Home > Νέα > Ο βουλευτής Δράμας Δ. Κυριαζίδης στη Βουλή – «Η αναβάθμιση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα προϋποθέτει την ουσιαστική αναδιάρθρωσή του»

Ο βουλευτής Δράμας Δ. Κυριαζίδης στη Βουλή – «Η αναβάθμιση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα προϋποθέτει την ουσιαστική αναδιάρθρωσή του»

Ο βουλευτής Δράμας Δ. Κυριαζίδης στη Βουλή

«Η αναβάθμιση του αγροτοκτηνοτροφικού

τομέα προϋποθέτει την ουσιαστική αναδιάρθρωσή του»

 

ΓΙΑ ΤΑ ζητήματα που απασχολούν τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αναφέρθηκε στη συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Η ομιλία του έγινε στην ολομέλεια της Βουλή και στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης»

Ο κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που αποσκοπεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφορικά με την αναδιάταξη του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου στα πλαίσια δημιουργίας ενός σύγχρονου, ψηφιακού, βιώσιμου, ανθεκτικού και πράσινου πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα ο βουλευτής στηλίτευσε την αδυναμία της πολιτείας (Κυβερνήσεων ειδικότερα) αναφορικά με την μη απορρόφηση Κοινοτικών Κονδυλίων που αφορούσαν και την αγροτοκτηνοτροφία της Χώρας μας.

«Η απορρόφηση ανερχόταν στο 10% – 15%, ο δε αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, ειδικότερα την περίοδο διακυβέρνησης της Χώρας από τον Σύριζα-ΑΝΕΛ, υπέστη φοροεπιδρομή καθότι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις φορολογούταν από το πρώτο ευρώ, με φορολογικό συντελεστή από 22% έως και 45%, με ταυτόχρονο υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, με το ΦΠΑ στο 24% και με την κατάργηση την επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση, με εισφορά αλληλεγγύης  2,2% έως 10% και προκαταβολή φόρου 100%»,τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζίδης, «η αναβάθμιση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα προϋποθέτει την ουσιαστική αναδιάρθρωσή του, η οποία εξασφαλίζεται μεταξύ άλλων από την ελεγχόμενη προέλευση και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων διαμέσου της κωδικοποίησης διαδικασιών ελέγχου και επιβολής ποινών για παραβάσεις στην αλιεία, την φυτοϋγεία και των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων γενικότερα. Κάτι που ο Βουλευτής υπογράμμισε ιδιαίτερα επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας του παραγωγού από τη μάστιγα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» και τις εγχώριες «βαφτίσεις» αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων (π.χ. πατάτα Νευροκοπίου)».

Εξήγησε επίσης, ότι, «στο ίδιο κανονιστικό πλαίσιο καθορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ προκειμένου να μην προκαλείται όχληση σε παρακείμενες αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις γης από τυχόν ανεξέλεγκτη χωροθέτηση τους.

Όμως ο ρόλος του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται σε κατασταλτική διεύθυνση. Τουναντίον, είναι αμιγώς αναπτυξιακός διότι εισαγάγει το μοντέλο του αγρότη – επιχειρηματία που είναι ενταγμένος στα επιμελητήρια, εγγεγραμμένος σε μητρώα ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων που παράγει, έτσι ώστε να πρόσβαση στα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία για αποδοτική και ποιοτική παραγωγή προϊόντων».

Ο βουλευτής Δράμας, αναφέρθηκε επίσης και στα τρέχοντα ζωτικά θέματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό πληθυσμό της Δράμας. Υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων του 2023 από τον ΕΛΓΑ για τον οποίο άλλωστε έχει δρομολογηθεί η διαμόρφωση του νέου του κανονισμού.

Τέλος τόνισε ζητήματα όπως αυτά που έχουν σχέση με τα αρδευτικά συστήματα του Κ. Νευροκοπίου όπως και την ενίσχυση των αγροτών που για λόγους αναγκαστικής αγρανάπαυσης δεν μπορούν να καλλιεργήσουν την γη τους  ως είχαν ενισχυθεί και στο παρελθόν.