Home > νέα > Ο Sebastian είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ελέγχει την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων-Από την Εικονική Επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

Ο Sebastian είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ελέγχει την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων-Από την Εικονική Επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

Από την Εικονική Επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

Ο Sebastian είναι μια ηλεκτρονική

εφαρμογή που ελέγχει την πληρότητα

των κάδων απορριμμάτων

Με το σύστημα αυτό οι Δήμοι γλυτώνουν χρόνο και κοστολόγια για την περισυλλογή!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΛΙΚΑ, τα ΕΠΑΛ της Δράμας, έχουν να παρουσιάσουν μια αξιοσημείωτη δουλειά, γύρω από το πρόγραμμα των εικονικών επιχειρήσεων. Τόσο το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, όσο και το ΕΠΑΛ Δοξάτου, συμμετείχαν την 1η Μαρτίου στη μεγάλη έκθεση παρουσίασης που έγινε στη Θεσσαλονίκη,  για τις εικονικές επιχειρήσεις. Και τα δύο ΕΠΑΛ της Δράμας, πήγαν πάρα πολύ καλά και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Πρόκειται για τη μεγάλη εμπορική έκθεση που διοργανώνει ο Οργανισμός Junior Achievement Greece για τις Εικονικές Επιχειρήσεις που δημιουργούν τα σχολεία, λίγο πριν από την τελική κατάθεση των εργασιών τους στον Οργανισμό.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, πρόκειται για εικονικές επιχειρήσεις τις οποίες στήνουν οι μαθητές σε συνεργασία με ομάδα καθηγητών τους, προκειμένου να υλοποιήσουν και να παράξουν ένα προϊόν και στη συνέχεια να το πουλήσουν.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε μια πρώτη παρουσίαση των ΕΠΑΛ από τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως, όπου συμμετείχαν το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και το ΕΠΑΛ Δοξάτο. Στο κείμενο αυτό θα αναφερθούμε στον 1ο ΕΠΑΛ, ενώ σε άλλο ξεχωριστό κείμενο για τη δουλειά του ΕΠΑΛ Δοξάτου.

Τα δύο σχολεία της Δράμας, θα πρέπει να καταθέσουν το προωθητικό τους βίντεο «Εικονική Επιχείρηση 2024»,  μέχρι και 8 Μαρτίου, ενώ το Business Plan θα κατατεθεί μέχρι 13 Μαρτίου 2024. Από εδώ και πέρα, ο Οργανισμός Junior Achievement Greece θα εξετάσει τις συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα και ανάλογα θα αποφασίσει για τις καλύτερες απ’ αυτές.

 

Αυτό που αποφασίζει ο παραπάνω Οργανισμός, είναι ότι η εικονική επιχείρηση και το προϊόν που παράγουν, θα πρέπει να μπορεί να είναι βιώσιμα και στην πραγματικότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα φέρνει Πανευρωπαϊκές πρωτιές στη μαθητική επιχειρηματικότητα και μάλιστα διαδοχικές. Οι μαθητικές ομάδες από το JA Greece , κέρδισαν επί δύο συνεχόμενες χρονιές το πρώτο Πανευρωπαϊκό βραβείο του Junior Achievement, μεταξύ 40 συμμετοχών από όλη την Ευρώπη. Το 2022, η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Μicrogreens-Magicgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς κέρδισε το πρώτο βραβείο του JA Europe/GΕΝ-Ε και την επόμενη χρονιά, το 2023, η «Ιsometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έφερε και πάλι το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα. Η «Ιsometricks» θα διαγωνιστεί στις 16 Απριλίου 2024 στον Παγκόσμιο Τελικό Διαγωνισμό του JA Worldwide εκπροσωπώντας την Ευρώπη.

Ποιος είναι ο Sebastian του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

To 1ο ΕΠΑΛ, δημιούργησε μια εικονική επιχείρηση, προκειμένου να κατασκευάσει και να διαθέσει στην αγορά, τον Sebastian. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό κιτ, το οποίο τοποθετείται σε οποιοδήποτε κάδο απορριμμάτων ώστε αυτός να παρακολουθείται πότε γεμίζει.

