Home > Πρώτο Θέμα > Ο σεισμογράφος του 1ου ΕΠΑΛ κατέγραψε τους δύο μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σαχινίδης και Σαλής

Ο σεισμογράφος του 1ου ΕΠΑΛ κατέγραψε τους δύο μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σαχινίδης και Σαλής

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σαχινίδης και Σαλής

Ο σεισμογράφος του 1ου ΕΠΑΛ

κατέγραψε τους δύο μεγάλους

σεισμούς στην Τουρκία

Σαχινίδης – Σαλής: Καθημερινά καταγράφονται δονήσεις σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο…

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ή τουλάχιστον μια σειρά σεισμών έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειώσουμε ότι, ο σεισμογράφος που έχει κατασκευάσει το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, έχει καταγράψει με επιτυχία τόσο τους δύο μεγάλους σεισμούς στην περιοχή της Τουρκίας και της Συρίας, όσο και έναν ακόμα που έγινε σχεδόν ταυτόχρονα στη Ρόδο και έναν ακόμα τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Αν και πρόκειται για έναν σχολικό σεισμογράφο, εντούτοις δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, όσον αφορά τις άκρως επιτυχημένες καταγραφές που κάνει και μάλιστα το αποδεικνύει και με τις απαραίτητες επίσημες και επιστημονικές μετρήσεις.

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει δημοσιεύσει αναλυτικά για την κατασκευή του σεισμογράφου στο 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, τόσο στις 22 Μαΐου 2022 όσο και στις 26 Αυγούστου 2022 καθώς και σε άλλα δημοσιεύματα, όπου είχαν καταγραφεί σημαντικά στοιχεία από σεισμικές δονήσεις στην ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.

Από αρ. ο κ. Σαλής με τον κ. Σαχινίδη, μπροστά από τον σεισμογράφο του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας.

Η καταγραφή των σεισμών στην Τουρκία

Σχετικά με την καταγραφή των δύο μεγάλων σεισμών στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, μιλάει στον «Π.Τ.» ο καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Σαχινίδης, ο οποίος είχε κατασκευάσει τον σεισμογράφο και είναι ο άνθρωπος που έχει τον έλεγχό του. Ο κ. Σαχινίδης, είναι τέως ερευνητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στην πυρηνική τεχνολογία και αξιοποιεί την πτυχιακή του εργασία στη ραδιοβιολογία (τομέας ακτινοβολίας).

Ερωτώμενος σχετικά με τους δύο μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία, σημειώνει ότι «ο σεισμογράφος του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κατέγραψε και καταγράφει τα πάντα» και τονίζει ότι, «την ώρα του πρώτου μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, ο σεισμογράφος μας κατέγραψε με διαφορά δύο τριών λεπτών και ένα ακόμα σεισμό στη Ρόδο».

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «η κύρια παρατήρησή μου για την καταγραφή του πρώτου σεισμού στην Τουρκία, του 7,8 Ρίχτερ, ήταν η μεγάλη διάρκεια που είχε, και έφτασε περίπου στο ενάμιση λεπτό της ώρας».

Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι «με την πρώτη εκτίμηση που είχα κάνει, είδα ότι ήταν στα 7,8 Ρίχτερ και φαινόταν ότι είχε μικρό εστιακό βάθος περίπου στα 2 χιλιόμετρα». Όπως εξηγεί μάλιστα, ήδη έχει γίνει και η σχετική δημοσίευση μέσω του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Δράμας και βρίσκονται στην ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει επίσης στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Σαλής, «είναι σημαντικό ότι προχθές καταγράψαμε και ένα σεισμό 4,2 Ρίχτερ Νοτιοανατολικά από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ενώ υπάρχει και η καταγραφή με το σεισμογράφημα της Τουρκίας».

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι στις 30 Ιανουαρίου 2023 κατεγράφη και ένας ακόμα σεισμό 4,1 Ρίχτερ, 196 χλμ. Βορειοανατολικά της Ορεστιάδας, ενώ ενωρίτερα την ίδια ημέρα κατέγραψε και ένα σεισμό 5,2 Ρίχτερ, 688,4 χλμ. Νοτιοδυτικά από τη Μεθώνη. Και βέβαια υπάρχουν και άλλες ακόμα καταγραφές σεισμικών δονήσεων καθημερινά.

Ανησυχία για τη Δράμα

Μιλώντας για την καταγραφή σεισμικών δονήσεων, ο κ. Σαχινίδης εκφράζει επίσης την ανησυχία του, ότι, «στη δική μας περιοχή, στην περιοχή της Δράμας ευρύτερα, δεν καταγράφονται καθόλου σεισμικές δονήσεις. Και αυτό είναι ανησυχητικό».

Ερωτώμενος για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ο κ. Σαχινίδης απαντά: «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε εκτόνωση της ενέργειας. Έχουμε σεισμικές δονήσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική, αλλά εδώ στην περιοχή μας, δεν έχουμε καμιά καταγραφή σεισμικής δόνησης και αυτό είναι ανησυχητικό».

Στην ερώτηση για το πότε είχαμε σεισμική δόνηση στην περιοχή, τονίζει ότι τελευταία δόνηση που είχε καταγραφεί, είναι αυτή από ένα σεισμό στη Λήμνο πριν από 10 περίπου χρόνια, ενώ δονήσεις στη Δράμα συγκεκριμένα δεν έχουν καταγραφεί εδώ και αρκετό καιρό.

Ο σεισμογράφος του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι η κατασκευή του σεισμογράφου ήταν ένα από τα έργα που είχε σχεδιάσει και προγραμματίσει το 1ο ΕΠΑΛ, για το σχολικό έτος 2021-2022 στα πλαίσια του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ».  Είναι ένα προϊόν, το οποίο έχει γίνει σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Δράμας και τον κ. Παζούλη, τον  υπεύθυνο καθηγητή του σχολείου κ. Σαχινίδη και με τη δουλειά αρκετών μαθητών.