Home > Αρθρα > Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξανά στο στόχαστρο της Κυβέρνησης  δυστυχώς όμως «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» Tου Αναστάσιου Μ. Πούλιου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξανά στο στόχαστρο της Κυβέρνησης  δυστυχώς όμως «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» Tου Αναστάσιου Μ. Πούλιου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξανά

στο στόχαστρο της Κυβέρνησης  δυστυχώς όμως

«όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες»

 

 

Tου Αναστάσιου Μ. Πούλιου

Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

               Ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο το οποίο, η ίδια ισχυρίζεται, ότι επιδιώκει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι δηλώνουν εξαιρετικά μικρά εισοδήματα και συνεπώς φορολογούνται από ελάχιστα έως καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες στοχοποιούνται συλλήβδην ως φοροφυγάδες, που η Κυβέρνηση με στοχευμένες συνεντεύξεις Υπουργών, διαρροές στον φιλικό της τύπο αλλά και ρεπορτάζ με αναπαραγωγή των δελτίων τύπου του Υπουργείου Οικονομικών στα τηλεοπτικά κανάλια, χωρίς αντίλογο, επιδιώκει να ξεσηκώσει τις λοιπές τάξεις της χώρας κατά των ελευθέρων επαγγελματιών. Στηριζόμενη δηλαδή στον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», για μια φορά ακόμη, επιδιώκει να στρέψει τους μεν κατά των δε, επιδιώκοντας να ποδηγετήσει την κοινή γνώμη, ούτως ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος από τις επιλογές της. Πιο απλά σπέρνει μίσος στην κοινωνία και επιχειρεί να στρέψει την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης για να περάσει πασιφανώς άδικα μέτρα. Ποιος θα θυμάται τον Πρωθυπουργό της χώρας λίγους μήνες πριν, προεκλογικά δηλαδή, σε συνεντεύξεις του σε έξι διαφορετικούς δημοσιογράφους, να δηλώνει ξεκάθαρα και με στεντόρεια φωνή ότι όχι απλώς δεν θα εισηγηθεί νέους φόρους αλλά θα επιδιώξει και τη μείωση των υπαρχόντων! όταν ήδη προχθές ανακοίνωσε πως ότι μαζέψει η Κυβέρνηση από τους «φοροφυγάδες» θα το δώσει στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες; Δυστυχώς, η Κυβέρνηση μοιάζει να μη διδάχθηκε τίποτα από τα όσα συνέβησαν στη χώρα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν παρόμοιες συμπεριφορές οδήγησαν τη χώρα, τους πολίτες αλλά και το πολιτικό σκηνικό στα άκρα.

Η Κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού. Αντίθετα επιλέγει, αντί να στηρίξει τους δοκιμαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, να τους δώσει τη χαριστική βολή, υιοθετώντας οριζόντια και άδικα μέτρα και επιλέγοντας την ισοπεδωτική πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς παρά πολλά από λίγους».

Η Κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί τα στοιχεία, που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το 33% των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών ενώ ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει λόγω αδυναμίας, τις ρυθμίσεις, στις οποίες είχε υπαχθεί και βρίσκεται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Σημειωτέον δε, ότι 12.977 δικηγόροι, δηλαδή παραπάνω από 1 στους 4, συστεγάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με την κατοικία τους, λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν τα επαγγελματικά τους έξοδα, ενώ ταυτόχρονα από 1-1-2023 τους επιβλήθηκε υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, η οποία θα επαναληφθεί την 1-1-2024.

Η πολιτική του διαχωρισμού της κοινωνίας σε «άρχοντες» και «πληβείους» που υιοθετεί για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει ένα ακροατήριο ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση και έτοιμο να ακολουθήσει την κατεύθυνση που δείχνει το δάχτυλο, ως τον «υπεύθυνο» για τα δεινά του, είναι ξεκάθαρα άδικη, πολιτικά επικίνδυνη και ουσιαστικά ατελέσφορη, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν.

Η πολιτική της Κυβέρνησης, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, χαρακτηρίζεται από μια υπερχειλίζουσα αλαζονεία, ουσιαστική αδιαφορία, αλλά και αντιμετώπιση των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων ως υπηκόων που απρόσκοπτα θα υπακούσουν στις εντολές και τις επιθυμίες του ηγέτη. Από την τακτική που ακολούθησε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, μέχρι το επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο, καταδεικνύεται ότι η περιφρόνηση της Κυβέρνησης απέναντι στον πολίτη περίσσεψε και ο αέρας της εξουσίας χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, είναι πλέον γι αυτήν τόσο ούριος που η απαξίωση για τον λαό που κυβερνά και τις πραγματικές αντιξοότητες και δυσκολίες που αυτός αναγκάζεται να υφίσταται είναι πασιφανής.

Δυστυχώς η ιστορία δεν φαίνεται να διδάσκει τίποτα στους κυβερνώντες κι ας έχει μιλήσει ξεκάθαρα η λαϊκή σοφία επισημαίνοντας ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους…..