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα «Εικονικές Επιχειρήσεις» του οργανισμού Junior Achievement Greece με την εικονική επιχείρηση “Smart Electronic Bin”.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Τάσος Σαλής, επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα διαγωνισμό που έχει τρία τμήματα. Ο τελικός γίνεται τον Απρίλιο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Όπως εξηγεί ο κ. Σαλής, «η εταιρεία που έστησαν τα παιδιά, είναι ότι δίνει μια ολοκληρωμένη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχει ένα βασικό προϊόν που είναι ο Sebastian, είναι ένα ηλεκτρονικό κιτ, το οποίο τοποθετείται σε έναν κάδο απορριμμάτων. Μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί και σε οποιοδήποτε άλλο δοχείο και όχι μόνο για σκουπίδια. Ο Sebastian ελέγχει μέσω αισθητήρων την πληρότητα του κάδου. Μπορεί ακόμα να ελέγξει αν μέσα στον κάδο βρίσκεται ζωντανός οργανισμός, ενώ μπορεί ακόμα να ελέγξει αν υπάρχει απότομη μεταβολή θερμοκρασίας, που σημαίνει ότι κάποιος έχει βάλει φωτιά σε ένα κάδο».

Μείωση κόστους και χρόνου για τους Δήμους

Κατά τη λειτουργία του, «ο Sebastian στέλνει δεδομένα στο διαδίκτυο μέσω κάποιας εφαρμογής στο σύστημα διαχείριση απορριμμάτων της πόλης, ή στην υπηρεσία Καθαριότητας. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να προγραμματιστεί ένα ψηφιακό δρομολόγιο ώστε να μην έχουμε εκτυπώσεις και οι οδηγοί έχουν ένα τάμπλετ στην καμπίνα τους και  σταματούν μόνο όπου υπάρχει γεμάτος κάδος».

Αυτό που διευκρινίζει ο κ. Σαλής, είναι ότι, «ο Δήμος χαράσσει έτσι μια στρατηγική, ότι θα αδειάζει τους κάδους που έχουν πάνω από 85% πληρότητα. Με τον τρόπο αυτό, το απορριμματοφόρο δεν σταματάει σε όλους τους κάδους. Τα οφέλη του είναι ότι έτσι μειώνεις χρόνο, μειώνεις κόστος, λιγότερα καύσιμα, λιγότερη ρύπανση και γενικά πολλαπλά οφέλη».

Αυτό που ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Σαλής, είναι ότι «τα παιδιά έχουν φτιάξει μια εφαρμογή, η οποία στήνεται σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Για παράδειγμα, όταν είμαι στο σπίτι και ανοίξω την εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, μου δείχνει το στίγμα στον χάρτη, ενώ ταυτόχρονα βλέπω με πινέζες όλους τους κάδους της γειτονιάς μου, με γεωγραφικές συντεταγμένες και ποσοστό πληρότητας. Έτσι, σαν ενεργός και ευαισθητοποιημένος πολίτης, όταν θα δω ότι ο κάδος είναι γεμάτος, δεν θα κατεβάσω τα σκουπίδια και να έχω την εικόνα με γεμάτα σκουπίδια και μια βρώμικη πόλη».

Ευαισθητοποίηση πολιτών

«Αυτό που έχει ιδιαίτερα σημασία, είναι ότι τα παιδιά θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, έχοντας όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να συμβάλουμε όλοι μας και στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας, στο να έχουμε μια καθαρή πόλη και μια λύση στους Δήμους για καθαρή πόλη. Αυτό λοιπόν, πέρα από τον εικονικό ρόλο της επιχείρησης, φτιάξαμε και ένα προϊόν το οποίο είναι απόλυτα λειτουργικό και το παρουσιάσαμε».

Ερωτώμενος αν κάτι παρόμοιο υπάρχει στην αγορά, ο κ. Σαλής εξηγεί ότι «υπάρχει μια εταιρεία η οποία ξεκίνησε πέρυσι, ενώ εμείς το είχαμε ξεκινήσει στα ΕΠΑΛ πριν από τρία χρόνια. Η διαφορά με την εταιρεία, είναι ότι δεν ευαισθητοποιεί τους πολίτες, παρά μόνο ενημερώνει την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων. Εμείς το πήγαμε πολύ ποιο μπροστά».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον η δουλειά των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας παρουσιάστηκε ήδη στον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο Δράμας, ενώ χθες το παρουσίασαν και στο δήμαρχο Πάργας, όπου τα παιδιά βρέθηκαν εκεί με την πενταήμερη εκδρομή τους!

Ερωτώμενος για το αν θα μπορούσε να βγει σε παραγωγή και τι κόστος έχει, ο κ. Σαλής εξηγεί ότι μπορεί να γίνει και το κόστος του είναι περίπου 80 ευρώ «και μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί από τους Δήμους».

Αυτό που τέλος επισημαίνει ο κ. Σαλής, είναι ότι «τα παιδιά έκαναν τα πάντα: έστησαν την επιχείρηση, κατασκεύασαν το ηλεκτρονικό κιτ και την εφαρμογή, κοστολόγησαν τα πάντα, και μετά από την πρώτη έκθεση στη Θεσσαλονίκη, γύρισαν πίσω 10 πόντους ψηλότερα!!!»