Home > νέα >  Οδηγίες για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου ομάδας Α από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας  Ελλείψεις σε δύο βασικά αντιβιοτικά

 Οδηγίες για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου ομάδας Α από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας  Ελλείψεις σε δύο βασικά αντιβιοτικά

Τι συμβαίνει με τον στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα;

 Οδηγίες για την αντιμετώπιση

του στρεπτόκοκκου ομάδας Α

από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

 Ελλείψεις σε δύο βασικά αντιβιοτικά

 

 

ΣΕ ΕΝΑ ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα φαίνεται πως εξελίσσεται το ζήτημα του στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα το τελευταία διάστημα, καθώς είχαμε ήδη θανατηφόρα κρούσματα σε παιδιά. Το ζήτημα, αφορά τα περιστατικά της λεγόμενης διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδα Α, και ο ΕΟΔΥ αναγκάστηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση με οδηγίες προς τους πολίτες.

Στο γενικό πλαίσιο μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχει και ένα γενικότερο ζήτημα έλλειψης δύο βασικών αντιβιοτικών, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται. Μέχρι σήμερα, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, προκάλεσε στη χώρα μας το θάνατο  6 παιδιών κάτω των 10 ετών, τα οποία κατέληξαν από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS) και σηπτική καταπληξία.

Υπάρχει πράγματι αύξηση στα περιστατικά εμφάνισης διεισδυτικού στρεπτόκοκκου σε μικρά παιδιά; Ενδέχεται γι’ αυτό, να ευθύνεται η πανδημία του κορωνοϊού, που -ούτως ή άλλως- έχει απορρυθμίσει την εποχικότητα όλων των παθογόνων (γρίπης, RSV κλπ);

Σχετίζονται ή όχι τα θανατηφόρα κρούσματα από iGAS με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, όπως έσπευσαν να αποφανθούν στα social media οι πάσης φύσεως… συνωμοσιολόγοι;

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Στο μεταξύ χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έδωσε στη δημοσιότητα και προς τους πολίτες, τις οδηγίες που απέστειλε ο ΕΟΔΥ στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο σας εάν:

– Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση

– Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό

– Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης

– Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

– Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:

– υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος

– ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής, εμετός ή διάρροια.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

– Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών

– Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες

– Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών

– Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Όταν ένα παιδί έχει πυρετό, κάτι συμβαίνει, κρίνεται αναγκαίο είτε να επισκεφτεί είτε να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο που θα του δώσει οδηγίες. Από την πρώτη ημέρα πυρετού, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο μας.

Δεν θα πρέπει οι γονείς να  ελέγχουν με strep tests από τα φαρμακεία τα παιδιά τους. Η δειγματοληψία προϋποθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Όποιος φέρει το μικρόβιο δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσει νόσο. Είναι οι λεγόμενοι υγιείς μικροβιοφορείς. Δεν θεραπεύεται η φορεία. Συνεπώς τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μετά από κλινική εξέταση και με συνταγή ιατρού.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να εμπιστεύονται τον παιδίατρο τους και να επικοινωνούν μαζί του  με την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων.