλέψουμε ώστε να ανταπεξέλθουμε. Βέβαια, σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολών καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών μας.

Η ζημιά που έχουμε πάθει είναι ήδη μεγάλη γι’ αυτό καλούμε άμεσα τον υπουργό κ. Σπίρτζη να δώσει λύση ξεχωρίζοντας την αμοιβή των εξεταστών από το υπόλοιπο νομοσχέδιο ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος για την συζήτηση του χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία των εξετάσεων και της δουλειάς μας έως ότου ολοκληρωθεί αυτό το νομοσχέδιο».